Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2015

Ανακοίνωση του Δημάρχου για τις πυρκαγιές

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ 
Αγαπητοί συμπολίτες και συμπολίτισσες,

Τώρα που έσβησαν όλα τα σημεία της φωτιάς στο βουνό μας, αισθάνομαι την ανάγκηνα επικοινωνήσω μαζί σας για να μοιραστώ τις σκέψεις μου, τους προβληματισμούς μου αλλά και τις αποφάσεις μου για την επόμενη μέρα στον Υμηττό μας.

Θα σας μιλήσω σαν Πρόεδρος του ΣΠΑΥ (όλες οι λεπτομέρειες για τη δράση του ΣΠΑΥ τους τρεις μήνες που είμαι Πρόεδρος βρίσκονται εδώ:http://www.ilioupoli.gr/useful-lin…/syllogoi/perivallon.aspx) και σαν Δήμαρχος Ηλιούπολης. 

Επιτρέψτε μου πρώτα εκ μέρους όλων να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του άτυχου αστυνομικού Γιάννη Καλλιντεράκη.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είχαν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του δάσους του Υμηττού. Σε αλλεπάλληλες συναντήσεις με το Πυροσβεστικό Σώμα και τους συναρμόδιους Διοικητές, τις Εθελοντικές Οργανώσεις και τους υπεύθυνους των Δήμων και της Περιφέρειας, οι δυνάμεις της πυρόσβεσης βρίσκονταν σε πλήρη ετοιμότητα. Όλες οι δεξαμενές, τα συστήματα πυρόσβεσης, τα πυροσβεστικά οχήματα, οι δασικοί δρόμοι, ο καθαρισμός συγκεκριμένων περιοχών, βρίσκονταν στο στάδιο υλοποίησης.

Σημαντικό είναι να σας θυμίσω ότι ο ΣΠΑΥ όπως και όλος ο μηχανισμός δασοπυρόσβεσης όλων των δήμων την ώρα της πυρκαγιάς συντονίζεται και καθοδηγείται και πολύ ορθώς από την πυροσβεστική υπηρεσία.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε για την υλοποίηση των παραπάνω παρεμβάσεων στη συγκεκριμένη συγκυρία, ήταν πολύ μεγάλες (κλειστές τράπεζες, μη συμμετοχή εργολάβων στους διαγωνισμούς, ορισμός διοίκησης ΣΠΑΥ τον Απρίλιο, καθυστέρηση στις χρηματοδοτήσεις, γραφειοκρατία ανάθεσης έργων). Παρόλα αυτά, δόθηκε μια ηρωική μάχη η οποία κατόρθωσε να κρατήσει έστω και ένα μικρό μέρος του δάσους ζωντανό.

Θέλω τώρα να απαντήσω ευθέως σε κάποια ερωτήματα που θέτει ο κόσμος για τη λειτουργία συστημάτων προστασίας του Υμηττού.

1. Γιατί δεν λειτούργησαν οι 35 εκτοξευτήρες που βρίσκονται από την Αγία Μαύρα, στον Προφήτη Ηλία και τελειώνουν στα Αστυνομικά στο ύψος του Κολυμβητηρίου; 

Απάντηση: ο Δήμος διαθέτει σύστημα πρόληψης και όχι πυρόσβεσης. Τα κανόνια αυτά ρίχνουν νερό δύο φορές τη μέρα (πρωί και απόγευμα) με σκοπό την πρόληψη της φωτιάς και όχι την κατάσβεσή της. Άρα λειτούργησαν κανονικά τις ώρες που ήταν ρυθμισμένα για να «καταβρέξουν» την περιοχή και να προλάβουν την πυρκαγιά.

2. Οι δεξαμενές στον Υμηττό ήταν γεμάτες και συντηρημένες;
Απάντηση: όχι μόνο ήταν γεμάτες και συντηρημένες όλες οι δεξαμενές, αλλά ολοκληρώθηκε και η αντικατάσταση των πλαστικών δεξαμενών με μεταλλικές. Εγκαταστάθηκαν μία δεξαμενή των 20 κυβικών κλειστού τύπου που τοποθετήθηκε στο Κορωπί, μία δεξαμενή των 200 κυβικών ανοιχτού τύπου για τα ελικόπτερα που τοποθετήθηκε στα Γλυκά Νερά και πέντε μεταλλικές δεξαμενές των 10 κυβικών, σε Κορωπί, Παιανία και Αγία Παρασκευή προς τα Γλυκά Νερά.
Έτσι ο ΣΠΑΥ χρηματοδοτεί την συνολική προστασία του Υμηττού ανάλογα με τις ανάγκες και τις ελλείψεις κάθε περιοχής, καθώς το βουνό είναι κοινό και η φωτιά δεν γνωρίζει διοικητικά όρια.
3. Οι δασικοί δρόμοι ήταν προσβάσιμοι και καθαροί; 

Απάντηση: όπου μας επέτρεψε το Δασαρχείο ήταν καθαροί και διανοιγμένοι (οποιαδήποτε παρέμβαση – μελέτη εγκρίνεται από το Δασαρχείο Πεντέλης)

4. Είχαν καθαριστεί τα χόρτα σε όλες τις περιοχές του περιαστικού δάσους;
Απάντηση: είχε καθαριστεί το μεγαλύτερο τμήμα του δυστυχώς όμως δεν ολοκληρώθηκε λόγω του προβλήματος των τραπεζών, της έλλειψης εμπιστοσύνης αλλά και της αδυναμίας έκδοσης εγγυητικών επιστολών από τους εργολάβους καθώς επίσης και της δυσκολίας πληρωμής τους.

5. Καθαρίστηκαν τα μπάζα στην ευρύτερη περιοχή του Υμηττού;
Απάντηση: δεν καθαρίστηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους για τους ίδιους ακριβώς λόγους που δεν ολοκληρώθηκε και η παρέμβαση με τα χόρτα.

6. Οι Εθελοντικές Ομάδες είχαν τον απαραίτητο εξοπλισμό και στήριξαν το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος; 

Απάντηση: είχαν πολύ καλό εξοπλισμό και έδωσαν ηρωική μάχη δίπλα στους πυροσβέστες για να σώσουν τον Υμηττό.

7. Ήταν εμπρησμός ή όχι;
Απάντηση: αυτό θα το διερευνήσει το αρμόδιο ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής. Οι ενδείξεις που έχουμε (αλλεπάλληλες εκρήξεις πριν φτάσει η φωτιά στην Ηλιούπολη) μας βεβαιώνουν ότι ήταν εμπρησμός.
8. Από πού ξεκίνησε η φωτιά;
Απάντηση: από την περιοχή του Βύρωνα όπου και συνελήφθησαν δυο άτομα ως υπεύθυνοι για την πυρκαγιά στον Υμηττό και παράλληλα την ίδια στιγμή «άνοιξαν» τρία μέτωπα στην Ηλιούπολη.

Αγαπητοί Συμπολίτες και Συμπολίτισσες, με τη θερμοκρασία που επικρατούσε την προηγούμενη Παρασκευή και με την ένταση του αέρα (9 μποφόρ), δεν υπάρχει σύστημα να μπορέσει να σβήσει τέτοιας έντασης φωτιά. 

Αυτό που θέλω να σας υποσχεθώ είναι ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να καταπατήσει σπιθαμή γης από τον Υμηττό. Ολοκληρώνουμε σύντομα , σε συνεργασία με τους Δήμους του ΣΠΑΥ, το αρμόδιο Υπουργείο και την Υπηρεσία Αναδάσωσης, την καταγραφή των ζημιών και ξεκινάμε άμεσα την αποκατάσταση του περιβάλλοντος στις πληγείσες περιοχές (δημιουργία ξύλινων φραγμάτων για να συγκρατήσουν το χώμα και μετά μαζική αναδάσωση). Η συμμετοχή του κόσμου θα είναι καθοριστική όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να προστατέψουμε το βουνό και την πόλη από τα πλημμυρικά φαινόμενα του χειμώνα.

Θέλω να είστε αισιόδοξοι και να μου έχετε εμπιστοσύνη. Όπως εδώ και πέντε χρόνια ΜΑΖΙ δεν χάσαμε καμία μάχη απ’ αυτές που δώσαμε, έτσι και αυτή τη φορά ΜΑΖΙ θα κερδίσουμε τη μάχη αναδάσωσης του Υμηττού. Το δάσος μας θα γεμίσει και πάλι ζωή! Από εμάς εξαρτάται!

ΥΓ. Δημοσιεύουμε τις φωτογραφίες από την πυρκαγιά του 1998 και τις προσπάθειες αποκατάστασης του δάσους.

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ: Οι Τράπεζες κλειστές , οι εργολάβοι δεν είναι "πατριώτες" και επομένως δεν καθαρίστηκαν όπως έπρεπε οι περιοχές του περιαστικού δάσους. Εμείς βέβαια δεν μιλάμε για τις περιοχές αυτές. Αφού οι αρμόδιες αρχές αφήνουν τον οποιοδήποτε να μπει στο δάσος θα έπρεπε να καθαριστεί και το δάσος από πευκοβελόνες και κουκουνάρια. Και φυσικά το κόστος θα ήταν πολύ μεγάλο και λεφτά δεν υπάρχουν φαίνεται για μια τέτοια μεγάλη δράση. Επομένως την επόμενη φορά που οι εμπρηστές θα αφήσουν εμπρηστικούς μηχανισμούς μέσα στο ΔΑΣΟΣ θα έχουμε και πάλι τα ίδια. Η κεντρική Εξουσία φταίει για τους εμπρησμούς και όχι ο κάθε Δήμαρχος που ούτε ΝΟΜΟΘΕΤΕΙ αλλά ούτε τα ανάλογα κονδύλια έχει αφού περιμένει από την Κεντρική Διοίκηση να ζητιανέψει στα eurogroup για να δώσει και στους ΟΤΑ. Μιλάμε για το απόλυτο σχέδιο καταστροφής δηλαδή. Αφού οι Γερμανοί θα ελέγχουν τώρα τις δαπάνες μας μπορεί να επιβάλλουν (ίσως το έχουν κάνει ήδη) και περικοπές σε αυτά τα έξοδα. Επομένως οι ευθύνες ανήκουν ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ στην κεντρική διοίκηση και σε δεύτερο βαθμό σε όσους Δημάρχους στηρίζουν τις μνημονιακές πολιτικές που οδηγούν εκτός από την ανθρωπιστική κρίση και σε ξεβράκωμα της Πατρίδας στον τομέα της Άμυνας της . Δεν έχουμε πλέον ούτε λεφτά για εξοπλισμούς , αλλά ούτε και για αγορά νέων πυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων. Με μαθηματική ακρίβεια την ΑΔΥΝΑΜΙΑ μας αυτοί θα εκμεταλευθούν όσοι θέλουν την τσιμεντοποίηση του Υμηττού και δεν είναι και λίγοι. Πάντως την ώρα που υποτίθεται πως υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση για το περιβάλλον φαίνεται για ακόμη μια φορά πως δεν αρκεί αφού ο καθένας τρέχει για να σώσει το δικό του σπίτι. Μάλιστα όσοι μένουν μακριά από δάση αφήνουν αιχμές για τα σπίτια που η Πολιτεία άφησε να χτιστούν εκεί. Σε μερικά χρόνια θα μας μείνει κανένα πεύκο να το βάλουμε σε μουσείο. Η νομοθεσία η ίδια είναι φιλική προς τους εμπρηστές και η αστυνομία πιάνει συνήθως αυτούς που έβαλαν φωτιά από εγκληματική αμέλεια. Με το υπάρχον πολιτικό δυναμικό ΣΩΤΗΡΙΑ δεν υπάρχει. Εδώ με το ζόρι παρακαλάνε να πάρουν κανένα ευρώ για να ενισχύσουν τους παχυλούς μισθούς τους και δεν τους βγαίνει , τα δάση θα κοιτάξουν!!! Μένουμε λοιπόν Ευρώπη για να δούμε και άλλα δάση καμμένα , ουδείς να τιμωρείται παραδειγματικά και κυρίως για να διαβάζουμε πως όλα λειτούργησαν καλά αλλά το δάσος κάηκε. Θα ήθελα να πω εδώ πως 50.000 στρέμματα κάηκαν στη Νεάπολη Λακωνίας και όμως κάποιοι δίνουν τα εύσημα στους πυροσβέστες και στα ελικόπτερα για την μάχη που έδωσαν. Δεν αμφιβάλλω πως έδωσαν μάχη αλλά αποτελεσματικοί δεν ΗΤΑΝ όπως και αυτοί που εφαρμόζουν τα μνημόνια στη χώρα μας και διαλύουν κάθε μέρα και περισσότερο την Ελληνική Οικονομία και τις ζωές μας. Όχι από εμάς εύσημα δεν θα πάρουν όσοι καλύπτουν με τον δικό τους "ηρωϊσμό" τις εγκληματικές παραλείψεις μιας  "Ελληνικής" Πολιτείας που ξεπουλάει την Χώρα στους δανειστές της!!!

7 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...http://kipi.gr/?p=6900
......................................
Αξιοσημείωτη η προσφορά των εθελοντών δασοπροστασίας και πυρόσβεσης (Ε.Υ.Δ.Π.Η), που για πολλές ώρες μάχονταν στο πύρινο μέτωπο.
Τους ευχαριστούμε πολύ που αφιλοκερδώς και διατρέχοντας πολλούς κινδύνους προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια στην πόλη. Το λιγότερο που μπορέσαμε να κάνουμε γι αυτούς ήταν να προσφέρουμε φαγητό, μετά από μια τόσο κοπιαστική και επικίνδυνη μέρα.
Αξιοσημείωτη η απουσία μέριμνας για τη σίτισή τους από πλευράς Δήμου!
..........................................

Ανώνυμος είπε...

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΙΛΗΣΕ ΚΑΙ ΕΙΠΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ.
ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΟΔΟ Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΘΑΝΟΝΤΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ.

...........................................................................................

Σας προσκαλούμε σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 27 Ιουλίου 2015, ημέρα Δευτέρα και ώρα 16:30 στην ειδική αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου «Κώστας Κονδύλης» (Σ. Βενιζέλου 114), με θέματα:

1.Ενημέρωση – συζήτηση για την πυρκαγιά της 17.7.2015 και λήψη μέτρων για την προστασία και αποκατάσταση του Υμηττού
............................................................................................

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ;;; ΘΑ ΠΕΙ ΚΑΤΙ Η ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΓΙΑ ΜΠΑΝΙΑ;;;

ΚΟΚΟΤΙΝΗΣ
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
ΤΣΑΤΣΟΥΛΗ
ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΙΚΟΥΛΑ
ΣΟΦΗΣ

Μούγκα ωρέ πατριώτες;;;

Ανώνυμος είπε...

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΓΑΝΕ ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΔΙ.

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.

ΠΟΤΕ ΒΡΕ ΑΡΧΟΝΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΣ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ ΤΑ ΜΠΑΖΑ ΚΑΙ ΤΑ ΞΕΡΑ.
ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ;;;
ΤΑ ΚΟΡΟΙΔΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ.

Ανώνυμος είπε...

ΕΦΤΙΑΞΕΣ ΤΗΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΗΘΕΛΕΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΑΥ ΤΡΟΜΑΡΑ ΣΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΣΥ ΣΤΑΥΡΟ ΜΗΠΩΣ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΥΜΗΤΤΟΥ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΒΡΗΚΑΝ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΝΑΝ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ ΜΠΑΖΑ ΚΑΙ ΞΕΡΑ;;;

Ανώνυμος είπε...

τσίπα : (μεταφορικά) το φιλότιμο, η ντροπή, η συστολή.

Ανώνυμος είπε...

Δήμαρχε ...μπράβο σου !!!
Μπράβο Βασίλη !!!!!!
Συγχαρητήρια πολλά Δήμαρχε, πάντα πρωτοπόρος σε όλα..........!!!!!!