ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ για να μαθαίνετε όσα όλοι οι άλλοι σας κρύβουν....: Με σαρωτικούς ελέγχους και χωρίς κάλαντα τα φετινά Χριστούγεννα

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Με σαρωτικούς ελέγχους και χωρίς κάλαντα τα φετινά Χριστούγεννα


Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, παρουσίασε τα μέτρα που θα ισχύσουν τις ημέρες των εορτών.
Παράλληλα, τόνισε πως πρέπει όλοι να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με μια νέα έξαρση της πανδημίας μετά της γιορτές, ενώ μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυστηροποιηθούν τα μέτρα την Πρωτοχρονιά αν δεν δείξουν όλοι την απαραίτητη προσοχή.

«Όπως περάσαμε ένα διαφορετικό Πάσχα έτσι και τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ διευκρίνισε για ακόμα μια φορά ότι «δεν θα πάμε σε ρεβεγιόν, ούτε θα βρεθούμε με μεγάλες παρέες», τονίζοντας πως πρέπει ο κύκλος μας να είναι ιδιαίτερα περιορισμένος.


Τι θα ισχύσει για τα Χριστούγεννα

Στο γιορτινό τραπέζι θα βρίσκονται έως δυο οικογένειες και μέχρι 9 άτομα. Τα ίδια άτομα να συναντηθούν και στα δύο γιορτινά τραπέζια.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 22:00 – 05:00 θα βρίσκεται σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών, χωρίς εξαίρεση Παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
Τα παιδιά δεν θα μπορέσουν να βγουν να πουν τα Κάλαντα.

Ρεβεγιόν με την ίδια οικογένεια και sms στο 13033

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες που θα θελήσουν να μετακινηθούν, θα πρέπει να στείλουν τον κωδικό SMS 6 στο 13033 παραμονές και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Σαρωτικοί έλεγχοι μετά τις 22:00

Την ίδια ώρα, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στα μέτρα των ημερών, τονίζοντας ότι οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. θα είναι σαρωτικοί και ειδικά κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Η μοναδική «εξαίρεση», όπως τόνισε, «την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων θα είναι στο εύρος των ελέγχων που θα γίνονται σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα και τις περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο.


Τριπλάσιο από την Αττική το φορτίο στην Θεσσαλονίκη

Έως και 15% λιγότερες διαγνώσεις στην Αττική αυτή την εβδομάδα συγκριτικά με την προηγούμενη, με το αντίστοιχο ποσοστό στην Θεσσαλονίκη να φτάνει το 28%. Την ίδια στιγμή, το επιδημιολογικό φορτίο στην συμπρωτεύουσα είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από ό,τι στην Αττική.

«Συναντήσεις σε κλειστούς χώρους, με κόσμο και χωρίς μάσκες, δημιουργούν τις βέλτιστες συνθήκες υπερμετάδοσης του ιού», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης. «Το ιδανικό θα ήταν να κάνουμε γιορτές μόνο με τα στενά μέλη της οικογένειάς μας. Αποφεύγουμε αγκαλιές και φιλιά, συναντιόμαστε με τα ίδια άτομα στις γιορτές διατηρώντας την κοινωνική μας «φούσκα», συμπλήρωσε. Τέλος, ο κ. Μαγιορκίνης, συνέστησε να συμμετάσχει ο πληθυσμός στο πρόγραμμα των 12.000 δωρεάν rapid test κορωνοϊού, για το οποίο η πλατφόρμα άνοιξε σήμερα και οι συμμετοχές έχουν ξεπεράσει ήδη τις 5.000.

«Η επιδημία στην Ευρώπη παραμένει σταθερή»

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης από την πλευρά του τόνισε ότι «η επιδημία στην Ευρώπη παραμένει σταθερή και ο ρυθμός διαγνώσεων υποχωρεί σταδιακά. Στην Ελλάδα μειώνεται η πίεση αλλά στις ΜΕΘ η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμμένη. Το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη παραμένεις τρεις φορές υψηλότερο από την Αττική. Μεγάλη πίεση έρχεται και η Δυτική Αττική και η Κοζάνη. Η επιδημία απομακλικώνεται δύσκολα και αργά. Για αυτό και δεν μας επιτρέπει να γιορτάσουμε όπως θα θέλαμε. Το ιδανικό θα ήταν να κάνουμε γιορτές μόνο με την οικογένειά μας. Αν συναντηθούμε με άλλη οικογένεια θα πρέπει να είναι η ίδια για να δημιουργηθεί η κοινωνική φούσκα. Το νέο στέλεχος φαίνεται ότι έχει ελαφρώς αυξημένη μολυσματικότητα. Δεν επηρεάζει τον σχεδιασμό μας», τόνισε.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: