ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Παρουσίαση βιβλίου: «Η πανδημία και οι προκλήσεις της - Πώς αντέχουμε στις κρίσεις»

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Παρουσίαση βιβλίου: «Η πανδημία και οι προκλήσεις της - Πώς αντέχουμε στις κρίσεις»




Πόσες ακόμη κρίσεις μπορούμε να αντέξουμε; Αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις, φυσικές καταστροφές, επιδημίες ροκανίζουν συνεχώς το εισόδημα και τις αντοχές μας, καθιστώντας το μέλλον μας αβέβαιο.
Η φονικότερη κρίση του 21 αι., η πανδημία COVID-19, λόγω του παγκόσμιου χαρακτήρα της, του εύρους και της πολυπλοκότητας των συνεπειών της, αποτελεί εξαιρετική περίπτωση μελέτης ανθεκτικότητας κοινωνιών και ατόμων σε επιδημίες. Αναμφισβήτητα, η εμπειρία αυτή μάς είναι πολύτιμη στην αποτροπή ή αντιμετώπιση και άλλων περιπτώσεων κρίσεων.

Η πανδημία του 2019 ήταν σαρωτική. Επηρέασε συστήματα υγείας, οικονομία, απασχόληση, θρησκείες, τέχνες. Ανέδειξε σοβαρά κοινωνικά ζητήματα. Μας υπέδειξε ότι η σχέση μας με τη φύση είναι προβληματική και το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθούμε έχει και επώδυνες συνέπειες.

Ωστόσο, ούτε όλες οι χώρες ούτε όλες οι κοινωνικές ομάδες επηρεάστηκαν στον ίδιο βαθμό. Πού οφείλονται αυτές οι διαφορές; Μπορούμε να τις μειώσουμε;

Το βιβλίο «Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ & ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ - ΠΩΣ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ» της Ντόρας Βακιρτζή προσεγγίζει το θέμα τόσο μέσα από την ιστορική αναδρομή παλαιότερων επιδημιών, όσο και από την τριετή εμπειρία της πανδημίας του κορονοϊού. Επιχειρεί συγκριτική αναφορά σε επίπεδο παγκόσμιο, Ευρωπαϊκής Ένωσης και χώρας, όπου υπάρχει δυνατότητα, με βάση έρευνες έγκυρων διεθνών και ελληνικών οργανισμών. Καταγράφει συνέπειες, τάσεις και προκλήσεις που ανέδειξε η πανδημία στη δημόσια υγεία, στην παγκόσμια διακυβέρνηση, στην κοινωνία, στη σχέση μας με τη φύση, στην οικονομία, στην απασχόληση, στις θρησκείες, στις τέχνες.




Παρουσίαση βιβλίου: «Η πανδημία και οι προκλήσεις της - Πώς αντέχουμε στις κρίσεις»


Το βιβλίο επιδιώκει να δώσει στον αναγνώστη μια, όσο το δυνατόν, σφαιρική και συγκροτημένη εικόνα της σημαντικής αυτής εμπειρίας, και έτσι να συμβάλλει στον διάλογο για την ενδυνάμωση της κοινωνίας μας και την αποτροπή ανάλογων καταστάσεων.

Η συγγραφέας ασχολείται με εταιρική ανάπτυξη στον ιδιωτικό τομέα. Είναι χημικός με μεταπτυχιακές σπουδές στο μάρκετινγκ και στη διοίκηση επιχειρήσεων. Έχει εργασθεί σε διάφορες διευθυντικές θέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Το βιβλίο είναι 432 σελίδες και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: