ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Ποια είναι η ISIS Κορασάν που προκάλεσε το αιματοκύλισμα

Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Ποια είναι η ISIS Κορασάν που προκάλεσε το αιματοκύλισμα



Λίγες ώρες μετά την ανάληψη της ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος για το αιματοκύλισμα στη Μόσχα, τα βλέμματα στρέφονται στο παρακλάδι εκείνο του ISIS πίσω από το μακελειό.
H ISIS Κορασάν δημιουργήθηκε πριν από δέκα χρόνια και το όνομα της οργάνωσης αποτελεί έναν γεωγραφικό προσδιορισμό.

Eμφανίστηκε στο ανατολικό Αφγανιστάν και στελεχώθηκε από 4-6 χιλιάδες πρώην μαχητές της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν.

Μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία το 2019, όσοι απέμειναν κρύφτηκαν στη Συρία, το Ιράκ και άλλες περιοχές. Μεταξύ τους και τα μέλη της ISIS – K, δηλαδή Κορασάν.

Πρόκειται για Σουνιτική οργάνωση, κι έχει ως στόχο την ίδρυση Ισλαμικού Χαλιφάτου με το νόμο της Σαρία, στην περιοχή του Κορασάν, στην κεντρική και νότια Ασία.

Ειδικά τα δύο προηγούμενα χρόνια, 2021 και 2022 η οργάνωση ήταν πολύ ενεργή σε αυτές τις περιοχές, ειδικά στο Αφγανιστάν στοχεύοντας στην ηγεσία του, τους Ταλιμπάν. Επιθέσεις έχει διαπράξει τόσο σε Πακιστάν και Ιράν.


Όπως και η ISIS, η ISIS Κορασάν έχει αντι-δυτική ρητορική. Ωστόσο, δεν είχε πραγματοποιήσει χτύπημα στην Ευρώπη και είναι η πρώτη φορά που χτυπούν τόσο μακριά, στη Μόσχα.

Συνεπώς, παρατηρείται μια εκρηκτική κλιμάκωση από μία οργάνωση που έχει πολλές φορές απειλήσει χώρες όπως η Ολλανδία και η Σουηδία μετά τα περιστατικά καύσης του Κορανίου.

Στο στόχαστρο των επιθέσεών τους έχουν βρεθεί στο παρελθόν Αμερικανοί και Αφγανοί στρατιώτες, αλλά και εκατοντάδες άμαχοι πολίτες. Συχνά καταγράφουν τις φρικαλέες ενέργειές τους σε βίντεο που τραβούν με τα κινητά τους και κατόπιν διακινούν... πανηγυρίζοντας στα social media.

Ένα ιδιαίτερα σοκαριστικό κλιπ που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2017 αφορούσε την εκπαίδευση των ανήλικων παιδιών που είχε στρατολογήσει η ομάδα και έδειχνε δύο από τα αγόρια (ντυμένα στα μαύρα και εμφανώς μικρότερα από 12 ετών) να εξαναγκάζουν τρομοκρατημένους αιχμαλώτους να γονατίζουν στο έδαφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: