ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Αρκεί... να κρατηθούν στην εξουσία

Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Αρκεί... να κρατηθούν στην εξουσία


Αν καταλάβατε καλά, όλο αυτό το σόου που στήθηκε Μεγαλοβδόμαδα από τον Τσίπρα και το αίτημα για Σύνοδο Κορυφής ήταν ένα ακόμη ανεπανάληπτο Βατερλό της κυβέρνησης.

Όπως θα θυμάστε, ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να μαζευτούν για να δώσουν πολιτική λύση, αυτοί τον έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια και ο Τσίπρας επανήλθε ζητώντας έστω ένα Eurogroup. Μετά πολλών βασάνων του έδωσαν μια συνεδρίαση για την ερχόμενη Δευτέρα αλλά όπως όλα δείχνουν ούτε αυτή θα έχει νόημα. Θα γίνει για το θεαθήναι, έτσι για να νομίζει η κυβέρνηση ότι κάνει διαπραγμάτευση αφού απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί. Όλα μετατίθενται για άλλο Eurogroup στις 24 Μαΐου αλλά μην παίρνετε και όρκο, μέχρι τότε όλα μπορεί να έχουν γίνει.

Η κυβέρνηση θα παίξει από σήμερα το χαρτί του χρέους. Θα πει δηλαδή ότι για πρώτη φορά θα ανοίξει η συζήτηση για τη βιωσιμότητά του. Μέγα ψέμα. Το θέμα του χρέους και της αναδιάρθρωσής του είχε ανοίξει από την κυβέρνηση Σαμαρά και «πάγωσε» όταν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ άδειασαν τον πρώην πρωθυπουργό και στη συνέχεια ήρθαν τα λεβεντόπαιδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Και το δεύτερο που δείχνει ότι καμιά ουσιαστική συζήτηση δεν θα γίνει όσο κι αν η κυβέρνηση θελήσει να κερδίσει επικοινωνιακά; Το γεγονός ότι στη συνεδρίαση της Δευτέρας δεν θα πάει η Κ. Λαγκάρντ υποβαθμίζει τη συζήτηση. Χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει ουσιαστικός διάλογος, αυτή είναι η αλήθεια, επομένως ας μην κάνουν τον κόπο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να σφάζονται στα κανάλια για μια δήλωση για το χρέος. Είναι απάτη και τους έχουμε καταλάβει. Άλλωστε, όπως αναφέρουν και από τις Βρυξέλλες, πρώτα θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για τα μέτρα και μετά θα δοθεί η δόση και θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.

Εδώ είναι το κλειδί της υπόθεσης: Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει γη και ύδωρ, είναι αποφασισμένη να υπογράψει ακόμη και μέτρα 9 δις ευρώ προκειμένου να πάρει έστω μια μικρή υπόσχεση όχι για κούρεμα (αυτό αποκλείεται ) αλλά για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίων. Ότι είχαν πετύχει δηλαδή το 2012 οι Σαμαράς και Στουρνάρας θα το παρουσιάζουν ως εθνική επιτυχία στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάνουν όμως ένα μεγάλο λάθος. Κι αυτό είναι το γεγονός ότι αν οι δανειστές δεν δουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις δεν πρόκειται να δώσουν τίποτε. Αν η κυβέρνηση δεν λάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, ένα «Μνημόνιο χρέους» δηλαδή που θα πρέπει να ληφθεί ανεξάρτητα από τα άλλα Μνημόνια που θα υπογράψει τώρα, τότε θα πρέπει να ξεχάσουμε την ελάφρυνση.

Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια των διαπραγματεύσεων οι οποίες μπορεί να κρατήσουν πολύ καιρό. Μέχρι να κλείσει μια τελική συμφωνία, ωστόσο, η οικονομία θα παραπαίει, οι επιχειρήσεις θα κλείνουν η μια μετά την άλλη, ο τουρισμός θα υποστεί πλήγμα, το εμπόριο και η κατανάλωση θα καταρρεύσουν, οι τράπεζες θα βρεθούν ακόμη στο κόκκινο.

Όμως ο Τσίπρας και η παρέα του δε δείχνουν να ανησυχούν, δε δείχνουν να βιάζονται. Αδιαφορούν για τις επιπτώσεις αρκεί να κρατηθούν στην εξουσία με κάθε τρόπο. Όμως μ’ αυτό που κάνουν προκαλούν ανεπανόρθωτη βλάβη στη χώρα. Η UBS είπε ότι υπάρχουν ακόμη 30% πιθανότητες για Grexit, επανήλθε δηλαδή το εφιαλτικό σενάριο το οποίο ενισχύουν και οι άφρονες δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου για το νόμισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: