ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Πατήρ Αθανάσιος: Να βγαίνουν ιερωμένοι και να λένε ότι στην εκκλησία δεν κολλάς; Είναι εξωφρενικά πράγματα

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Πατήρ Αθανάσιος: Να βγαίνουν ιερωμένοι και να λένε ότι στην εκκλησία δεν κολλάς; Είναι εξωφρενικά πράγματα





Τις τελευταίες ημέρες διακινείται στα social media μια ανακοίνωση από την Ενορία Αγ. Ανδρέα στα Κάτω Πατήσια που έχει κάνει αίσθηση. Την ανακοίνωση υπογράφει ο πατήρ Αθανάσιος ο οποίος γνωστοποιεί ότι «δυστυχώς οι πόρτες της εκκλησίας θα παραμείνουν κλειστές», αφού «υπήρξαν περιπτώσεις πιστών που αρνήθηκαν τις υποδείξεις μας».

Στην ανακοίνωση καταλήγει ότι «ο ναός μας θα παραμείνει κλειστός με όποιο κόστος, για να ανοίξει η καρδιά μας στην αληθινή πίστη που θεμελιώνεται στην αγάπη και την υπακοή».






Ο πατήρ Αθανάσιος, 28 χρόνια ιερωμένος και περίπου 20 χρόνια στην ίδια ενορία, μίλησε στο liberal.gr κι εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν σ’ αυτή την ανακοίνωση, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι «άμα γίνει ένας καταστροφικός σεισμός, δεν θα πέσει ο ναός; Τα δε θαύματα είναι ένα έκτακτο γεγονός. Αν ήταν μόνιμο δεν θα πέθαιναν οι παπάδες, ούτε θα αρρώσταιναν».

Συνέντευξη στον Βασίλη Γαλούπη

Πως οδηγηθήκατε σ’ αυτή την ανακοίνωση; Και περιμένατε ότι θα διαδοθεί τόσο πολύ μέσω social media;

Μ’ αυτή την ανακοίνωση απευθύνθηκα σ’ αυτούς που μου επιτέθηκαν φραστικά όταν τους έλεγα ότι δεν χρειάζεται να κάνουν επίδειξη της πίστης τους, όταν, για παράδειγμα, φιλούσαν το τζάμι στις εικόνες. Μάλιστα, από τον Φεβρουάριο, λίγο πριν το κράτος πάρει τα μέτρα, θεώρησα ότι έπρεπε να αναστείλουμε τη λειτουργία. Η προσευχή, όμως, δεν αναστέλλεται.

Δεν είμαι υπέρ της ατομικής προσευχής στην εκκλησία. Στην εκκλησία δεν ερχόμαστε να κάνουμε ατομική προσευχή. Έρχεται η σύναξη, έρχεται η κοινότητα. Στην εκκλησία έρχεσαι να συναντήσεις τις εικόνες του Θεού, που είναι οι συνάνθρωποί σου. Όταν, όμως, ξέρεις ότι τα παιδιά δεν θα δουν τους παππούδες τους, ότι άλλοι άνθρωποι δεν θα δούνε τους συγγενείς τους, υπάρχει και μια ένδειξη θυσιαστικής αγάπης. Να μην αρρωστήσει ο άλλος.

Ωστόσο, η στάση σας διαφοροποιείται αρκετά σε σχέση με αυτές που συχνά διατυπώνονται από ανθρώπους της εκκλησίας.

Η εκκλησία δεν αναιρεί τη Φύση, την αγιάζει. Δείχνει στον άνθρωπο ότι όλη η κτίση έχει μια ιερότητα. Και δεν αναιρεί την ασθένεια. Οι άνθρωποι υπόκεινται σε φθορά. Αυτό πρέπει να μας κάνει να τους προφυλάξουμε. Η ζωή είναι ένα μονάκριβο δώρο του Θεού και πρέπει να κινούμαστε από αγάπη ακόμα κι αν θυσιάσουμε μείζονα θέματα.

Να βγαίνουν οι ιερωμένοι και να λένε ότι στην εκκλησία δεν κολλάς; Είναι εξωφρενικά πράγματα. Άμα γίνει ένας καταστροφικός σεισμός, δεν θα πέσει ο ναός; Τα δε θαύματα είναι ένα έκτακτο γεγονός. Αν ήταν μόνιμο δεν θα πέθαιναν οι παπάδες, ούτε θα αρρώσταιναν.

Ποιες οι αντιδράσεις που είχατε από την ανακοίνωση; Θετικές ή και αρνητικές;

Με έχουν πάρει και τηλέφωνο και μου έχουν μιλήσει και πολύ άσχημα. Η πλειοψηφία είναι πολύ θετική, όμως. Όταν το έγραψα δεν φανταζόμουν ότι θα έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση. Απευθύνθηκα σ’ αυτούς που έρχονται στην εκκλησία κι επικαλούνται την πίστη τους. Είπα «διαφωνείς να φοράς μάσκα, όταν όμως ένας άνθρωπος ήταν σε ανοσοκαταστολή πριν τέσσερα ή πέντε χρόνια, ο τρόπος που τον κοίταζες δεν ήταν με έναν οίκτο; Φόρεσε, λοιπόν, τη μάσκα σα να μετέχεις κι εσύ στη δοκιμασία αυτού του ανθρώπου.

Θα κάνετε το εμβόλιο;

Ναι, θα το κάνω. Κι αν χρειαστεί να το κάνω ακόμα και για δοκιμή, θα το κάνω. Θέτοντας τον εαυτό μου στην υπηρεσία των συνανθρώπων μου για να τους βοηθήσω.

Συμφωνείτε με όσα συζητούνται αυτές τις ώρες για 15 ή 25 άτομα στους ναούς;

Ή εννιά άτομα στη δικιά μου ενορία ή 50, αυτά τα όρια αποκλείουν ανθρώπους. Κάποιοι δεν θα μπορέσουν να μπούνε. Είναι ακριβώς το ίδιο, λοιπόν. Από τη στιγμή που οι εκκλησίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά, πρέπει να βρούμε μια λύση. Και λύση δεν είναι ούτε τα 25 άτομα, ούτε τα 50 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: