ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ για να μαθαίνετε όσα όλοι οι άλλοι σας κρύβουν....: Το ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ στο Μουσείο Κοσμημάτων Ηλία Λαλαούνη (Μέρος Δεύτερο)

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024

Το ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ στο Μουσείο Κοσμημάτων Ηλία Λαλαούνη (Μέρος Δεύτερο)

Φωτορεπορτάζ Παναγιώτης Πάσχος

Το Μουσείο Κοσμημάτων Ηλία Λαλαούνη επισκέφθηκε ο συνεργάτης μας Παναγιώτης Πάσχος κάνοντας ένα φωτορεπορτάζ για εάν υπέροχο χώρο που πρέπει να επισκεφθείτε.

Μέσα από μήνυμα της Διευθύντριας του Μουσείου κα Ιωάννας Λαλαούνη που μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω μπορείτε να αντιληφθείτε τους στόχους που αυτό υπηρετεί και πόσο σημαντικό είναι.



Ένα Μουσείο-Κόσμημα στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, το ΜΚΗΛ είναι συνώνυμο της πρωτοποριακής πολιτιστικής ψυχαγωγίας. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα την οργάνωση και διοίκηση του ΜΚΗΛ, η επιθυμία μου ήταν να βρίσκεται ο επισκέπτης σε ένα χώρο αναζήτησης ενός χαμένου θησαυρού. Παρόλη την εξοικείωση με τα κοσμήματα Λαλαούνη από χιλιάδες γυναίκες από όλο τον κόσμο, το Μουσείο αποτελεί ένα μνημείο αφιερωμένο στον τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας και το έργο που μας άφησαν ταλαντούχοι καλλιτέχνες από τα αρχαία χρόνια μετουσιωμένο στις δημιουργίες από τη σύγχρονη Ελλάδα. Στόχος μου είναι να εξετάζεται το κόσμημα στην προέκταση του με άλλες διακοσμητικές και παραδοσιακές τέχνες. Παράλληλα με ιστορικά και σύγχρονα έργα το έργο των καλλιτεχνών να παρουσιάζει τη ζωντανή ανάγκη των ανθρώπων για δημιουργία, αλλά κυρίως την παραγωγή αντικειμένων βαστώντας ζωντανές τις μνήμες των ανθρώπων που χρησιμοποιήσαν ή/και φόρεσαν.






Ο χώρος του Μουσείου είναι από μόνος του μαγικός, στους πρόποδες της Ακρόπολης, καταλαμβάνει το χώρο που στέγασε τα εργαστήρια για την παραγωγή των ιστορικών πλέον έργων του Ηλία Λαλαούνη και παραπλεύρως το πατρικό του Ιδρυτή που με σεβασμό στεγάζει τα γραφεία και τη βιβλιοθήκη. Η πρωινή μου βόλτα στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου αλλά και η επίδειξη της θέας του Παρθενώνα από το δώμα του Μουσείου μου δίνουν ενέργεια για τη συνέχιση της οικογενειακής μου παράδοσης μέσα από ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.


                      Ιωάννα Λαλαούνη Διευθύντρια Μουσείου Κοσμημάτων Ηλία Λαλαούνη

Οι μόνιμες συλλογές του Ιδρυτή του Μουσείου και πατέρα μου Ηλία Λαλαούνη, ήταν το έναυσμα για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που στήσαμε στο Μουσείο. Πρωτότυπα προγράμματα όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά και για τα διεθνή κριτήρια. Το ΜΚΗΛ κερδίζει πολλαπλά στοιχήματα από τη δυνατότητα επιβίωσης του μέχρι την πλούσια πολιτιστική του ατζέντα. Από το 1993 το όραμα του ιδρυτή του για ένα πρωτοποριακό μουσείο έγινε πράξη: περισσότερες από 80 συναρπαστικές περιοδικές εκθέσεις, εργαστήρια για όλες τις ηλικίες, προγράμματα εθελοντών, συμμετοχικά εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια και διαλέξεις, ξεναγήσεις, δράσεις για Α.Μ.Ε.Α. και ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, είναι μερικές μόνο από τις καινοτόμες δράσεις που ετησίως μπορείτε να αναζητήσετε στο εκπαιδευτικό μας τμήμα.





Είμαστε περήφανοι να παραμένουμε φάρος πολιτισμού, όπου οι επισκέπτες μαθαίνουν τα μυστικά μια πανάρχαιάς τέχνης, την ιστορία αντικειμένων και κοινωνιών, της σύγχρονες τάσεις της τέχνης και της μόδας. Το ΜΚΗΛ διατηρεί την ιστορία της επιτυχημένης επιχειρηματικής πρωτοβουλίας του Ηλία Λαλαούνη και υποδεικνύει νέους τρόπους μουσειακής εκπαίδευσης. Άλλωστε όντας ένα από τα ελάχιστα Μουσεία στον κόσμο με αντικείμενο το κόσμημα, που σήμερα είναι από τα προσοδοφόρα και ελκυστικά επαγγέλματα παγκοσμίως, το Μουσείο ψυχαγωγεί, εκπαιδεύει και καθοδηγεί ένα ευρύ κοινό.

Ιωάννα Λαλαούνη
Διευθύντρια Μουσείου Κοσμημάτων Ηλία Λαλα
ούνη








Δεν υπάρχουν σχόλια: