ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Η σκακιέρα των εκλογών για Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Η σκακιέρα των εκλογών για Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ


Είναι σταθερή η άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της και να κριθεί συνολικά η δική της θητεία έναντι των πεπραγμένων του ΣΥΡΙΖΑ. (ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS)

Κωστής Π. Παπαδιόχος

Εκτός οπτικού ορίζοντα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι τα σενάρια των πρόωρων εκλογών την άνοιξη, τα οποία πυροδότησαν η δημοσκοπική άνοδος του ΚΙΝΑΛ μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και το αίτημα-πρόκληση του Αλέξη Τσίπρα για άμεση προσφυγή στις κάλπες, το οποίο κατ’ ορισμένους ο πρωθυπουργός ενδεχομένως θα έκανε αποδεκτό προκειμένου να αξιοποιήσει τη μεγάλη δημοσκοπική διαφορά της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ.Ο κ. Μητσοτάκης είναι προφανές πως δεν θα κατέληγε στην πολλαπλά προβληματική, αλλά και επικίνδυνη απόφαση να οδηγήσει τη χώρα σε διπλή –με δεδομένο ότι μεσολαβούν οι εκλογές με απλή αναλογική– αναμέτρηση υπό την σκιά της μετάλλαξης «Όμικρον». Εξάλλου είχε απορρίψει το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού ακόμη και πριν από την εφιαλτική προοπτική του πέμπτου κύματος της πανδημίας για μια σειρά από λόγους:

• Είναι σταθερή η άποψή του ότι η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της και να κριθεί συνολικά η δική της θητεία έναντι των πεπραγμένων του ΣΥΡΙΖΑ.

• Δεν διαθέτει νομιμοποιητική βάση προκειμένου να ζητήσει την ανανέωση της λαϊκής εντολής, καθώς ούτε σχεδιάζει μείζονες αλλαγές στην εφαρμοζόμενη πολιτική, ούτε έχει –το αντίθετο– πρόβλημα κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.


• Οι πολίτες, με την οικονομία να ανακάμπτει, επιθυμούν πολιτική σταθερότητα και αποκρούουν τις εκλογικές περιπέτειες.

Το ανωτέρω σκεπτικό απόρριψης ενδεχόμενων εκλογών την άνοιξη ενισχύεται από τα νέα δεδομένα που προκαλούν οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμεί η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές με τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ ιδιαίτερα υψηλά: Και τούτο, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση και με δεδομένο ότι στις πρώτες κάλπες θα ισχύσει η απλή αναλογική που ενισχύει τη «χαλαρή ψήφο», μπορεί να τεθεί σε διακινδύνευση η αυτοδυναμία της Ν.Δ. στις δεύτερες εκλογές – για την οποία με βάση τον δικό της εκλογικό νόμο απαιτείται ποσοστό περί το 38%.

Επίσης, τυχόν κάλπες την άνοιξη θα μπορούσαν να εκληφθούν ως ικανοποίηση του εκλογικού αιτήματος που διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ομως στο κυβερνητικό επιτελείο δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι η Ν.Δ. σύρεται από την Κουμουνδούρου, παρότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές ότι ζήτησε τις εκλογές προκειμένου να αποσυμφορήσει την «πίεση» που υφίσταται το κόμμα του και να μεταδώσει το μήνυμα ότι παραμένει ισχυρός διεκδικητής της εξουσίας παρά τη δημοσκοπική άνθηση του ΚΙΝΑΛ.

Γιατί ο κ. Τσίπρας ζήτησε πρόωρες εκλογές και γιατί τις απορρίπτει ο κ. Μητσοτάκης – Το 2021 δεν είναι 2017, λένε στη Χαρ. Τρικούπη με αφορμή τις δημοσκοπήσεις.


Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως το ΚΙΝΑΛ τελικώς θα εδραιωθεί στις δημοσκοπήσεις σε «καθαρά» διψήφια ποσοστά. Όπως αναφέρουν, ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πιθανόν να εισπράξει ένα μικρό μέρος από τη φυσιολογική φθορά της Ν.Δ. Κυρίως όμως θα επαναπατρίσει ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα δεχθεί και το ισχυρότερο πλήγμα. Κατά τις ίδιες πηγές, η συγκεκριμένη ροή ψηφοφόρων θα γίνεται εντονότερη όσο στην κοινή γνώμη εδραιώνεται η πεποίθηση ότι δεν είναι ορατή η επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες διακινείται με ένταση η άποψη ότι και το 2017, μετά την εκλογή της Φώφης Γεννηματά, το ΚΙΝΑΛ κατέγραφε στις δημοσκοπήσεις ποσοστά που προσέγγιζαν το 15%, αλλά τελικά στις εθνικές εκλογές του 2019 περιορίστηκε στο 8%. Ο ισχυρός αντίλογος είναι πως το 2021 δεν είναι 2017:

• Πρώτον, τότε στο ΚΙΝΑΛ είχαν προσδώσει δυναμική και άλλες δυνάμεις, μεταξύ των οποίων το Ποτάμι, που στη συνέχεια το εγκατέλειψαν. Τώρα επί της ουσίας το ΚΙΝΑΛ επανασυσπειρώνει δικές του «εφεδρείες», καθώς και οι τρεις διεκδικητές της ηγεσίας, δηλαδή οι Nίκος Ανδρουλάκης, Γιώργος Παπανδρέου και Ανδρέας Λοβέρδος, είναι στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

• Δεύτερον, το ΚΙΝΑΛ μετά και τη σαρωτική επικράτηση του κ. Ανδρουλάκη δεν απειλείται με αποχωρήσεις και διασπάσεις, φαινόμενα με τα οποία βρέθηκε αντιμέτωπη η Φώφη Γεννηματά.

• Τρίτον, ο Νίκος Ανδρουλάκης ευνοείται από το γεγονός ότι οι πρώτες εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική και δεν θα κυριαρχήσει ένα άκρως πολωτικό κλίμα που θα ενίσχυε εις βάρος του τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, ως τα δύο μεγαλύτερα κόμματα.

• Τέταρτον, το δίκτυο στελεχών που διαθέτει σε όλη την Ελλάδα ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τού επιτρέπει να δημιουργήσει μια κρίσιμη οργανωτική δομή που απουσίαζε όλα τα τελευταία χρόνια από το κόμμα.

Εκλογικά ορόσημα

Υπό τα ανωτέρω δεδομένα είναι προφανές πως στο τραπέζι ως εκλογικά ορόσημα παραμένουν το φθινόπωρο του 2022 ή η άνοιξη του 2023, όταν και επί της ουσίας η κυβέρνηση θα ολοκληρώνει την τετραετία. Μάλιστα, η συγκεκριμένη προοπτική πυροδοτεί σενάρια σύμφωνα με τα οποία ο κ. Μητσοτάκης ήδη επεξεργάζεται την αρχιτεκτονική ενός ανασχηματισμού την άνοιξη που θα είναι επί της ουσίας και εκλογικός, καθώς με το υπουργικό σχήμα που θα επιλέξει θα δώσει και τη μάχη στις επόμενες κάλπες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: