ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Ειδήσεις σε ένα λεπτό...

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

Ειδήσεις σε ένα λεπτό...



  • Τσικνοπέμπτη σήμερα για όσους δεν γνωρίζουν γιατί την λέμε έτσι  η απάντηση είναι απλή. Από την τσίκνα, αφού κάθε χρόνο τέτοια μέρα είθισται σε πολλά σπίτια που τηρούν αυτό το έθιμο, να ψήνουν κρέας ή να λιώνουν το λίπος από τα χοιρινά. Ο μυρωδάτος καπνός που διαχέεται παντού, είναι στην ουσία αυτός που «κάνει» την Τσικνοπέμπτη, δηλαδή την Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής). Η συγκεκριμένη ημέρα είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης και λαμβάνει χώρα την Πέμπτη, καθώς η Τετάρτη και η Παρασκευή θεωρούνται νηστίσιμες. Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης». Την Τσικνοπέμπτη ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα. Εκτός από την Ελλάδα, παρόμοιες γιορτές έχει η Γερμανία (Weiberfastnacht ) αλλά και η Γαλλία (Mardi Gras, δηλαδή «Λιπαρή Τρίτη») που όμως αντιστοιχεί στην Ορθόδοξη Καθαρά Δευτέρα. Η τελευταία γιορτάζεται και τη Νέα Ορλεάνη. Και βέβαια ο συνεργάτης μας Παναγιώτης Πάσχος δεν θα μας άφηνε χωρίς φωτορεπορτάζ και την Τσικνοπέμπτη! 


  • Επιχειρήσεις της πόλης μας έψησαν και μοίρασαν ΔΩΡΕΑΝ κρέας σε συνδημότες μας αλλά μη διαφημίζοντας την δράση τους αυτή! Έχουμε και μερικούς πραγματικούς "αλληλέγγυους" σε μια πόλη που η μισή σχεδόν είναι μέλος σε σωματεία "αλληλεγγύης" ! 


  • Πολλές οι πολιτιστικές  εκδηλώσεις που γίνονται στον δήμο μας το τελευταίο διάστημα με κάποιες από αυτές να αξίζουν να τις παρακολουθήσεις. Η Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης σας προτείνει μία από αυτές και όσοι επισκέπτεστε το "Μουσείο" Εθνικής Αντίστασης της πόλης μας μπορείτε να πάτε



  • Πολλές οι ανακοινώσεις και τα δελτία τύπου του δήμου μας και έτσι δεν υπάρχει περίπτωση εκδήλωση που χορηγεί ο δήμος μας να μην την διαφημίσει κάτι που θεωρούμε θετικό και βολεύει εθνοτοπικούς συλλόγους και συλλογικότητες που συνδράμουν σε αυτές αφού η προβολή τους είναι δεδομένη! 

  • Εμείς δεν θα σας πούμε ΠΟΤΕ μην βγάζετε ογκώδη αφού πρώτα ενημερώσετε τον δήμο μας αλλά η πόλη σίγουρα έχει θέμα με αυτά και η νέα διοίκηση δεν προχωράει σε συνέργειες με ιδιώτες αφού όπως ατυχώς για εμάς ομονοούν ΟΛΕΣ οι δημοτικές παρατάξεις το προσωπικό του δήμου μας ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΕΙ! Μιλάμε για 900 συνολικά υπαλλήλους με τους 300 από αυτούς να είναι στον τομέα καθαριότητας και Πρασίνου αλλά κάποιοι μάλλον θεωρούν πως ο δήμος μας πρέπει να έχει 1200 ή 1500 ΜΟΝΙΜΟΥΣ υπαλλήλους λες και η εργατικότητά τους ή μη θα εξαρτηθεί με την σύμβαση εργασίας που έχουν! 


  • Πολύ καλό το ρεπορτάζ της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ  για τα όσα συμβαίνουν στην παράταξη του κ. Χατζηδάκη μας αρέσει η ανάλυσή τους και μας πρόλαβαν αφού και εμείς θεωρούμε τεράστια απώλεια για την παράταξη την ανάληψη της θέσης του Γενικού Γραμματέα Δήμου Κέρκυρας από τον έως πρότινος δημοτικό τους σύμβουλο κ. Σταύρο Γεωργάκη είχαν μια ισχυρή ΦΩΝΗ μέσα στο δημοτικό συμβούλιο τώρα αναγκαστικά θα αντικαταστήσουν αυτή με τη πρώτη επιλαχούσα που είναι η κα Σκλαβενίτη. 


  • Οι ίδιοι άνθρωποι που διαμαρτύρονταν για ζητήματα που είναι ακόμα υπαρκτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απλώς ΣΙΩΠΟΥΝ και θα επανέλθουν κάνα χρόνο πριν τις δημοτικές εκλογές του 2028 ανάλογα με το που θα "γέρνει η βάρκα"!

  • Σας ευχαριστούμε για τις καθημερινές σας επισκέψεις στο ιστολόγιό μας και φυσικά πιο πολύ  σε όσους δεν μας ανακάλυψαν το 2023 αλλά μας διαβάζουν χρόνια! 

  • Ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Αρμεναίων Κυπαρισσίας - Μεσσηνίας και συγκεκριμένα η πρόεδρος του κα Αργυρώ Αδαμοπούλου ευχαριστεί όσους παραβρέθηκαν στα εγκαίνια της έκθεσης συλλογής κειμηλίων του 1821 του κ. Σπύρου Κατσίρα που έως και τις 9 Μαρτίου θα βρίσκεται στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης του δήμου μας. Την σχετική της ανάρτηση μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ εδώ  Το δελτίο τύπου του δήμου μας για την σχετική εκδήλωση αναμένεται τις προσεχείς ημέρες. 





Δεν υπάρχουν σχόλια: