ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Το αδιαχώρητο στην κοπή πίτας του Συλλόγου Λευκαδίων Ηλιούπολης

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Το αδιαχώρητο στην κοπή πίτας του Συλλόγου Λευκαδίων Ηλιούπολης



Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Σύλλογος Λευκαδίων Ηλιούπολης και Γύρω Δήμων «Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ» υποδέχτηκε το νέο έτος με την καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.



Η εκδήλωση έγινε την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016 στο Λευκαδίτικο Σπίτι της Ηλιούπολης. Φέτος την εκδήλωση λάμπρυνε με την παρουσία του ο Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. κ. Θεόφιλος, ο οποίος ευλόγησε κι έκοψε την βασιλόπιτα.

Ακόμη την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Λευκάδας κ. Αθανάσιος Καββαδάς, ο δήμαρχος Λευκάδας κ. Κώστας Δρακονταειδής, ο δήμαρχος Ηλιουπόλεως κ. Βασίλης Βαλασσόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Ηλιουπόλεως κ. Θεόδωρος Γεωργάκης και πολλοί άλλοι παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης τόσο της Ηλιούπολης, όσο και της Λευκάδας, καθώς και εκπρόσωποι από άλλους φορείς της Ηλιούπολης και της Λευκάδας.



Η ανταπόκριση του κόσμου υπήρξε πρωτοφανής και η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη.

Πριν από την κοπή της πίτας ο σύλλογος παρουσίασε ένα μικρό δείγμα των δραστηριοτήτων του, ξεδιπλώνοντας το πλούσιο ταλέντο των μελών του παρουσιάζοντας ταυτόχρονα την πολιτιστική κουλτούρα της Λευκάδας, την οποία καλλιεργεί, υπηρετεί και θέλει να αφήσει παρακαταθήκη στη νέα γενιά.



Η εκδήλωση ξεκίνησε με την πολυφωνική χορωδία του συλλόγου υπό τη διεύθυνση του αξιόλογου μουσικού κ. Πέτρου Μήτσου, η οποία παρουσίασε μια λευκαδίτικη καντάδα, λευκαδίτικα και επτανησιακά κάλαντα, συνοδευόμενη από μαντολίνα.



Κατόπιν πήρε τη σκυτάλη το χορευτικό τμήμα υπό τη διεύθυνση του διδασκάλου Γιάννη Γαντζία. Η αρχή έγινε με τους μικρούς λιλιπούτειους χορευτές, που άφησαν λαμπρές υποσχέσεις για το μέλλον.



Συνέχισαν οι μεγάλοι χορευτές οι οποίοι χόρεψαν λευκαδίτικους χορούς με ζωντανή μουσική από τη μουσική οικογένεια Φουρλάνου, τον Χριστογιάννη, τον Κωνσταντίνο και την Ελένη.



Κατόπιν έγινε η κοπή της πίτας από το Σεβασμιότατο μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ. κ. Θεόφιλο, ο οποίος έδωσε σε όλους τις πατρικές του ευχές.



Τον λόγο έλαβε στην συνέχεια ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ευάγγελος Γεωργάκης, ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του προγράμματος, αλλά και όλους τους παρευρισκομένους ξεκινώντας από τους επισήμους.

Στην ομιλία του τόνισε ότι το Δ.Σ. του Συλλόγου επιθυμεί το Λευκαδίτικο Σπίτι να είναι πόλος έλξης για όλους τους Λευκαδίτες της Αττικής. Ένας χώρος – εργαστήρι παραγωγής πολιτισμού και ενασχόλησης με την παράδοση και την κουλτούρα της Λευκάδας.

Καλωσόρισε τον Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης υπενθυμίζοντας ότι οι πρώτοι Λευκαδίτες που ήρθαν στην Ηλιούπολη, έφεραν μαζί τους και το θρησκευτικό τους συναίσθημα, καθώς και την αγάπη για την κυρά της Λευκάδας την Παναγία την Πεφανερωμένη. Γι αυτό ονόμασαν και τον σύλλογό τους ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ.



Συνέβαλαν καθοριστικά στο χτίσιμο της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής. Όνειρό τους ήταν να ονομαστεί ο ναός Παναγία Φανερωμένη. Δεν τα κατάφεραν. Τοποθέτησαν όμως την ιερά εικόνα της Παναγίας της Πεφανερωμένης στο τέμπλο του ναού και κάθε χρόνο από το 1970 την παραμονή του Αγίου Πνεύματος γίνεται λιτανεία της εικόνας.

Το θρησκευτικό αυτό συναίσθημα υπάρχει έντονο και στις σημερινές γενιές των Λευκαδίων γι αυτό η μεγάλη επιθυμία για θρησκευτική και πνευματική επαφή με τον επίσκοπο και την εκκλησιαστική κοινότητα της Λευκάδας.



Κατόπιν καλωσόρισε τον βουλευτή Λευκάδας κ. Αθανάσιο Καββαδά και τον δήμαρχο κ. Κώστα Δρακονταειδή, οι οποίοι με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση.

Στην συνέχεια απευθύνθηκε στο δήμαρχο Ηλιούπολης κ. Βασίλη Βαλασσόπουλο και σ΄ όλους τους δημοτικούς άρχοντες αναφέροντας ότι οι πρώτοι Λευκαδίτες που εγκαταστάθηκαν τις δεκαετίες 1940 – 50 – 60 στην Ηλιούπολη, έφεραν μαζί τους τις κοινωνικές τους καταβολές την αγωνία τους για βελτίωση του βιοτικού και πνευματικού τους επιπέδου, την πίστη τους ότι η βελτίωση αυτή θα συντελεσθεί μέσα από την βελτίωση του κοινωνικού συνόλου. Έτσι συνέβαλαν αποφασιστικά στην ανάπτυξη και στην εξέλιξη της Ηλιούπολης.



Για τους παραπάνω λόγους ο σύλλογος κατέθεσε αίτημα στο δημοτικό συμβούλιο της Ηλιούπολης για ονομασία του αύλειου χώρου της Εκκλησίας Αγίας Παρασκευής σε Πλατεία Λευκαδίων.

Η ονομασία αυτή τόνισε ο Πρόεδρος του συλλόγου θα σηματοδοτήσει την ιστορική εξέλιξη της περιοχής και θα αποδώσει τον πρέποντα σεβασμό και την οφειλόμενη τιμή στους πρώτους Λευκαδίτες αλλά και στις σημερινές γενιές των Λευκαδίων που κατοικούν στην Ηλιούπολη, δεν ξεχνούν όμως το όμορφο νησί τους, το πρωτόχωμα.



Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο βουλευτής κ. Αθανάσιος Καββαδάς και ο δήμαρχος κ.Κώστας Δρακονταειδής τονίζοντας τη χαρά τους που παρευρίσκονται στην Ηλιούπολη όπου χτυπά η καρδιά της Λευκάδας. Μάλιστα ο κ. Δήμαρχος προσέφερε αναμνηστικά δώρα στον σύλλογο.



Κατόπιν πήρε το λόγο ο κ. Βασίλης Βαλασσόπουλος και δεσμεύτηκε ότι θα έρθει στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο αυτό το αίτημα που χαρακτηρίστηκε δίκαιο και ότι σύντομα θα έχουμε αίσια κατάληξη του θέματος.

Ακολούθως και οι επόμενοι ομιλητές τάχτηκαν υπέρ αυτού του αιτήματος δεχόμενοι τις θετικές παροτρύνσεις του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου κ. κ. Θεόφιλου.



Έτσι με την προσφορά κερασμάτων στους παρευρισκομένους έκλεισε μια όμορφη, ζεστή, μεστή και δημιουργική Λευκαδίτικη βραδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: