Θάνος Μακρογαμβράκης
Τρεις Φεβρουαρίου 2021 και η ανάρτηση που κάνει στo προφίλ της στο Facebook η πρώην πρωταθλήτρια Ευρώπης της ενόργανης Δήμητρα Καστρίτση προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση στους διαδικτυακούς της φίλους. «Από 4 χρονών η πρώτη μου αγάπη ήταν η Ενόργανη γυμναστική, το άθλημα που λάτρεψα και μίσησα όσο τίποτα άλλο στην ζωή μου. Τι κρύβεται άραγε πίσω από τα μετάλλια και τα ρεκόρ των αθλητών; Μέχρι τώρα, πανηγυρίζαμε με τις επιτυχίες στα αγωνίσματα, με το ανέβασμα στο βάθρο των νικητών, με το άκουσμα του εθνικού́ μας ύμνου και μετά σβήνανε τα φώτα στο γυμναστήριο και κλείναμε την τηλεόραση. Την κλείναμε χαρούμενη πως ο στόχος επετεύχθη.
Δεν σκεφτήκαμε ποτέ ότι πίσω από αυτές τις “χρυσές” στιγμές κρύβονται αμέτρητες ώρες λεκτικής, ψυχολογικής και σωματικής κακοποίησης δεκάδων αθλητών. Ναι το ξέρω και το βίωσα, ο Πρωταθλητισμός θέλει θυσίες αλλά με σωστούς όρους από όλες τις πλευρές…», θα γράψει ξεκινώντας μια σειρά τρομακτικών αποκαλύψεων για τον χώρο της ενόργανης γυμναστικής που ήρθε να κορυφωθεί την περασμένη εβδομάδα, με την επιστολή 22 αθλητών και αθλητριών στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Μια επιστολή που, χωρίς να κατονομάζει συγκεκριμένα πρόσωπα, κατήγγειλε βασανιστήρια, εκβιασμούς, ξυλοδαρμούς, τιμωρίες και πράξεις προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας σε μικρά παιδιά που ήθελαν να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους, να γίνουν δηλαδή πρωταθλητές στο άθλημα που αγαπούσαν και να δοξάσουν την Ελλάδα. Η Δήμητρα Καστρίτση, όπως και η Εφη Παρασκευοπούλου είναι δυο από τα 22 άτομα που υπογράφουν την επιστολή με τις απίστευτες καταγγελίες για σωματική, λεκτική, ψυχολογική βία, αλλά και τη σεξουαλική παρενόχληση που υπέστησαν αθλητές και αθλήτριες της ενόργανης από το 1985 έως και το 2010. Οι πρώην πρωταθλήτριες και κάτοχοι μεταλλίων μιλούν σήμερα στο «ΘΕΜΑ» για τα δικά τους βιώματα.
«Ημουν περίπου 7 ετών όταν κακοποιήθηκα με ξυλοδαρμό από γυναίκα προπονήτρια. Τα χαστούκια και τα χτυπήματα σε χέρια και πόδια ήταν στο πρόγραμμα σε καθημερινή βάση. Θυμάμαι που με τραβούσαν από τα μαλλιά και με έσερναν στο γήπεδο και τα αυτιά μου από τα τραβήγματα έβγαζαν αίμα. Και φυσικά μέσα σε όλα αυτά υπήρχαν και οι βρισιές με σεξουαλικά υπονοούμενα, αν δεν έβγαινε η άσκηση όπως ήθελαν. Από τις πιο χειρότερες όμως στιγμές μου ήταν όταν είχα πάθει διάστρεμμα κι όμως πήγαινα από τις 7 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ στο γυμναστήριο για να βγάλω το πρόγραμμα των ασκήσεων»
, λέει η Δήμητρα Καστρίτση, μητέρα τριών παιδιών η οποία αποχαρακτηρίστηκε -δηλαδή έπαψε πλέον να είναι μέλος της εθνικής ομάδας- από την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία (ΕΓΟ) όταν ήταν να διεκδικήσει θέση για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004, στερώντας ίσως ένα χρυσό μετάλλιο. «Οταν με αποχαρακτήρισαν και με σταμάτησαν η δικαιολογία που μου είπαν ήταν “γιατί δεν μας κάνεις”. Με σταμάτησαν υποχρεωτικά χωρίς λόγο». Οπως επισημαίνει στο «ΘΕΜΑ» η Δήμητρα Καστρίτση, αθλήτρια στα αγωνίσματα της δοκού, του εδάφους και του άλματος, είχε γίνει μάρτυρας πολλών ξυλοδαρμών και σεξουαλικών επιθέσεων. «Μπροστά στα μάτια μου έχουν κακοποιηθεί πολλοί. Υπήρξαν προπονητές που όταν μια αθλήτρια έκανε σπαγκάτο έβαζαν τα χέρια τους στα γεννητικά όργανα για να δείξουν πως είναι η σωστή άσκηση.
Αυτό το είχα δει και το αναφέρουμε και στην επιστολή που στείλαμε. Και δεν μιλάω και για ξυλοδαρμούς και τιμωρίες, ακόμη και για το σωματικό βάρος υπήρχαν τιμωρίες. Εγώ είχα πάρει μέχρι και διουρητικά για να δείχνω μισό κιλό κάτω στη ζυγαριά». Αθλήτρια της Εθνικής κατά την περίοδο 1994 με 2000, η Εφη Παρασκευοπούλου είναι μια ακόμη πρώην πρωταθλήτρια της ενόργανης που υπογράφει την επιστολή των 22 ατόμων με τις καταγγελίες. Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» αποκαλύπτει τη δική της τραυματική εμπειρία όσο ήταν αθλήτρια και μάλιστα σε ηλικία 14 ετών. «Αυτά που είχα δει δεν περιγράφονται. Αγριοι ξυλοδαρμοί αθλητών επειδή είχαν πάρει λίγα γραμμάρια. Οι βρισιές, οι απειλές και τα σεξουαλικά υπονοούμενα αν δεν έβγαινε σωστά μια άσκηση ήταν σύνηθες και καθημερινό φαινόμενο, ενώ είχα δει να βάζει ο προπονητής το χέρι του στα γεννητικά όργανα σε άσκηση για να δείξει στον αθλητή πώς είναι το σωστό. Εγώ είχα δεχτεί απίστευτη λεκτική βία από την ημέρα που μπήκα στην εθνική ομάδα. Τότε εκπρόσωπος της ομοσπονδίας, υπεύθυνος για τους άνδρες και τις γυναίκες στη βόρεια Ελλάδα, με είχε απειλήσει επειδή είχα αρνηθεί κάποιες φορές να ενταχθώ στην εθνική ομάδα. Ερχόμουν αντιμέτωπη με βρισιές μέσα στην προπόνηση όταν δεν μπορούσα να εκτελέσω καλά την άσκηση».
Η αντίδραση της Ομοσπονδίας
Η επιστολή των 22 αθλητών της ενόργανης που έφτασε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και το γεγονός ότι μπήκε στο εισαγγελικό μικροσκόπιο προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ΕΓΟ, η οποία με έκτακτη σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη αποφάσισε τη συγκρότηση τριμελούς γυναικείας επιτροπής για τη διερεύνηση και διαλεύκανση των καταγγελιών. Το μέλος της τριμελούς επιτροπής και αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας, Ολυμπιονίκης το 2000 στο Σίδνεϊ Ειρήνη Αϊνδιλή, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» για τις καταγγελίες, ανέφερε τα εξής: «Δυστυχώς απ’ όσα καταγγέλλονται όλο αυτό το διάστημα βγαίνει λαβωμένη και η γυμναστική.
Ως ομοσπονδία αποφασίσαμε να καλέσουμε τους 22 αθλητές που υπογράφουν τη συγκεκριμένη επιστολή με τα όσα έχουν βιώσει κατά τη διάρκεια των προπονήσεών τους από συγκεκριμένους προπονητές και προπονήτριες. Στόχος μας είναι να μάθουμε τα ονόματα αυτών που έπραξαν να συλλέξουμε κι εμείς τα δικά μας στοιχεία και να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Αν οι άνθρωποι αυτοί εξακολουθούν να βρίσκονται στον χώρο και προπονούν είτε σε εθνικό γυμναστήριο, είτε σε σωματειακό θα πρέπει να απομακρυνθούν μέχρι να αποφασίσει η Δικαιοσύνη για το μέλλον τους. Τον χώρο της γυμναστικής καλούμαστε να τον καθαρίσουμε για τα νέα παιδιά.
Όταν κάνεις πρωταθλητισμό, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κάποιες πιέσεις - όμως πάντα με όρια. Αλλάζει κάπως η ζωή σου, η διατροφή σου, αλλά με όρια. Οι κατηγορίες αυτές είναι τόσο βαριές που ξεφεύγουν από τα όρια. Αν πριν από χρόνια κάποιοι θεωρούσαν πως αυτή είναι η σωστή εφαρμογή των προπονήσεων, σήμερα είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα. Αυτές οι πρακτικές είναι καταδικαστέες σε όλες τις εποχές. Θέλουμε να μάθουμε ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτά τα βασανιστήρια που υπέστησαν μικρά παιδιά. Δύο από τους αθλητές που υπογράφουν την επιστολή τους γνωρίζω γιατί έχουν την ίδια ηλικία μ’ έμενα, αλλά ποτέ δεν είχε πέσει κάτι στην αντίληψή μου. Αυτό που θέλω να πω είναι πως στη δική μου ομάδα και όταν προετοιμαζόμασταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, καμιά μας δεν βίωσε σεξουαλική ή άλλου είδους κακοποίηση. Μπορεί να ακούσαμε κάποια φωνή, να πιεστήκαμε προπονητικά για να γίνουμε καλύτερες ή να δημιουργήθηκε κάποια ένταση αλλά μέχρι εκεί. Δεν έχω να θυμάμαι άλλα πράγματα. Ολα ήταν ελεγχόμενα και σε όρια δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που καταγγέλλουν τα παιδιά. Εμείς σε καμία περίπτωση, παρά τις δυσκολίες, δεν ζήσαμε τέτοια πράγματα. Καταδικάζω κάθε μορφή βίας και κακοποίησης. Οταν διάβασα πως τα έπιαναν από τα γεννητικά τους όργανα ή τους τραβούσαν τα μαλλιά αυτά είναι απαράδεκτες συμπεριφορές. Δυστυχώς έτσι φαίνεται ότι έχει γίνει. Είμαστε μαζί με τους αθλητές».
Έφη Παρασκευοπούλου: Περιστατικά ξυλοδαρμών και κακοποίησης ακόμη και εντός της Εθνικής ομάδας καταγγέλει και η πρωταθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής
Εισαγγελική παρέμβαση
Μετά τον σάλο που προκάλεσε η επιστολή των 22, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις, όπως σεξουαλική κακοποίηση και σωματικές βλάβες. Την προκαταρκτική εξέταση θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Απόστολος Ανδρέου. Από την πλευρά του ο δικηγόρος των 22 αθλητών και αθλητριών που συνέταξε την επιστολή, ο κ. Αλέξανδρος Αδαμίδης, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» επισήμανε ότι: «Οι αθλητές είναι έτοιμοι να μιλήσουν με ονόματα εάν κληθούν στη Δικαιοσύνη. Ετοιμάζω υπόμνημα προς την Εισαγγελία. Οι αθλητές θα περιγράψουν με λεπτομέρειες όσα αναφέρουν στην επιστολή τους». Από την πλευρά του ο νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Γιάννης Μούτλιας ήταν κατηγορηματικός: «Η γενική αρχή της ομοσπονδίας είναι ότι θα κάνουμε τα πάντα για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να στηρίξουμε αυτούς που καταγγέλλουν αυτά τα περιστατικά όπως αναφέρονται στην επιστολή. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θα αφήσουμε το άθλημα της γυμναστικής και ειδικά την ενόργανη να γίνει βορά στον οποιονδήποτε. Είναι άθλημα το οποίο έχει δώσει Ολυμπιονίκες και σε κάθε περίπτωση θα το προστατέψουμε είτε αποβάλλοντας ξένα σώματα αν και εφόσον αποδειχθούν αληθείς οι καταγγελίες είτε στηλιτεύοντας αυτούς που καταγγέλλουν αόριστα πράγματα. Αυτή είναι η απόφαση της ομοσπονδίας. Θα είμαστε δίπλα στους καταγγέλλοντες αλλά θέλουμε κι αυτοί να βοηθήσουν με το να δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία».
Να επισημάνουμε ότι όλα ξεκίνησαν μέσα από κάποιες συνομιλίες ενός γκρουπ στο Μessenger μεταξύ αθλητών και αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής, στις οποίες αποκαλύφθηκαν περιστατικά σωματικής βίας σε αθλήτριες από προπονητές. Ηταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι όσων είχαν βιώσει εδώ και χρόνια σε αυτό το άθλημα. Σε συνδυασμό μάλιστα με το γεγονός ότι το κίνημα #MeToo έχει γιγαντωθεί στην Ελλάδα, μετά τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου, αποφάσισαν να συντάξουν την επιστολή, που έφτασε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τις απίστευτες καταγγελίες για άσκηση σωματικής σεξουαλικής και ψυχολογικής βίας από προπονητές κατά τη χρονική περίοδο από το 1985 έως το 2010.
Μετά τον σάλο που προκάλεσε η επιστολή των 22, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις, όπως σεξουαλική κακοποίηση και σωματικές βλάβες. Την προκαταρκτική εξέταση θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Απόστολος Ανδρέου. Από την πλευρά του ο δικηγόρος των 22 αθλητών και αθλητριών που συνέταξε την επιστολή, ο κ. Αλέξανδρος Αδαμίδης, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» επισήμανε ότι: «Οι αθλητές είναι έτοιμοι να μιλήσουν με ονόματα εάν κληθούν στη Δικαιοσύνη. Ετοιμάζω υπόμνημα προς την Εισαγγελία. Οι αθλητές θα περιγράψουν με λεπτομέρειες όσα αναφέρουν στην επιστολή τους». Από την πλευρά του ο νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Γιάννης Μούτλιας ήταν κατηγορηματικός: «Η γενική αρχή της ομοσπονδίας είναι ότι θα κάνουμε τα πάντα για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να στηρίξουμε αυτούς που καταγγέλλουν αυτά τα περιστατικά όπως αναφέρονται στην επιστολή. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θα αφήσουμε το άθλημα της γυμναστικής και ειδικά την ενόργανη να γίνει βορά στον οποιονδήποτε. Είναι άθλημα το οποίο έχει δώσει Ολυμπιονίκες και σε κάθε περίπτωση θα το προστατέψουμε είτε αποβάλλοντας ξένα σώματα αν και εφόσον αποδειχθούν αληθείς οι καταγγελίες είτε στηλιτεύοντας αυτούς που καταγγέλλουν αόριστα πράγματα. Αυτή είναι η απόφαση της ομοσπονδίας. Θα είμαστε δίπλα στους καταγγέλλοντες αλλά θέλουμε κι αυτοί να βοηθήσουν με το να δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία».
Να επισημάνουμε ότι όλα ξεκίνησαν μέσα από κάποιες συνομιλίες ενός γκρουπ στο Μessenger μεταξύ αθλητών και αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής, στις οποίες αποκαλύφθηκαν περιστατικά σωματικής βίας σε αθλήτριες από προπονητές. Ηταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι όσων είχαν βιώσει εδώ και χρόνια σε αυτό το άθλημα. Σε συνδυασμό μάλιστα με το γεγονός ότι το κίνημα #MeToo έχει γιγαντωθεί στην Ελλάδα, μετά τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου, αποφάσισαν να συντάξουν την επιστολή, που έφτασε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τις απίστευτες καταγγελίες για άσκηση σωματικής σεξουαλικής και ψυχολογικής βίας από προπονητές κατά τη χρονική περίοδο από το 1985 έως το 2010.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου