Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Νίκος Καραβαγγέλης: "Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ! Θέλεις να με βοηθήσεις;"


Αν δε προσπαθήσεις να το νιώσεις, δεν θα καταλάβεις πως αισθάνεται ένα άτομο χωρίς όραση.
Μέρα ενσυναίσθησης, συμπερίληψης και δημοκρατίας.
15 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού.
Καθιερώθηκε με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των αρτιμελών ανθρώπων, σε σχέση με τις αντικειμενικές δυσκολίες που τα άτομα με πρόβλημα όρασης αντιμετωπίζουν στην καθημερινή ζωή τους
Γιατί είναι υποχρέωση όλων μας να προασπίζουμε το δικαίωμα του ατόμου με οπτική αναπηρία για την πλήρη αυτονομία, ανεξαρτητοποίηση και ασφάλεια του, με την άρση όλων των κοινωνικών, νομικών, φυσικών και τεχνιτών εμποδίων, με την εξασφάλιση πόλεων πλήρως προσβάσιμων και προσπελάσιμων.
Γιατί το λευκό μπαστούνι αποτελεί ένα εργαλείο αυτονομίας, ανεξαρτησίας και ελευθερίας για κάθε τυφλό ή μερικώς βλέποντα.
Επιπρόσθετα η τεχνολογική ανάπτυξη και η σύγχρονη πολεοδομία οδηγήσει στη δημιουργία επιπλέον βοηθημάτων για την ασφαλή μετακίνιση όπως οδεύσεις πεζοδρομίων, ηχητικά σήματα σε φωτεινούς σηματοδότες και σε διαβάσεις, καθώς και διάφορες εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, που βοηθούν στην αυτόνομη και ασφαλή μετακίνηση εντός του αστικού περιβάλλοντος χωρίς δυσκολίες, με εξαίρεση....
τα ανθρωπογενή εμπόδια που προκύπτουν από ανθρώπινες κακοτεχνίες, παραλείψεις, έλλειψη κοινής λογικής και άγνοια.
Οχήματα και άλλα αντικείμενα τοποθετημένα πάνω στα πεζοδρόμια, σε ράμπες και διαβάσεις, κατεστραμμένα πεζοδρόμια και απουσία ή ύπαρξη μη σωστών οδηγών οδεύσεων, αποτελούν συνήθη φαινόμενα που αντανακλούν μια νοοτροπία αταξίας και αδιαφορίας για τον συνάνθρωπο, καθώς και έλλειψη επίγνωσης της σημασίας του «εμείς» σε σχέση με τον ατομικισμό του «εγώ».
Αυτή η νοοτροπία συνιστά αντιδημοκρατική συμπεριφορά, καθώς η δημοκρατία προϋποθέτει σεβασμό του δικαιώματος του πολίτη για ελεύθερη και ανεμπόδιστη μετακίνηση.
Το Κράτος και κατ' επέκταση κάθε δημόσια υπηρεσία, οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλος αρμόδιος φορέας οφείλει να μεριμνά για την εύρυθμη μετακίνηση των πολιτών του, διασφαλίζοντας την ανεξαρτησία των ατόμων με οπτική αναπηρία και εξασφαλίζοντας πρόσβαση χωρίς εμπόδια στις υπηρεσίες του.
Αυτή άλλωστε η υποχρέωση περιγράφεται και στο Σύνταγμα, στην παρ.6 του άρθρου 21, δηλαδή την ύπαρξη μέριμνας για την ισότιμη ένταξη όλων των πολιτών στην κοινωνία, εξασφαλίζοντας τις απαραίτητες υποδομές για την απρόσκοπτη και ασφαλή μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία όρασης εντός του ελληνικού δημοκρατικού κράτους.

Νίκος Καραβαγγέλης 
Δημοτικός Σύμβουλος Ηλιούπολης- πρ. Αντιδήμαρχος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Δημοσιεύουμε τους αριθμούς κυκλοφορίας των οχημάτων - μηχανημάτων που αγοράστηκαν για την Υπηρεσία Καθαριότητας επί Δημαρχίας Γιάννη Αναγνώστου

Συγκεκριμένα, ο στόλος των μηχανημάτων για την Υπηρεσία Καθαριότητας που προμηθεύτηκε η δημοτική αρχή επί δημαρχίας Γιάννη Αναγνώστου είναι ...