ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Μπροστά στο τέλος της απλής αναλογικής

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Μπροστά στο τέλος της απλής αναλογικής




Του Γιώργου Μπαλτά 


Δυο χρόνια τώρα ζήσαμε με την απλή αναλογική στη τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι αρκετός χρόνος για να αποτιμηθεί η λειτουργικότητα της στα Δημοτικά Συμβούλια.
Κοινή, αν και ανομολόγητη από κάποιες πλευρές , πεποίθηση είναι πως η απλή αναλογική εξελίχθηκε σε «μεγάλη τροχοπέδη» για την «αποτελεσματικότητα» των οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τη «χαριστική βολή» φαίνεται θα τη δώσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με αρμόδιο υπουργό τον Μάκη Βορίδη.

Ήδη είναι σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που καταργεί την απλή αναλογική και επαναφέρει την ενισχυμένη αναλογική στη τοπική αυτοδιοίκηση, μια άλλη μορφή αστικού «δημοκρατικού συγκεντρωτισμού».

Πρέπει να σημειωθεί πως την «άδοξη κατάληξη» της απλής αναλογικής την προδιέγραψε και η «εργαλειοποίηση» της από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2018 όταν την έφεραν προς ψήφιση στη Βουλή.

Ποιες είναι οι συνθήκες που προδιέγραψαν την «αποτυχία εφαρμογής» της απλής αναλογικής παρά την αδιαμφισβήτητη δημοκρατικότητά της και την εξ αυτής θετική αποδοχή της από την πλειοψηφία των πολιτών;

Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, από θέση, «αρκείται» στην «αποτελεσματικότητα» του εκλογικού συστήματος παραβλέποντας τη σημασία της συμμετοχής των πολιτών , επιλέγει ως πολιτική της θέση την θεσμοθέτηση πλειοψηφικών εκλογικών συστημάτων σε όλα τα επίπεδα και στη Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Δεδομένη λοιπόν η στάση της Νέας Δημοκρατίας ως «αμέτοχος παρατηρητής» στην εφαρμογή της απλής αναλογικής τα δύο αυτά χρόνια που σε πολλές περιπτώσεις δεν δίσταζε να ενεργεί, οξύνοντας την ακυβερνησία των Δήμων!

Να ένας λόγος που για τη Νέα Δημοκρατία η ύπαρξη δύο και πλέον παρατάξεων στους περισσότερους Δήμους δεν ήταν πρόβλημα αλλά επιλογή!

Από την άλλη, οι προοδευτικές παρατάξεις-δυνάμεις, αποδίδοντας στην απλή αναλογική «χαρίσματα» «αυτόματου πιλότου» έμειναν προσκολλημένες σε εσωστρεφείς και προσωπικές συμπεριφορές αγνοώντας την ανάγκη να επιβεβαιωθεί στη πράξη μια κάποια αποτελεσματικότητα, αναγκαία για τη λειτουργία των Δήμων έστω και σε ένα ελάχιστο επίπεδο!

Με τη στάση τους , οι δήθεν προοδευτικές δυνάμεις αδιαφόρησαν πλήρως για την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας των Δημοτικών Συμβουλίων κουβαλώντας νερό στη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και τον κ. Βορίδη που «από θέση» τάσσονται υπέρ της κατάργησής της.

Θεώρησαν την απλή αναλογική «δεδομένη κατάκτηση» και στρέψανε τη προσοχή τους στην ενίσχυση των ιδεολογικών τους μικροδιαφορών και μικροκομματικών - μικροπαραταξιακών συμφερόντων.

Είναι «εξόφθαλμη» η αδυναμία της προοδευτικής παράταξης να επικοινωνήσει τις θέσεις της υπέρ της απλής αναλογικής ακόμα και τώρα που η κυβέρνηση προχωράει στην επαναφορά ενισχυμένου πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος για την εκλογή των Δημοτικών Συμβουλίων!

Δεν είναι όμως «ειλικρινές» το ενδιαφέρον των προοδευτικών δυνάμεων υπέρ της απλής αναλογικής, αν προσέξουμε πως αυτές οι δυνάμεις, δεν μπόρεσαν να «καταξιώσουν» την αποτελεσματικότητα «απλής αναλογικής» σε καμιά μαζική συλλογική οργανωτική μορφή ακόμα και των δικών τους «εσωτερικών λειτουργιών» συμπεριλαμβανομένων.

Όλες οι συλλογικότητες πολιτιστικές , αθλητικές , συνδικαλιστικές , συνεχώς «στερούνται» από μέλη-συμμετοχή πολιτών και οδεύουν σε μια θανατηφόρα «ιδιότυπη ιδιωτικοποίηση»!

Κανένας δεν απαγόρευσε ή θα απαγορεύσει την εφαρμογή της απλής αναλογικής σε μορφές συλλογικοτήτων , «πολιτική επιλογή» που θα έχτιζε την αναγκαία κουλτούρα, έτοιμη να μεταφερθεί με επιτυχία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση!

«Ψιλά γράμματα» θα μου πείτε!!!

Γιώργος Μπαλτάς - Μέλος Δ.Σ Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης 
Ηλιούπολη 29 Μάρτη 2021

Δεν υπάρχουν σχόλια: