ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ για να μαθαίνετε όσα όλοι οι άλλοι σας κρύβουν....: Οι Δήμαρχοι των νοτίων προαστίων μιλούν στο NouPou για τη Δίκη της Χρυσής Αυγής

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Οι Δήμαρχοι των νοτίων προαστίων μιλούν στο NouPou για τη Δίκη της Χρυσής Αυγής




Το Nou-Pou ζητήσε  από έξι Δημάρχους των νοτίων προαστίων να  πουν τι συμβολίζει για αυτούς και για την κοινωνία η πολυαναμενόμενη απόφαση για τη Δίκη της Χρυσής Αυγής.Λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση της απόφασης της πιο σημαντικής δίκης στη σύγχρονη ελληνική ιστορία και ενώ η σύσσωμη η κοινωνία αναμένει με αγωνία την ετυμηγορία του δικαστηρίου, το NouPou μίλησε με έξι από τους νότιους δημάρχους, ζητώντας τους να δώσουν τη δική τους οπτική πάνω σε αυτό το τεράστιας πολιτικής και κοινωνικής σημασίας ζήτημα.


Γρηγόρης Κωνσταντέλλος – Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης:


Με την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου για τη δίκη της Χρυσής Αυγής κλείνει ένα μαύρο κεφάλαιο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας μας. Στη δημοκρατία δεν χωράνε ακραίες θέσεις και πράξεις, ούτε μιμητές και νοσταλγοί καθεστωτικών αντιλήψεων του παρελθόντος. Αύριο ολοκληρώνεται η δίκη μίας εγκληματικής οργάνωσης, η οποία με σημαία το ναζισμό δολοφόνησε ένα νέο παιδί που τόλμησε να πιστεύει σε κάτι διαφορετικό, κάτι που για τους νοσταλγούς των καθεστώτων του παρελθόντος αξίζει να τιμωρηθεί με θάνατο.

Η Χρυσή Αυγή άνθισε τα τελευταία δέκα χρόνια επειδή η χώρα μας πέρασε πρωτόγνωρες καταστάσεις, με μία οικονομική κρίση τόσο βαθιά που η ίδια η κοινωνία μας έφτασε πολλές φορές στα άκρα, επιτρέποντας έτσι να εισέλθουν στην πολιτική ζωή αλλά και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ακραίες φωνές λαϊκισμού και νοσταλγοί του ναζισμού. Σήμερα που έχουμε αφήσει τη μεγάλη οικονομική κρίση πίσω μας και είμαστε στη διαδικασία ανάκαμψης, οφείλουμε όλοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να μη δημιουργήσουμε πάλι τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις επιστροφής τέτοιων σχηματισμών.

Σε ό,τι αφορά την αυριανή απόφαση, έχω αμέριστη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη και είμαι σίγουρος πως θα είναι δίκαια, σκληρή και θα κλείσει οριστικά το κεφάλαιο της Χρυσής Αυγής στην χώρα μας.


Γιώργος Παπανικολάου – Δήμος Γλυφάδας

Η ώρα της Δικαιοσύνης έφτασε. Αύριο, το Α’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα ανακοινώσει την απόφασή του για τη Χρυσή Αυγή. Οι εκφραστές του φασισμού και υμνητές των ναζί εξοβελίστηκαν από το ελληνικό κοινοβούλιο τον Ιούλιο του 2019 με την ψήφο του ελληνικού λαού. Χάρη στις γενναίες πρωτοβουλίες συγκεκριμένων πολιτικών και εισαγγελικών λειτουργών και με αφετηρία τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ήδη, πολύ πριν από την πολιτική ετυμηγορία των πολιτών, τα στελέχη της Χρυσής Αυγής είχαν οδηγηθεί στο δικαστήριο, με κατηγορίες που φτάνουν μέχρι τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη ότι θα πράξει ό,τι είναι ορθό και δίκαιο και πως θα λάβει τις σωστές αποφάσεις. Ενωμένος ο ελληνικός λαός, δεν θα επιτρέψει ποτέ ξανά σε κανένα νεοναζιστικό μόρφωμα να απειλεί, να τρομοκρατεί, να ποτίζει με δηλητήριο την πολιτική και κοινωνική ζωή.




Γιάννης Κωνσταντάτος – Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης


Όταν ένας νέος άνθρωπος δολοφονείται και μία οικογένεια καταστρέφεται, τότε η πολιτεία θα πρέπει να είναι αμείλικτη. Όταν δε, η δολοφονία έχει και πολιτικό μανδύα, που κρύβει μισαλλοδοξία, μίσος και ρατσισμό, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο οδυνηρά καθώς είναι ανεπίτρεπτο να δεχόμαστε στις ημέρες μας να χάνονται ζωές γιατί σε κάποιους δεν αρέσει η άλλη άποψη, η διαφορετικότητα, η δημοκρατία ή το χρώμα του δέρματος ενός συμπολίτη μας.

‘Εύχομαι να πάρουν οι δολοφόνοι και οι ηθικοί αυτουργοί αυτή της αποτρόπαιας πράξης τη μέγιστη ποινή από την Ελληνική Δικαιοσύνη, στην οποία έχω απόλυτη εμπιστοσύνη.


Μαρία Ανδρούτσου – Δήμος Αγίου Δημητρίου

Δεν είναι αθώοι και πρέπει να πληρώσουν. Έχουν καταδικαστεί ήδη από τον λαό και θα πρέπει να υπάρξει και συνέχεια.


Γιώργος Χατζηδάκης – Δήμος Ηλιούπολης

Αναμένουμε παραδειγματική τιμωρία της Χρυσής Αυγής. Η παραδειγματική τιμωρία των ενόχων ρατσιστικών εγκλημάτων αποτελεί κοινωνική απαίτηση και προϋπόθεση για την ενίσχυση του κύρους της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Η Δικαιοσύνη τιμωρεί πράξεις και όχι πρόσωπα και είμαι σίγουρος ότι θα αποκαταστήσει την διεθνώς τραυματισμένη εικόνα της χώρας μας, εξαιτίας της εγκληματικής δράσης των ακροδεξιών συμμοριών.

Η Δημοκρατία και η Ελευθερία δεν είναι δυνατόν να τίθενται σε αμφισβήτηση από τους επίδοξους ναζί, που επιχείρησαν να υποκαταστήσουν την «τάξη και τον νόμο» με απειλές, εκβιασμούς, βιαιοπραγίες κατά αδυνάμων και στο τέλος με δολοφονίες. Ελπίζω ότι θα μπει ένα οριστικό τέλος στις ρατσιστικές και ξενοφοβικές πρακτικές και στον κύκλο της βίας αυτής της νεοναζιστικής κλίκας, με την αναμενόμενη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας μας. Όλοι εμείς πρέπει να αποτελέσουμε, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην κοινωνία, τον κυματοθραύστη που θα εμποδίσει αυτές οι ιδέες και πρακτικές.


Ανδρέας Κονδύλης – Δήμος Αλίμου:

Σαφώς η δίκη της Χρυσής Αυγής είναι από τις σημαντικότερες δίκες της Μεταπολίτευσης. Κράτησε πεντέμισι χρόνια, κατέδειξε τις χρόνιες παθογένειες του δικαστικού μας συστήματος, αλλά ανέδειξε και τη βούληση των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου για καταδίκη των εγκληματικών δράσεων της Χρυσής Αυγής. Μια ποινική δίκη «πολύκροτη»: μια οργάνωση κατηγορείται ως εγκληματική, την ίδια στιγμή που διαθέτει τη μορφή του πολιτικού κόμματος, αναγνωρισμένου και από τον Άρειο Πάγο. Ασφαλώς το δικαστήριο θα σταθμίσει προσεκτικά τα πλούσια στοιχεία που παρουσιάστηκαν ενώπιόν του. Οι κατηγορούμενοι δεν δικάζονται για τις απεχθείς ιδέες τους. Για τη συμμετοχή τους σε βαριά αδικήματα του ποινικού δικαίου θα τους κρίνει η δικαιοσύνη. Με νηφαλιότητα και απροκατάληπτα. Η ως τώρα διαδικασία συνηγορεί σε αυτό. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο καθηγητής κ. Νίκος Αλιβιζάτος «Η δίκη της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015. Έκτοτε, στις 450 και πλέον συνεδριάσεις του δικαστηρίου, η μεταχείριση που επιφυλάχθηκε στους εμπλεκομένους έδειξε ότι η χώρα μας είναι σε θέση να αντιμετωπίσει, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη, ακόμη και τις δυσκολότερες περιπτώσεις παραβατικής συμπεριφοράς, με απόλυτο σεβασμό των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων και των εγγυήσεων του
κράτους δικαίου.

Η επερχόμενη κρίση του δικαστηρίου έχει μία ιδιαίτερη σημασία και θα αφήσει το δικό της αποτύπωμα στη νομική επιστήμη αλλά και στην αντίληψη της κοινωνίας. Μην ξεχνάτε ότι μια καταδικαστική απόφαση σημαίνει ότι καταδικάζεται ως εγκληματική οργάνωση ένα πολιτικό κόμμα που μέρος του ελληνικού λαού επί τρεις εκλογικές διαδικασίες το ψήφισε και το έστειλε στο ελληνικό και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Προφανέστατα, λοιπόν, μια τέτοια απόφαση θα «διαπαιδαγωγούσε» τους πολίτες και κυρίως τους νεότερους προς ένα δημοκρατικότερο αύριο,
εμπνέοντας σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφορετικότητα και εξοβελίζοντας την όποια μορφή βίας στην παρωχημένη προ πολλού εποχή των τρωγλοδυτών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: