Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

Eurostat: H Ελλάδα έχασε 1 στα 4 παραγωγικά ζώα σε μια δεκαετία




Φωτορεπορτάζ Παναγιώτης Πάσχος

Ένα στα τέσσερα παραγωγικά ζώα έχασε η Ελλάδα την τελευταία 10ετία (2012-21), σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat. Ωστόσο διατηρεί την πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην αιγοτροφία και την τρίτη στην προβατοτροφία, ενώ, αντίθετα, στη χοιροτροφία είναι στην 18η θέση και στη βοοτροφία στην 19η.

Ο συνεργάτης μας κος Παναγιώτης Πάσχος επισκέφθηκε την περιοχή των Μεγάρων όπου συνομιλώντας με κτηνοτρόφους του παραπονέθηκαν για τις τιμές που τους δίνουν οι κάθε λογής μεσάζοντες και τόνισαν πως αυτοί στο τέλος βγάζουν λιγότερα από αυτούς! Ζήτησαν ακόμα κάποιες διευκολύνσεις από την κυβέρνηση ενώ μας τόνισαν πως χωρίς της επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βαίνουν μειούμενες το επάγγελμα του κτηνοτρόφου κινδυνεύει να εξαφανιστεί! 

Η ελληνική κτηνοτροφία κατέγραψε απώλειες και στις τέσσερις βασικές κατηγορίες παραγωγικών ζώων. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στην αιγοτροφία: τα εκτρεφόμενα κατσίκια μειώθηκαν από 4,293 εκατομμύρια ζώα το 2012 σε 2,844 εκατομμύρια ζώα το 2021 (μείωση 33,7%). Έτσι, η Ελλάδα διατήρησε μεν το 2021 την πρώτη θέση στην ΕΕ, ωστόσο η διαφορά της από την δεύτερη Ισπανία μειώθηκε στις 254 χιλιάδες ζώα, ενώ το 2012 ανερχόταν στο 1,656 εκατομμύρια.





Στην προβατοτροφία το ζωϊκό κεφάλαιο μειώθηκε κατά 21,2%, από 9,213 εκατομμύρια πρόβατα το 2021 στα 7,253 εκατομμύρια το 2021. Η Ελλάδα είναι πλέον τρίτη στην ΕΕ, μακράν πίσω από την Ισπανία (πάνω από 15 εκατομμύρια πρόβατα) αλλά και τη Ρουμανία, ο πληθυσμός προβάτων της οποίας υπερέβη τα 10 εκατομμύρια το 2021 ενώ το 2012 ανερχόταν στα 8,833 εκατομμύρια.


Επισημαίνεται ότι σε επίπεδο ΕΕ ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας βρίσκεται σε καθοδική τροχιά τα τελευταία χρόνια χάνοντας το 13% (αιγοτροφία) και το 10% (προβατοτροφία) του ζωϊκού κεφαλαίου συγκριτικά με το 2010. Μικρότερη (3%) ήταν η μείωση στη βοοτροφία, ενώ η χοιροτροφία είναι ο μοναδικός τομέας που γνώρισε ελαφρά αύξηση κατά 2%.


Στην Ελλάδα, πάντως, αμφότεροι οι τομείς υπέστησαν μείωση: η βοοτροφία κατά 17,6% από τις 685 χιλιάδες στις 564 χιλιάδες ζώα και η χοιροτροφία κατά 29,8% από το 1,044 εκατομμύριο στις 733 χιλιάδες.




Ισπανία και Γαλλία οι χώρες με τον δυναμικότερο κτηνοτροφικό τομέα

Τα στοιχεία της Eurostat για το 2021 έρχονται, πάντως, να επιβεβαιώσουν το δίδυμο Ισπανίας – Γαλλίας ως τις χώρες με τον δυναμικότερο κτηνοτροφικό τομέα στην ΕΕ. Η Ισπανία είναι πρώτη στην προβατοτροφία και τη χοιροτροφία και δεύτερη στην αιγοτροφία, ενώ η Γαλλία πρώτη στη βοοτροφία.


Το 2021, το μερίδιο καθεμιάς από τις δύο χώρες στο σύνολο της κτηνοτροφίας της ΕΕ ήταν:

-Ισπανία: 24% της χοιροτροφίας, 25% της προβατοτροφίας, 23% της αιγοτροφίας και 9% της βοοτροφίας.

-Γαλλία: 23% της βοοτροφίας, 12% τόσο της προβατοτροφίας όσο και της αιγοτροφίας και 9% της χοιροτροφίας.

Αξιοσημείωτο μερίδιο στη χοιροτροφία έχουν Γερμανία (17%) και Δανία (9%), ενώ στη βοοτροφία Γερμανία (15%) και Ιρλανδία (9%).

ΥΓ: Να τονίσουμε πως ο συνεργάτης μας κος Παναγιώτης Πάσχος είναι κτηνίατρος , και γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι από ασθένειες που αποδεκατίζουν τα κοπάδια τους. Είναι μια πολύ δύσκολη εργασία και σημαντικό να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας της παραγωγής μας σε μια εποχή που η αύξηση του πετρελαίου είναι εφιάλτης για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας. Στη χώρα μας είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν σύγχρονες κτηνοτροφικές μονάδες μέσω των οποίων οι κτηνοτρόφοι μέσω συνεταιρισμών  θα κερδίζουν περισσότερα,  και θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στον  μεγάλο ανταγωνισμό από τα υπόλοιπα  κράτη που έχουν εδώ και δεκαετίες προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό της κτηνοτροφικής τους παραγωγής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Δημοσιεύουμε τους αριθμούς κυκλοφορίας των οχημάτων - μηχανημάτων που αγοράστηκαν για την Υπηρεσία Καθαριότητας επί Δημαρχίας Γιάννη Αναγνώστου

Συγκεκριμένα, ο στόλος των μηχανημάτων για την Υπηρεσία Καθαριότητας που προμηθεύτηκε η δημοτική αρχή επί δημαρχίας Γιάννη Αναγνώστου είναι ...