ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ για να μαθαίνετε όσα όλοι οι άλλοι σας κρύβουν....: Δίπλα σε πορτρέτα του Άρη Βελουχιώτη πραγματοποιείται η Μουσειακή έκθεση Ιστορικού Οπλισμού & Αυθεντικής φορεσιάς του συλλέκτη κ. Σπύρου Κατσίρα στην πόλη μας!

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

Δίπλα σε πορτρέτα του Άρη Βελουχιώτη πραγματοποιείται η Μουσειακή έκθεση Ιστορικού Οπλισμού & Αυθεντικής φορεσιάς του συλλέκτη κ. Σπύρου Κατσίρα στην πόλη μας!


Φωτορεπορτάζ Παναγιώτης Πάσχος

Επισκεφθήκαμε πριν από λίγο την ομολογουμένως ενδιαφέρουσα συλλογή Ιστορικού Εξοπλισμού & Αυθεντικής φορεσιάς του κ. Σπύρου Κατσίρα , θεωρώντας πως οι υπεύθυνοι του δήμου θα είχαν προνοήσει ώστε αυτή να πραγματοποιηθεί στον ειδικό χώρο του "Μουσείου" για διάφορες άλλες εκδηλώσεις , και όχι στον πάνω όροφο όπου δίπλα στα γιαταγάνια ο επισκέπτης της έκθεσης θα έβλεπε και τα πορτρέτα του "ήρωα" Άρη Βελουχιώτη! Έτσι μια Μουσειακή Έκθεση "στριμώχτηκε"  σε έναν χώρο που κυριαρχούν ξεπερασμένες ιδεοληψίες και παρουσιάζουν μια εκδοχή της Ιστορίας,  μη αποδεκτή από την συντριπτική πλειοψηφία του δυτικού κόσμου. 

Πάντως αφού πήγαμε , να σας παρουσιάσουμε και το φωτογραφικό υλικό που τραβήξαμε για όσους δεν θα άντεχαν όπως και εμείς να παραβρεθούν σε  μια έκθεση  όπου θα εκτίθεντο όπλα των ηρώων του 1821 ,  δίπλα σε πορτρέτα του Άρη Βελουχιώτη.  




Στην επόμενη ανάρτησή μας η Έκθεση Ζωγραφικής που διοργανώσει η Ένωση Καλλιτεχνών και Λογοτεχνών Ηλιούπολης "Το εργαστήρι" που έγινε στον ειδικό χώρο του "μουσείου" όπου δεν υπάρχουν πορτρέτα του Βελουχιώτη ούτε στολές Γερμανών στρατιωτών του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου που συναντήσαμε στο ισόγειό του! Είναι αστείο να θεωρούν κάποιοι πως με τέτοια "εκθέματα" θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο συγκεκριμένος χώρος ως Μουσείο! Και όμως αμετανόητοι συνεχίζουν τις ενστάσεις,  και ανώφελους  δικαστικούς αγώνες  που δεν θα οδηγήσουν σε κανένα αποτέλεσμα,  αφού ο χώρος δεν πληροί καμία προϋπόθεση για να χαρακτηριστεί ως Μουσείο , ούτε υπάρχει και το  εξειδικευμένο προσωπικό για να υπηρετήσει έναν τέτοιο σκοπό. 









Να σας γράψουμε και μερικές πληροφορίες για τον συλλέκτη κ. Σπύρο Κατσίρα  που έχει παρουσιάσει την συλλογή του αυτή και στο Πολεμικό Μουσείο , στην προσπάθεια που κάνει να διατηρήσει ιστορικά κειμήλια προσβάσιμα για τις επόμενες γενιές. 

Ο Σπύρος Κατσίρας γεννήθηκε και κατοικεί στην Καλαμάτα. Ο παππούς του Ντίνος Φλέσσας του μετέδωσε το “μικρόβιο” της ιστορικής μνήμης και του κληροδότησε τα πρώτα πολύτιμα αντικείμενα. Άρχισε έτσι σταδιακά να δημιουργείται μία σημαντική Συλλογή κειμηλίων, πολεμικού εξοπλισμού και ειδών καθημερινής χρήσης, η οποία χρονολογείται από το 1650 ως το 1850. Η Συλλογή εμπλουτίζεται συνεχώς με επιλεγμένες αγορές και δωρεές από ανθρώπους, οι οποίοι μοιράζονται το ίδιο πάθος και αγάπη για την Ιστορία μας.

Το 2010 ίδρυσε τον Σύλλογο “Ελληνομνήμονες”, που έχει ως στόχο τη διάσωση της
Παράδοσης και τη μεταλαμπάδευσή της στις επόμενες γενιές.



Δεν υπάρχουν σχόλια: