Για τρίτο 24ωρο εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες συνεχίζουν να παραμένουν στο σκοτάδι με τα νοικοκυριά τους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχει διακοπεί και η υδροδότηση.
Οι κυβερνώντες και οι υπεύθυνοι για το δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος υποτίθεται ότι βρίσκονται σε συνεχείς συσκέψεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κακό ή μάλλον να το εξορκίσουν. Διότι αυτά που ζούμε στη βόρεια Αττική, στις Σποράδες και την Εύβοια έως και τον Σκαραμαγκά δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν σε ένα κράτος που θέλει να λέγεται σύγχρονο. Απλά πράγματα.
Τα τελευταία 24ωρα είναι εκατοντάδες τα δημοσιεύματα τα οποία καταγγέλλουν την αδυναμία, την ανεπάρκεια και την ανευθυνότητα των αρμοδίων. Είναι βέβαια και ο φίλιος προς την κυβέρνηση Τύπος, τα ελεγχόμενα ΜΜΕ, τα οποία αποκαλούν τη διακοπή ηλεκτροδότησης σε περίπου 400.000 πολίτες ή καλύτερα σε 250.000 νοικοκυριά, κυρίως στη βόρεια Αττική, «προβλήματα ηλεκτροδότησης»!
Για αυτούς που βιώνουν την ταλαιπωρία δεν πρόκειται για «προβλήματα ηλεκτροδότησης». Μιλάμε για έλλειψη θέρμανσης σε συνθήκες σφοδρής κακοκαιρίας. Μιλάμε για διακοπή λειτουργίας απαραίτητων μηχανημάτων για τη συντήρηση ασθενών. Μιλάμε για απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης για νεογέννητα και μικρά παιδιά. Μιλάμε για αδυναμία επικοινωνίας γερόντων με τα παιδιά τους, ασθενών με τους γιατρούς τους, εργαζομένων με τους εργοδότες τους. Μιλάμε για γενικό blackout, το οποίο, πέρα από την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αγγίζει την ύδρευση, τις επικοινωνίες και τις μετακινήσεις.
Έχουμε εξηγήσει γιατί συνέβησαν όλα αυτά. Ακόμα και ο απόλυτα νεοφιλελεύθερος Στέφανος Μάνος αγανάκτησε όταν ένιωσε στο πετσί του (και στην ηλικία του) τι σημαίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος. Η αγανάκτησή του βέβαια έρχεται κατόπιν εορτής. Διότι είναι από εκείνους οι οποίοι πάλεψαν με νύχια και με δόντια για την ιδιωτικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και τη δημιουργία ανεξάρτητων οργανισμών -ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ-, συμφωνώντας με τις κοινοτικές οδηγίες και με τις διαταγές των λόμπι των Βρυξελλών. Αυτός ο Στέφανος Μάνος αναγκάστηκε να παραδεχθεί τη στρατηγική ήττα του και να ομολογήσει πως τέτοιου είδους ιδιωτικοποιήσεις, χωρίς κανόνες και χωρίς εγγυήσεις και δεσμεύσεις, οδηγούν κατευθείαν στο χάος.
Τα ακούτε, κ. Μητσοτάκη; Διαβάσατε τις δηλώσεις Μάνου, κ. Χατζηδάκη; Κατανοήσατε τι ψελλίζει ο αυθεντικότερος των Ελλήνων νεοφιλελευθέρων; Λέει ακριβώς αυτό που όλοι μας σκεφτόμαστε και όλοι μας εννοούμε. Ότι δηλαδή η ιδιωτικοποίηση χωρίς δεσμεύσεις από τον νέο ιδιοκτήτη δημόσιας περιουσίας οδηγεί αναπόφευκτα σε αυτά τα χάλια.
Το γράψαμε και το ξαναλέμε. Από το 2010, και όχι μόνο λόγω κρίσης, δεν έχουν υλοποιηθεί προγράμματα συντήρησης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Αυτό που αντίκρισαν οι πολίτες το πρωί της Τετάρτης, όταν ξεμύτισαν επιτέλους από τα σπίτια τους και με τεράστιες δρασκελιές κατάφεραν να βγουν στους δρόμους, ήταν ένα βομβαρδισμένο τοπίο.
Σε όλο τον Δήμο Διονύσου, δηλαδή στο βουνό, στη Ροδόπολη, στη Σταμάτα, στη Δροσιά, στην Άνοιξη, στον Άγιο Στέφανο, κορμοί δέντρων πεσμένοι στους δρόμους, σωροί από κλαδιά ανακατεμένοι με χιόνι και πάγο κλείνουν τις προσβάσεις. Μια κατάσταση τραγική, δραματική. Κανένα συνεργείο δεν είχε περάσει τα τελευταία χρόνια για να κλαδέψει τα πεύκα και να προστατεύσει τα ηλεκτρικά καλώδια της ΔΕΗ.
Κανένας εργολάβος, εργολαβίσκος από αυτούς που παίρνουν τα συμβόλαια από την περίφημη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ, δεν έκανε αυτό που έπρεπε. Και παλαιότερα χιόνιζε στην Αττική. Και άλλες φορές οι βόρειες περιοχές της περιφέρειας είχαν δεχθεί τέτοιους όγκους χιονιού. Ποτέ όμως δεν κατέρρευσε το δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και σε τόσο μεγάλη έκταση.
Τρίτη ημέρα χωρίς ηλεκτρικό στη βόρεια Αττική και οι αρμόδιοι δεν έχουν δώσει ούτε μία πειστική απάντηση για να εξηγήσουν βεβαίως τα ανεξήγητα. Δεν τολμούν ούτε να απαντήσουν δηλαδή. Και τι να πουν; Καμία δικαιολογία και κανένα επιχείρημα δεν στέκουν. Η αναφορά σε ακραία καιρικά φαινόμενα είναι μία καραμέλα που την έχουν πιπιλίσει όλες οι κυβερνήσεις όταν βρίσκονται μπροστά στην καταστροφή.
Μα για τα ακραία καιρικά φαινόμενα χρειαζόμαστε τους αρμοδίους. Τότε είναι αναγκαία η απρόσκοπτη λειτουργία των μηχανισμών. Τότε πρέπει να δείξουν οι υπεύθυνοι ότι είναι σε θέση να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτά είναι αυτονόητα πράγματα. Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας συζητάμε ακόμη για τον εάν και κατά πόσο οι άπληστοι γραφειοκράτες και οι ανίκανοι τεχνοκράτες είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. Στις πολιτισμένες Δημοκρατίες της Δύσης αυτοί οι άνθρωποι θα είχαν ήδη παραιτηθεί ή θα τους είχαν ήδη παραιτήσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου