Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν κάνω αλλαγές για τις αλλαγές» - Αποφασίζει το εύρος και τα πρόσωπα του ανασχηματισμού


Ο κύβος του ανασχηματισμού έχει ήδη ριφθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, τα πρόσωπα που θα συμπληρώσουν το νέο κυβερνητικό παζλ όμως ακόμα αναζητούνται. Πρόσωπα που θα πρέπει να ανταποκρίνονται και στις πολιτικές στοχεύσεις του νέου σχήματος, αλλά και να προέρχονται κατά βάση από το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, καθώς μοιάζει απίθανο σε αυτό το στάδιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να «πειραματιστεί» εκ νέου με πρόσωπα εκτός των τειχών.
Ο χρόνος της εκδήλωσης των πρωτοβουλιών του κ. Μητσοτάκη είναι ακόμα ρευστός πάντως. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με συνεργάτες του, θέλει να μελετήσει τα δεδομένα και τις επιλογές του, να αξιολογήσει τα πρόσωπα που είναι τώρα στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά και όσα είναι στην «δεξαμενή» της Κ.Ο. της ΝΔ. Για να γίνει αυτό, συνεπώς, χρειάζονται 2-3 μέρες ακόμα. Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης, θα μπορούσε να κάνει μια κίνηση στο τέλος αυτής της εβδομάδας. Βέβαια, η χθεσινή του αναφορά στον Alpha ότι η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή θα με την παρούσα σύνθεση «έδειξε» ελαφρά μετάθεση των εξελίξεων για την επόμενη εβδομάδα. Από την άλλη, η επόμενη φράση του κ. Μητσοτάκη άφησε ένα…παράθυρο. «Μου κάνετε μία ερώτηση την οποία έχετε υποχρέωση να κάνετε και σας δίνω την απάντηση την οποία κι εγώ έχω υποχρέωση να σας δώσω», είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος από το Σάββατο θα βρίσκεται στην Ελβετία, για δείπνο στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ουκρανία, την Κυριακή θα μετάσχει στις εργασίες της και τη Δευτέρα θα αναχωρήσει για την άτυπη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Στοχευμένες αλλαγές

Ο κ. Μητσοτάκης σε συνομιλητές του επιβεβαιώνει ότι θα προβεί σε διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά επισημαίνει ότι «δεν κάνω αλλαγές για τις αλλαγές». «Γρήγορες κινήσεις ναι, βιαστικές όχι», προσθέτει, θέλοντας να δείξει ότι σε αυτή τη φάση θέλει να κάνει μια ουσιαστική παρέμβαση στο κυβερνητικό σχήμα, σε μια κρίσιμη καμπή για την κυβέρνηση.

«Αν κάποιοι, λοιπόν, είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά -το 41% είναι πολύ ψηλά-, είναι καιρός να τον δουν και από λίγο πιο χαμηλά. Δεν είναι κακό αυτό», είπε χθες ο κ. Μητσοτάκης στον Alpha, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης του. «Σε ανύποπτο χρόνο έχω πει ότι αξιολογώ αποτελεσματικότητα και συμπεριφορά», προσέθεσε, με τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα να αναμένονται ευρείες. Το ζήτημα, βεβαίως, δεν είναι ποσοτικό, αλλά ποιοτικό. Με άλλα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης θέλει οι αλλαγές που θα κάνει να δείχνουν ότι πήρε το μήνυμα και ότι παρεμβαίνει σε κρίσιμους τομείς, όπως η ακρίβεια ή η σχέση με τον αγροτικό κόσμο. Με άλλα λόγια, θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για τον «ανασχηματισμό της καθημερινότητας».


Βεβαίως, υπάρχουν και κορυφαίοι υπουργοί που αναμένεται να παραμείνουν αμετακίνητοι. Παραδείγματα τέτοιων οι τρεις που είδαν τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Νίκος Δένδιας, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, η Λίνα Μενδώνη, η Σοφία Ζαχαράκη, ο Κυριάκος Πιερρακάκης κ.α. Από την άλλη, αλλαγές θα υπάρξουν σε θέσεις υπουργών-και με εξόδους από το σχήμα-αλλά και σε αυτές των υφυπουργών, ενώ δεν μπορούν να αποκλειστούν και προαγωγές.

Το Μαξίμου και οι γαλάζιες «εφεδρείες»


Σε κάθε περίπτωση, το μείζον είναι τι μέλλει γενέσθαι με το Μέγαρο Μαξίμου. Παρά τα σενάρια που διακινήθηκαν τις τελευταίες ώρες, η μετακίνηση του Άκη Σκέρτσου σε υπουργικό πόστο δεν συγκεντρώνει πιθανότητες, με τον κ. Μητσοτάκη να μιλά με εγκωμιαστικά λόγια για το σύστημα ελέγχου και επιτήρησης του κυβερνητικού έργου που θα αποτελέσει παρακαταθήκη και για επόμενες κυβερνήσεις. Άπαντες, όμως, διαπιστώνουν την ανάγκη ενίσχυσης του κυβερνητικού επιτελείου με τουλάχιστον ένα πρόσωπο με ισχυρά πολιτικά χαρακτηριστικά που παράλληλα θα έχει σχέση εμπιστοσύνης με τον κ. Μητσοτάκης. Τέτοια πρόσωπα, πάντως, δεν βρίσκονται εύκολα, εξ ου και ο κ. Μητσοτάκης χρειάζεται χρόνο.

Χθες ο πρωθυπουργός είχε αναλυτική συζήτηση με τον επικοινωνιολόγο Θωμά Βαρβιτσιώτη, ο οποίος ήταν μέλος της «γαλάζιας» ομάδας προεκλογικά. Το απόγευμα κατέφτασε στο Μαξίμου ο γενικός διευθυντής της ΝΔ Γιάννης Σμυρλής που ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το πώς κινήθηκε ο κομματικός μηχανισμός προεκλογικά.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται βασίμως ότι τα στελέχη της ΝΔ που θα εισέλθουν στην κυβέρνηση θα αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία και ο κ. Μητσοτάκης δύσκολα θα πειραματιστεί εκ νέου. Ήδη, αρκετοί βουλευτές «κάθονται» σε ανάμενα κάρβουνα, ενώ αναμένεται να αξιοποιηθούν για πρώτη φορά και νεότεροι βουλευτές. Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε χθες το «δίλημμα» μεταξύ «δεξιάς στροφής» και «κεντρώας επιμονής». «Δεν είναι αυτό το ζήτημά μας, αν θα πάμε στο κέντρο ή αν θα πάμε δεξιά. Είναι αν θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί, αν θα υλοποιήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα το πρόγραμμα αυτό για το οποίο εκλεγήκαμε», είπε με νόημα ο πρωθυπουργός, στέλνοντας και ένα μήνυμα σε στελέχη της ΝΔ που τοποθετούνται και στα τηλεοπτικά πάνελ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Δημοσιεύουμε τους αριθμούς κυκλοφορίας των οχημάτων - μηχανημάτων που αγοράστηκαν για την Υπηρεσία Καθαριότητας επί Δημαρχίας Γιάννη Αναγνώστου

Συγκεκριμένα, ο στόλος των μηχανημάτων για την Υπηρεσία Καθαριότητας που προμηθεύτηκε η δημοτική αρχή επί δημαρχίας Γιάννη Αναγνώστου είναι ...