Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Ασθένεια Dropsy σε ψάρια ενυδρείου




Του Παναγιώτη Πάσχου (Κτηνίατρος) 


Ονομάζεται επίσης οίδημα, υδρωπικία και αυτή η κατάσταση αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία των ψαριών στο ενυδρείο σας. Το Dropsy είναι ένας παλιός ιατρικός όρος για μια κατάσταση που σήμερα πιθανότατα ονομάζεται edema (οίδημα) ή ascites – το πρήξιμο των μαλακών ιστών σε μια κοιλότητα του σώματος, όπως η κοιλιά, λόγω συσσώρευσης νερού και άλλων υγρών. Ο αγγλικός όρος προέρχεται από τη μεσογειακή λέξη dropesie, από την παλιά γαλλική λέξη hydropse, και από την ελληνική λέξη hydrops, η οποία είναι η ίδια μια παραγωγή ύδωρ, που σημαίνει νερό. Τι είναι το Dropsy (υδρωπικία) στα ψάρια ενυδρείου; Αν και ο όρος “dropsy” σπάνια ακούγεται στην ιατρική του ανθρώπου αυτές τις μέρες, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα συγκεκριμένο ζήτημα υγείας με τα ψάρια ενυδρείων. 

Αναφέρεται σε μια κατάσταση στην οποία τα ψάρια συχνά έχουν πολύ διογκωμένες κοιλιές και η συνεχιζόμενη χρήση του όρου σχετίζεται πιθανώς με το πώς απεικονίζει με ακρίβεια το οπτικό σύμπτωμα: η κοιλιά πέφτει κάτω. Μερικές φορές η κατάσταση είναι επίσης γνωστή ως φούσκωμα. Μια ασθένεια ψαριών με κακό ανοσοποιητικό σύστημα Το dropsy στα ψάρια είναι στην πραγματικότητα ένα σύμπλεγμα συμπτωμάτων που προκαλούνται από λοίμωξη από βακτήρια που απαντώνται συνήθως σε όλα τα ενυδρεία. Κατά συνέπεια, κάθε ψάρι μπορεί να εκτεθεί στα βακτηρίδια που προκαλούν dropsy, αλλά τα υγιή ψάρια σπάνια πέφτουν θύματα της νόσου. Τα ψάρια είναι ευαίσθητα μόνο όταν το ανοσοποιητικό τους σύστημα έχει παραβιαστεί από κάποιον άλλο παράγοντα στρες. Εάν όλα τα ψάρια στη δεξαμενή είναι υπό πίεση, είναι πολύ κοινό να μολυνθεί ολόκληρη η δεξαμενή, αλλά είναι επίσης πιθανό μόνο ένα ή δύο ψάρια να αρρωσταίνουν, ειδικά όταν λαμβάνονται άμεσα μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης των βακτηρίων . 


Σημάδια εμφάνισης dropsy (υδρωπικίας) στα ψάρια ενυδρείων Καθώς η μόλυνση εξελίσσεται, μπορεί να εμφανιστούν δερματικές βλάβες, η κοιλιά γεμίζει με υγρά και διογκώνεται, τα εσωτερικά όργανα καταστρέφονται και τελικά τα ψάρια θα πεθάνουν. Ακόμη και με άμεση θεραπεία, το ποσοστό θνησιμότητας είναι υψηλό. Η επιτυχής θεραπεία είναι πολύ απίθανη εκτός εάν διαγνωστεί ένα ψάρι στα πρώτα στάδια της μόλυνσης. Τα συμπτώματα της υποκείμενης βακτηριακής λοίμωξης μπορεί να ποικίλλουν ευρέως. Μερικά ψάρια θα έχουν την κλασική πρησμένη κοιλιά, άλλα εμφανίζουν δερματικές αλλοιώσεις, ενώ άλλα δείχνουν λίγα συμπτώματα ή και καθόλου. Αυτή η μεταβλητότητα είναι που κάνει τη διάγνωση δύσκολη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, παρατηρούνται ορισμένα συμπτώματα, τόσο σωματικά όσο και συμπεριφορικά. 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΥΠΑΡΞΗΣ DROPSY


Ογκώδης πρησμένη κοιλιά
Λέπια που ξεχωρίζουν με εμφάνιση τύπου κουκουνάρι
Διογκωμένα μάτια
Χλωμά βράγχια
Κόκκινος και πρησμένος πρωκτός
Περιττώματα που είναι χλωμά, λεπτά και μακριά
Πληγές στο σώμα, κατά μήκος της πλευρικής γραμμής
Σπονδυλική στήλη σε καμπύλη
Τα πτερύγια κολλημένα
Ερυθρότητα του δέρματος ή των πτερυγίων
Γενικός λήθαργος
Άρνηση φαγητού

Κολύμπι κοντά στην επιφάνεια του νερούΑυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται προοδευτικά καθώς η ασθένεια εξελίσσεται. Τα εσωτερικά όργανα επηρεάζονται, κυρίως το ήπαρ και τα νεφρά. Εμφανίζεται αναιμία, με αποτέλεσμα τα βράγχια να χάσουν το κανονικό κόκκινο χρώμα τους. Καθώς η κοιλιά γεμίζει με υγρό, τα όργανα σπρώχνονται στην άκρη, κάνοντας μερικές φορές την καμπύλη της σπονδυλικής στήλης. Τα λέπια προεξέχουν από το σώμα, δίνοντας την εμφάνιση ενός κουκουναριού. Αυτό το σύμπτωμα είναι μια κλασική ένδειξη σοβαρής λοίμωξης. Αιτίες εμφάνισης Dropsy Ο παράγοντας που προκαλεί τα συμπτώματα dropsy είναι συνήθως τα πολύ κοινά βακτήρια Aeromonas, ένα από τα πολλά αρνητικά κατά gram βακτήρια που υπάρχουν στους περισσότερους ενυδρειακούς οικισμούς. Τα βακτήρια είναι γνωστά ως αρνητικά κατά gram επειδή δεν προσλαμβάνουν ένα συγκεκριμένο λεκέ που χρησιμοποιείται στη μέθοδο Gram Stain για τον προσδιορισμό των ειδών βακτηρίων. Τα βακτήρια θα οδηγήσουν σε σοβαρή μόλυνση σε ένα ψάρι που έχει ήδη σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα του στρες από διάφορους παράγοντες, όπως:

Κακή ποιότητα νερού
Αυξημένη συγκέντρωση αμμωνία, νιτρώδων, νιτρικών
Μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας του νερού
Στρες από τη μεταφορά
Ακατάλληλη και ελλιπής διατροφή
Επιθετικοί συγκάτοικοι

Άλλες ασθένειες

Γενικά, μια εφάπαξ ή βραχυπρόθεσμη έκθεση στο στρες δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα των ψαριών να καταπολεμήσουν τη μόλυνση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η έκθεση στο στρες πρέπει να υπάρχει για παρατεταμένη χρονική περίοδο, ή πολλοί παράγοντες άγχους πρέπει να εμφανίζονται με ταχεία διαδοχή, προκειμένου να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα των ψαριών. Θεραπευτική αγωγή για dropsy Η λοίμωξη που προκαλεί δεν θεραπεύεται εύκολα. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες προτείνουν να υποβληθούν σε ευθανασία όλα τα προσβεβλημένα ψάρια για να αποτραπεί η εξάπλωση της μόλυνσης σε υγιή ψάρια. Επίσης, όταν συνδυάζεται με popeye, η πρόγνωση είναι ζοφερή. Ωστόσο, εάν η λοίμωξη ανιχνευθεί νωρίς και τα ψάρια απομονωθούν για σωστή θεραπεία, είναι δυνατό να σωθούν τα προσβεβλημένα ψάρια. Η θεραπεία έχει ως στόχο τη διόρθωση του υποκείμενου προβλήματος και την παροχή υποστηρικτικής φροντίδας στα άρρωστα ψάρια:Μετακινήστε τα άρρωστα ψάρια σε ενυδρείο καραντίνα.

Προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού ενυδρειακό αλάτι ανά 4 λίτρα νερού στο ενυδρείο-καραντίνα.
Τροφοδοτήστε τα ψάρια με υψηλής ποιότητας και φρέσκες τροφές.
Αντιμετωπίστε τα ψάρια με αντιβιοτικά, είτε στα τρόφιμα είτε στο νερό.Ελέγχετε το νερό στο ενυδρείο-καραντίνα καθημερινά για να βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλο για τα ψάρια. Είναι σημαντικό να μεταφέρετε τυχόν μολυσμένα ψάρια σε άλλο ενυδρείο για να τα διαχωρίσετε από τα υπόλοιπα υγιή ψάρια. Ενώ τα προσβεβλημένα ψάρια βρίσκονται σε καραντίνα, πραγματοποιήστε αλλαγή νερού στην αρχική δεξαμενή και παρακολουθήστε προσεκτικά τα υπόλοιπα ψάρια για την εμφάνιση συμπτωμάτων. Θα πρέπει να προστεθεί αλάτι και στο κανονικό ενυδρείο, πάλι με αναλογία 1 κουταλάκι του γλυκού ανά 4 λίτρα νερού. Τα χαμηλά επίπεδα αλατιού στο νερό βοηθούν στην οσμωτική ισορροπία των ψαριών κάνοντας την αλατότητα του νερού πιο κοντά στην αλατότητα του αίματος του ψαριού. Αυτό βοηθά τα ψάρια να απαλλαγούν από το υπερβολικό νερό που συσσωρεύεται στο σώμα, προκαλώντας το dropsy. Όμως, μην προσθέτετε πολύ αλάτι, καθώς αυτό μπορεί να είναι ανθυγιεινό για τα ψάρια γλυκού νερού. Κρατήστε το ενυδρείο-καραντίνα καθαρό σχολαστικά και πραγματοποιήστε εβδομαδιαίες μερικές αλλαγές νερού, προσθέτοντας αλάτι στο νέο νερό που προστίθεται στο ενυδρείο. Δώστε στα άρρωστα ψάρια μια ποικιλία από φρέσκα, υψηλής ποιότητας τρόφιμα. Συχνά αυτό αρκεί για την επίλυση της λοίμωξης σε περιπτώσεις που δεν είναι πολύ προχωρημένες, εάν το ψάρι εξακολουθεί να τρώει. Κρατήστε τα ψάρια υπό παρακολούθηση για αρκετές εβδομάδες μετά την εξαφάνιση των συμπτωμάτων. Τα αντιβιοτικά πρέπει να χρησιμοποιούνται εάν τα ψάρια δεν ανταποκρίνονται αμέσως. Συνιστάται ένα αντιβιοτικό ευρέος φάσματος ειδικά σχεδιασμένο για αρνητικά κατά gram βακτήρια, όπως το Maracyn-Two. Εναλλακτικά χρησιμοποιείστε αντιβιοτικά με μετρονιδαζόλη. Ένα πρόγραμμα διάρκειας 10 ημερών είναι ιδανικό για να διασφαλιστεί η εξάλειψη της λοίμωξης, αλλά πρέπει πάντα να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή για τη διάρκεια και την δοσολογία. Πώς να αποτρέψετε το dropsy (υδρωπικίαση) Όπως με πολλές ασθένειες, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Μπορούν να αποφευχθούν σχεδόν όλοι οι παράγοντες που τονίζουν αρκετά τα ψάρια ώστε να είναι ευαίσθητοι σε λοίμωξη. Επειδή η κακή ποιότητα του νερού είναι η πιο κοινή αιτία άγχους, η συντήρηση των ενυδρείων είναι κρίσιμη. Οι παράγοντες που πρέπει να θυμάστε περιλαμβάνουν:

Ελέγχετε τακτικά το νερό του ενυδρείου για να βεβαιωθείτε ότι είναι υγιές για τα ψάρια σας.
Πραγματοποιήστε τακτικές αλλαγές νερού.
Διατηρήστε το ενυδρείο καθαρό.
Καθαρίζετε τακτικά το φίλτρο (ελαφρώς τα υλικά φίλτρανσης πάντα με νερό ενυδρείου).
Χρησιμοποιήστε σκούπα βυθού για να αφαιρέσετε τα απόβλητα από το κάτω μέρος της δεξαμενής.
Αποφύγετε την μεγάλη ιχθυοφόρτιση.
Μην ταΐζετε υπερβολικά τα ψάρια.
Φροντίστε να τους δίνετε τις τροφές μέχρι και 1 μήνα από το άνοιγμα της συσκευασίας.
Εξασφαλίστε εναλλαγές και ποικιλία ξηρών και κατεψυγμένων ποιοτικών τροφών.


Εάν το ενυδρείο διατηρείται καλά και τα ψάρια τρέφονται με ποικιλία τροφών, είναι απίθανο να εκδηλωθούν λοιμώξεις που προκαλούν το dropsy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Δημοσιεύουμε τους αριθμούς κυκλοφορίας των οχημάτων - μηχανημάτων που αγοράστηκαν για την Υπηρεσία Καθαριότητας επί Δημαρχίας Γιάννη Αναγνώστου

Συγκεκριμένα, ο στόλος των μηχανημάτων για την Υπηρεσία Καθαριότητας που προμηθεύτηκε η δημοτική αρχή επί δημαρχίας Γιάννη Αναγνώστου είναι ...