Χρ. Ι. Στεφανάδης
Ο μαϊντανός είναι ένα δημοφιλές Μεσογειακό βότανο. Έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες, μεγάλη θρεπτική αξία και οφέλη για την υγεία ενώ χρησιμοποιείται και σαν γαρνιτούρα στα γεύματα. Είναι γνωστός από την αρχαία Ελλάδα. Εκείνη την εποχή μάλιστα, εκτός από την διατροφή, χρησιμοποιούν ταν και για το στόλισμα τάφων…
Επειδή φυτρώνει εύκολα, ακόμα και σε καλλιέργειες που δεν είναι επιθυμητός, έδωσε το όνομά του σε ανθρώπους που αυτόκλητα παρουσιάζονται και εκφέρουν γνώμη για θέματα για τα οποία δεν έχουν αντικειμενικά γνώση και άρα δεν θα έπρεπε να έχουν γνώμη.. Είναι οι λεγόμενοι μαϊντανοί…Εκφέρουν γνώμη σε παρέες, σε εκδηλώσεις, σε συνέδρια , αλλά και στα ΜΜΕ.
Ειδικά στα ΜΜΕ, τόσο στα έντυπα, όσο και στην τηλεόραση, εμφανίζονται, αφού καλούνται με όχημα την αναγνωρισιμότητα τους σε άλλα γνωστικά πεδία , και εκφράζουν άποψη για άσχετα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας. Ορισμένα παραδείγματα.
Σε θέματα Παιδείας . Όχι μόνο εκφράζουν άποψη, αλλά και επιχειρηματολογούν ισχυρά, άνθρωποι που τα διαχρονικά προβλήματα της Παιδείας τα γνωρίζουν έμμεσα και μόνο από περιγραφές άλλων.. Άνθρωποι που πολλές φορές δεν έχουν φοιτήσει σε Ελληνικά Πανεπιστήμια , για να έχουν προσωπικά διαμορφώσει άποψη για τις χρόνιες παθογένειες ιδιαίτερα της ανώτατης Παιδείας. Και πρόσφατα διατυπώνουν την αντίθεσή τους στο πρόσφατο Νομοσχέδιο , που κατά την άποψή μου θα βάλει τάξη στα ΑΕΙ για να λειτουργούν για τον σκοπό που έχουν ταχθεί . Δηλαδή για την μόρφωση των νέων Ελλήνων …
Συμπολίτες μας , που δεν έχουν ζήσει σκηνές αποτροπιασμού μέσα στα Πανεπιστήμια, με προπηλακίσεις καθηγητών, βιαιοπραγίες , καταλήψεις με ετερόκλητα αιτήματα, ρυπάνσεις των χώρων και κάθε είδους ασχημίες… Μαϊντανοί σε σοβαρές συζητήσεις για την Ελληνική παιδεία…
Σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και γεωπολιτικής.
Εκφράζουν άποψη για τις Εληνο-Τουρκικές σχέσεις, για το δίκαιο της θάλασσας , για την αμυντική τακτική της χώρας μας, για το Κυπριακό… Χωρίς να γνωρίζουν τις διεθνείς συνθήκες, χωρίς να γνωρίζουν την πρόσφατη και την παλαιότερη ιστορία και χωρίς να γνωρίζουν πως διαμορφώνεται διαχρονικά η διεθνής πολιτική. Άλλοι από αυτούς , πιστεύουν ότι με τα όπλα και με γιουρούσια θα διεκδικήσουμε τα δίκαια μας και άλλοι πιστεύουν ότι το μέλλον της χώρας είναι υποθηκευμένο στην Ατλαντική συμμαχία… Οι μαϊντανοί στις γεωπολιτικές συζητήσεις…
Σε θέματα υγείας.
Η υγεία, είναι ένα θέμα που ανεξάρτητα χρονικής στιγμής, απασχολεί τους πολίτες. Και είναι φυσικό, αφού η υγεία αποτελεί το ύψιστο αγαθό. Κατά καιρούς, παρουσιάζονται γιατροί και εκφέρουν γνώμη για θέματα άσχετα με την ειδικότητά τους, ή γιατροί με πολύ ελλιπή ενημέρωση. Το αποτέλεσμα είναι η ελλιπής πληροφόρηση του κοινού , ή ακόμα χειρότερα σε πολλές περιπτώσεις η παραπληροφόρηση… Το φαινόμενο όμως αυτό, έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Αυτή την περίοδο, που η πανδημία σαρώνει τον πλανήτη και την χώρα μας. καθημερινά παρουσιάζονται , ιδιαίτερα στα τηλεοπτικά παράθυρα διάφοροι ετερόκλητοι επιστήμονες. Άλλοι από αυτούς γνωρίζουν το αντικείμενο. Έχουν εργαστεί ερευνητικά και σε κλινικό επίπεδο, είτε στην λοιμωξιολογία, είτε στην επιδημιολογία, είτε στην πνευμονολογία, είτε στην καρδιολογία , είτε στην Εντατική θεραπεία. Πολλοί από αυτούς, συμμετέχουν και στην επιτροπή ειδικών για το πρόβλημα, του Υπουργείου Υγείας. Ο λόγος τους είναι δομημένος, υπεύθυνος και κυρίως έγκυρος. Και οι πολίτες, που ζουν σε κλίμα ανασφάλειας, φόβου, οργής και απογοήτευσης, μπορούν και έχουν την πληροφορία που θα τους βοηθήσει να ισορροπήσουν … Παρουσιάζονται όμως και πολλοί άλλοι επιστήμονες που δεν γνωρίζουν το πρόβλημα.
Και δικαιολογούν την παρουσία τους, είτε επαναλαμβάνοντας συνεχώς τα «προληπτικά μέτρα», είτε κινδυνολογώντας ατεκμηρίωτα, είτε παραπληροφορώντας επικίνδυνα…
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, για να χρησιμοποιείται για προσωπική προβολή.
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, για να θυσιάζεται η εγκυρότητα της πληροφορίας στον βωμό της διάθεσης για άκρατη προβολή και αυταρέσκεια…
Οι μαϊντανοί στις συζητήσεις για θέματα υγείας..
Όπως έγραψα και στην αρχή, στην αρχαία Ελλάδα , οι μαϊντανοί ( το φυτό) χρησιμοποιούνταν και για το στόλισμα τάφων… Ας προσέξουν οι μαϊντανοί της ιατρικής παραπληροφόρησής , να μην παίξουν ακούσια , αυτό τον ρόλο τελικά!...
*Χριστόδουλος Στεφανάδης
Καθηγητής Καρδιολογίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου