ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Ηρακλής Τσιμέκας: Χρειάζεται πρόληψη και βελτίωση της Πολιτικής Προστασίας για να μην θρηνήσουμε και άλλα αθώα θύματα από φυσικές καταστροφές- Ο Δήμος οφείλει να έχει οργανωμένο σχέδιο

Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Ηρακλής Τσιμέκας: Χρειάζεται πρόληψη και βελτίωση της Πολιτικής Προστασίας για να μην θρηνήσουμε και άλλα αθώα θύματα από φυσικές καταστροφές- Ο Δήμος οφείλει να έχει οργανωμένο σχέδιο

Αφού ο συνδημότης μας Ηρακλής Τσιμέκας αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά, καλό θα ήταν εκτός από το βιογραφικό του (που έχει παρουσιαστεί και από εμένα εδώ μέσα) να κάναμε και μια κουβέντα για κάτι που γνωρίζει και αγαπάει πολύ. Την Πολιτική Προστασία ,κάτι χρήσιμο εάν αναλογιστεί κανείς πόσα θύματα έχουμε θρηνήσει επειδή δεν λειτουργεί όπως πρέπει. Συναντηθήκαμε λοιπόν και του έκανα μια μίνι συνέντευξη μόνο για αυτό το θέμα, που ξέρω πως έχει ασχοληθεί και που του αρέσει. Άλλωστε άμα δεν γνωρίσεις τις δραστηριότητες και τις γνώσεις  κάποιου πως θα τον εμπιστευτείς έστω ως δημοτικό σύμβουλο. Πάμε λοιπόν να δούμε τι μας είπε. Φυσικά μιλήσαμε στον ενικό γιατί έτσι μιλάνε οι φίλοι. 


Πολιτική Προστασία και Προστασία Πολιτών Ποια η τοποθέτηση σου; 

Η πολιτική προστασία αποβλέπει στην προστασία των ατόμων, των ομάδων ή κοινοτήτων από φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές ταχείας ή βραδείας εξέλιξης. Χωρίζονται σε κατηγορίες όπως τεχνολογικές, βιολογικές, χημικές ή ραδιολογικές - πυρηνικές ή άλλες όπως φυσικά φαινόμενα – σεισμοί – πλημμύρες – κατολισθήσεις – καθιζήσεις – δασικές πυρκαγιές κ.α. ωστόσο μπορεί να προκαλέσουν τις περισσότερες μάλιστα φορές καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης


Γνωρίζεις  για την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας; Πες μου δύο λόγια έτσι ώστε να μπορεί να ενημερωθεί ο κόσμος. 


Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι αρμόδια για την Προετοιμασία, την κινητοποίηση και τον συντονισμό της έκτακτης ανάγκης, την Πρόληψη καταστροφών, την Προετοιμασία δυναμικού και μέσων, την Κινητοποίηση δυναμικού και μέσων ετοιμότητας & αντιμετώπισης, την Οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών, την Επιχειρησιακή ένταξη Ειδικευμένων Εθελοντών του Μητρώου της ΓΓΠΠ, την Αποκατάσταση των ζημιών, την Πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών - παροχή ειδικών οδηγιών, την Παροχή επιστημονικής και υλικής βοήθειας προς άλλες χώρες/αξιοποίηση παρόμοιας βοήθειας για τη χώρα σε περίπτωση καταστροφής. Αναλαμβάνει την μελέτη και τον σχεδιασμό, την Παρακολούθηση και τον Έλεγχο της κατάστασης στο συμβάν, μαζί με ειδικές μονάδες λειτουργίας καθώς και με Υποστηρικτική Ομάδα Διαχείρισης Χημικών, Βιολογικών, Ραδιολογικών και Πυρηνικών Απειλών και Συμβάντων.
 

Άλλους φορείς που συμβάλλουν στην διαχείριση των καταστροφών γνωρίζεις  και ποιος ο ρόλος τους; 

Υπάρχουν Εθελοντικές Οργανώσεις που αποτελούν ένα σημαντικό πυρήνα πανελλαδικά ενώ συμμετέχουν και συμβάλλουν δυναμικά ωστόσο δραστηριοποιούνται σε καταστάσεις καταστροφών. Οι δράσεις τους στοχεύουν στην διαχείριση των καταστροφών σε έκτακτη ανάγκη. 

Ποια θα ήταν η τοποθέτηση σου σχετικά με την ενημέρωση των Πολιτών σε τακτικά προγράμματα 
των δήμων έτσι ώστε να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης; 

Η Πολιτική Προστασία ο πιο σημαντικός φορέας μιας σύγχρονης και πολιτισμένης κοινωνίας. Τονίζοντας την σημασία της ασφάλειας και πρόληψης των κοινοτήτων. Δεδομένου ότι η Πολιτική Προστασία θα έπρεπε να είναι πάντοτε σε εγρήγορση για την προστασία του πολίτη και να σχεδιάζει προγράμματα για την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας του, είναι βέβαιο πως με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να αποτραπεί η απώλεια αδικοχαμένων ζωών, καθώς ο πληθυσμός μας, είναι πολύτιμος. Κάθε κρατική αρχή όπως τα Υπουργεία, οι Περιφέρειες, οι Δήμοι, θα έπρεπε να προστατεύει τους πολίτες της . Οι πολίτες θα πρέπει να ενημερώνονται σε τακτική βάση από τους αρμόδιους φορείς, οι γονείς να δείξουν περισσότερο ενδιαφέρον για την εκπαίδευση και ενημέρωση των παιδιών τους. Ο εκάστοτε Δήμος θα πρέπει να μεριμνήσει προκειμένου μέσα από ένα ολοκληρωμένο σύστημα εκπαίδευσης, για την ενημέρωση των πολιτών σε οδηγίες αυτοπροστασίας. Οι απώλειες ζωής, τα σχολικά συγκροτήματα, οι εργασιακοί χώροι, οι κτιριακές εγκαταστάσεις που ενδέχεται να υποστούν βλάβες από ενδεχόμενο καταστροφικό συμβάν σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και δυσλειτουργίας του μηχανισμού σίγουρα θα επιφέρουν συνέπειες προς όλους μας καθώς σε μια κατάσταση καταστροφής, θα οδηγήσουν σε ομαδικό και όχι μόνο προσωπικό επίπεδο σε έντονες προσωπικές και κοινωνικές διαμάχες. 
 
Ως Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος ποια είναι η άποψη σου ; 

Με μια λέξη θα πω ΠΡΟΛΗΨΗ όσο δύσκολη η έννοια της κι αν ακούγεται. Η πρόληψη έχει ένα σημαντικό στόχο, τη βελτίωση της πολιτικής προστασίας και την ετοιμότητα για την άμεση ανταπόκριση και τη μείωση των συνεπειών. Είμαστε υπεύθυνοι και έχουμε την υποχρέωση να ενημερώσουμε τους συνδημότες μας αλλά και το πλήθος των συμπολιτών και των ευπαθών ομάδων. Μαζί θα πρέπει να κατανοήσουμε την σημασία της πρόληψης σε ένα ανώτερο επίπεδο γνώσεων τη συλλογή πληροφοριών και στατιστικών δεδομένων για τη βελτίωση των γνώσεων στις καταστροφές, τις επιπτώσεις τους. Ας εστιάσουμε στο όφελος των μέτρων πρόληψης των κινδύνων.


Διαβάστε επίσης : 

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: