Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Ολοκληρώθηκε το σχέδιο αστικής προσβασιμότητας στο δήμο Ηλιούπολης

 


Ο Δήμος Ηλιούπολης με σαφή προσανατολισμό στη βελτίωση της Αστικής Προσβασιμότητας, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την ολοκλήρωση του Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.) στο πλαίσιο του Ν. 4819/2021 μετά από πυρετώδεις ρυθμούς εργασιών, μόλις 6 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής. Πρόκειται για ένα Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας που είχε ξεκινήσει εδώ και 3 χρόνια, ενώ είχαν παγώσει οι διαδικασίες ολοκλήρωσης του έργου με κίνδυνο να χαθεί η χρηματοδότηση.Η νέα Δημοτική Αρχή, μετά την εξασφάλιση ης παράτασης του σημαντικού έργου, προχώρησε σε συντονισμένη και στενή συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, η οποία οδήγησε στην επιτυχημένη ολοκλήρωση ενός Σχεδίου που αναδεικνύει την υψηλή αποτελεσματικότητα και τη χρηστή διαχείριση για την επαναφορά των έργων στην πόλη.

Το σχέδιο συντάχθηκε από τον Ανάδοχο οικονομικό φορέα (κατόπιν ανοιχτής διαγωνιστικής διαδικασίας), την εταιρεία «VMC ΤΕΧΝΙΚΗ Ε.Ε.», με βάση τις προδιαγραφές, όρους και τεχνικές οδηγίες για την εκπόνηση «Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.)» όπως καθορίζονται στην ΥΠΕΝ/ΔΜΕΑΑΠ/110088/887/ 19.11.2021 Απόφαση Υφυπουργού Π.ΕΝ. (ΦΕΚ Β΄ 5553).
Στόχος του Σ.Α.Π. είναι να προσδιορίσει τα σημεία των απαιτούμενων διαμορφώσεων, επεμβάσεων και κατασκευών αλλά και τις προσβάσιμες γραμμικές διαδρομές μεταξύ αυτών ώστε να δημιουργείται σε επίπεδο δήμου ένα δίκτυο προσβάσιμων μετακινήσεων στην αρχή της «προσβάσιμης αλυσίδας» προς βασικές κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις.

Στο πλαίσιο της εν λόγω υπηρεσίας, αρχικά, δημιουργήθηκαν συνήθεις διαδρομές πεζής μετακίνησης, οι οποίες συνδέουν κοινωφελείς και κοινόχρηστες χρήσεις. Κατά μήκος αυτών των προτεινόμενων διαδρομών, καταγράφηκε και αξιολογήθηκε η υφιστάμενη κατάσταση όσον αφορά τις υποδομές για πεζούς και άτομα με περιορισμένη κινητικότητα. Στη συνέχεια έγιναν προτάσεις για την βελτίωση και την ενίσχυση των υποδομών, καθώς και για την πρόσβαση σε δημόσια κτίρια και κοινόχρηστους χώρους. Οι παρεμβάσεις αυτές έχουν χρονικό ορίζοντα υλοποίησης δύο ετών.

Η εκπόνηση του Σ.Α.Π. ολοκληρώθηκε με επιτυχία και πολύ νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα της σύμβασης, καθώς έχει εγκριθεί από την Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Ηλιούπολης με αριθμό απόφασης 259/2024 (ΑΔΑ : 9ΡΗΞΩΡΥ-ΓΘΔ) και έχει ήδη υποβληθεί στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Σημειώνεται ότι η εκπόνηση του Σ.Α.Π. χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συγκεκριμένα μέσω του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ», στον Άξονα Προτεραιότητας 2 «Αστική Αναζωογόνηση & Λοιπές δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» του Χ.Π. «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ», στο πλαίσιο της υπ’ αριθμ. πρωτ. 2479/27-04-2022 Πρόσκλησης του Πράσινου Ταμείου με ποσό χρηματοδότησης μέχρι 74.400,00€. 
Το συμβατικό τίμημα ήταν 58.776,00€.

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ: Το σχέδιο ολοκληρώθηκε μας ενημερώνει το παραπάνω δελτίο τύπου του δήμου Ηλιούπολης.  Σε 20 χρόνια ή περισσότερα που θα υλοποιηθεί εμείς λόγω προχωρημένης ηλικίας δεν θα ζούμε , αλλά ελπίζουμε να το δουν υλοποιημένο οι επόμενες γενιές.  Αυτές που ήδη σε εμάς ανέλαβαν τα ηνία να συνεχίσουν με τον τρόπο που αυτές επιθυμούν , ό,τι ξεκινήσαμε μέσα από εδώ πριν 12 ολόκληρα χρόνια! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Δημοσιεύουμε τους αριθμούς κυκλοφορίας των οχημάτων - μηχανημάτων που αγοράστηκαν για την Υπηρεσία Καθαριότητας επί Δημαρχίας Γιάννη Αναγνώστου

Συγκεκριμένα, ο στόλος των μηχανημάτων για την Υπηρεσία Καθαριότητας που προμηθεύτηκε η δημοτική αρχή επί δημαρχίας Γιάννη Αναγνώστου είναι ...