Την Δευτέρα 12 Απριλίου η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer προχωρούσε στην αύξηση της τιμής ανά μονάδα εμβολίου κατά 60% δηλαδή κατά 7 ευρώ. Είχε το δικαίωμα από την στιγμή που η αύξηση αφορά τις επί πλέον ποσότητες οι οποίες θα διατεθούν στην παγκόσμια αγορά μετά από την ολοκλήρωση της αποστολής των πρώτων ποσοτήτων που είχαν παραγγελθεί.
Την επομένη ημέρα ,δηλαδή την Τρίτη 13 Απριλίου η FDA, ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκου αποφάσιζε να ανασταλεί η χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου Johnson and Johnson στις ΗΠΑ αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο πώς είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική η εμφανιζόμενη παρενέργεια, περιστατικά θρομβώσεων δηλαδή. Πρόκειται για έξι περιστατικά στις ΗΠΑ μεταξύ νέων γυναικών. Ένα περιστατικό ήταν θανατηφόρο.
Είχε προηγηθεί η επί τρείς εβδομάδες έντονη διαμάχη σε όλα τα επίπεδα και τα διεθνή FORUM ως προς την επικινδυνότητα του εμβολίου AstraZeneca, της πρόκλησης δηλαδή θρομβώσεων κυρίως σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 50 ετών, δύο περίπου εβδομάδες μετά την χορήγηση του εμβολίου. Η τιμή του εν λόγω εμβολίου είναι θεαματικά χαμηλότερη της τιμής των άλλων σκευασμάτων και ανέρχεται στα 2,90 ευρώ όταν η μέχρι σήμερα τιμή του εμβολίου της Pfizer άγγιζε τα 12,35 ευρώ ανά μονάδα. Με την ανακοινωθείσα αύξηση το εμβόλιο αυτό τιμάται από σήμερα Τρίτη φθάνοντας περίπου τα 19 ευρώ ανά μονάδα.
Εν τω μεταξύ στην παγκόσμια αγορά το εμβόλιο της Pfizer και της εταιρείας Moderna είναι τα μόνα που κυκλοφορούν χωρίς να αντιμετωπίζεται κανένα μείζον πρόβλημα παρενεργειών. Επί της ουσίας για να συνεχιστεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα του παγκόσμιου εμβολιασμού οι κυβερνήσεις είναι υποχρεωμένες να συνομιλήσουν και να συμφωνήσουν με τους όρους που επιβάλει ο φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer ο οποίος προφανώς σέρνει τον χορό αλλά και που σέρνει από την μύτη κράτη και παγκόσμιες αρχές, αφού λόγω Πανδημίας οι κυβερνήσεις όλων των χωρών εξαρτώνται πολιτικά από την ομαλή εξέλιξη του εμβολιασμού των πολιτών τους.
Από την Τρίτη 13 Απριλίου, εν ολίγοις, η παγκόσμια κοινότητα εξαρτάται υγειονομικά και πολιτικά από την δυνατότητα παραγωγής, διάθεσης και κλινικής έρευνας αυτής της συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρείας. Επί της ουσίας κατά την διάρκεια του μήνα που μας πέρασε και κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου βρισκόταν σε εξέλιξη ένας άγνωστος πόλεμος πίσω από τις διεθνείς υγειονομικές κουίντες μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών που νέμονται την παγκόσμια αγορά με αντικείμενο την υγεία των πολιτών σε παγκόσμιο επίπεδο η οποία απειλείται άμεσα από την Πανδημία.
Είναι προφανές πώς το πρόβλημα είναι πολιτικό και είναι συλλογικό. Είναι προφανέστερο πως χώρες ισχυρές όπως η Γερμανία διαδραμάτισαν πρωτεύοντα ρόλο σε αυτήν την διεθνή υγειονομική σύρραξη συμπαρασύροντας και άλλες φίλιες χώρες σε αυτόν τον μακάβριο χορό με φόντο την Πανδημία. Είναι επίσης φανερό πώς οι μεγάλες δυνάμεις της παγκόσμιας φαρμακευτικής παραγωγής προτίμησαν να ανταγωνιστούν η μία την άλλη παρά να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του κοινού κινδύνου που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.
Από σήμερα Τρίτη 13 Απριλίου η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζει πρόβλημα προμήθειας εμβολίων αφού η Johnson and Johnson ανακοίνωσε πώς θα καθυστερήσει τις παραδόσεις σκευασμάτων στην διεθνή αγορά λόγω της στάσης των ΗΠΑ και του φόβου πρόκλησης θρομβώσεων. Ήδη αντιμετωπίζεται τεράστιο πρόβλημα σε όλες τις χώρες του κόσμου διότι οι πολίτες αρνούνται να δεχθούν το εμβόλιο της AstraZeneca για τους γνωστούς λόγους. Για να μην εξωραΐζουμε τα πράγματα η παγκόσμια κοινότητα έχει τεθεί σε καθεστώς μίας εξαιρετικά ιδιότυπης υγειονομικής ομηρίας όπου το πρόσταγμα και την πρωτοβουλία διατηρεί μία φαρμακευτική εταιρεία και όχι οι εκλεγμένες πολιτικές ηγεσίες των χωρών – κρατών. Το ζήτημα είναι σοβαρό και εν τέλει απολύτως πολιτικό. Απαιτεί δε συλλογικές αποφάσεις και διεθνή συνεργασία για να επιλυθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου