Έτσι δεν προκαλεί έκπληξη η πρόταση ενός μέλους του Δήμου της πόλης, ονόματι Lincoln Restler, ο οποίος πρότεινε να πληρώνονται οι κάτοικοι της πόλης για να καταδίδουν στην αστυνομία παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα.Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο συγκεκριμένος δημοτικός σύμβουλος προτείνει κάθε πολίτης να μπορεί μέσω φωτογραφιών να πάει στο αστυνομικό τμήμα και να καταδώσει το αυτοκίνητο.
Όσοι από αυτούς αναφέρουν καραμπινάτες παραβάσεις, όπως σε πεζοδρόμια, λεωφορειόδρομους, ποδηλατόδρομους, διαβάζεις πεζών και αναπήρων, θα μπορούσαν να παίρνουν ένα 25% από τα 175 δολάρια που είναι το πρόστιμο για το παράνομο παρκάρισμα.
Όχι και άσχημα, να βγάζεις πάνω από 100-200 δολάρια την ημέρα κάνοντας τον κυνηγό κεφαλών για αυτοκίνητα που έχουν παρκάρει παράνομα. Ο συγκεκριμένος δημοτικός σύμβουλος πάντως παρατηρεί ότι μετά την πανδημία οι έλεγχοι έχουν χαλαρώσει, οπότε δικαιολογείται ένα τόσο δραστικό όσο και περίεργο ως προς την νομοθετική του βάση μέτρο.
Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο μέτρο εφαρμόζεται στη Νέα Υόρκη. Παλαιότερα υπήρξε κάτι αντίστοιχο με τα λεωφορεία και τα φορτηγά που παραμένουν χωρίς λόγο στο ρελαντί (πάνω από 5 λεπτά). Μάλιστα υπήρξαν περιπτώσεις ανθρώπων που κατάφεραν να βγάλουν πάνω από 4.000 δολάρια μόνο και μόνο καταδίδοντας επαγγελματίες οδηγούς για τέτοια συμπεριφορά.
Σε όλα τα παραπάνω, οι ποδηλάτες είναι αυτοί που πιέζουν περισσότερο για λήψη μέτρων, καθώς είναι εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο από τους κατειλημμένους ποδηλατόδρομους.
Όμως η τελική απόφαση δεν είναι εύκολη, καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι θα γίνει μεγάλη μάχη μεταξύ των ανθρώπων που θα θέλουν να καταγγείλουν το ίδιο παράνομα παρκαρισμένο αυτοκίνητο στην αστυνομία. Ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος παραποίησης μέσω υπολογιστικών προγραμμάτων στις φωτογραφίες, οπότε το μέτρο θα έχει πλήρη αποτυχία.
Προς το παρόν η πρόταση βρίσκεται υπό συζήτηση και επανέρχεται μετά από αρκετούς μήνες, καθώς αναζητούνται οι τρόποι που η καταγγελία θα είναι αδιάβλητη. Πάντως είναι πολλοί εκείνοι που πιστεύουν ότι το χρηματικό κίνητρο στους πολίτες που καταδίδουν θα ήταν ένας γρήγορος και άμεσος τρόπος να μειωθεί το πρόβλημα του παράνομου παρκαρίσματος.
Τι θα λέγατε για την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου και στην Ελλάδα; Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να βλέπαμε πόσο ο Έλληνας της παραβατικής συμπεριφοράς, του εύκολου κέρδους, της πατροπαράδοτης αντίστασης στην “ρουφιανιά” και του παράνομου παρκαρίσματος όπως τον βολεύει, θα μπορούσε να συγκεράσει όλες αυτές τις αντικρουόμενες όψεις σε ένα και μόνο άνθρωπο.
Μάλλον δεν είναι για εμάς όλα αυτά τα δύσκολα ψυχαναλυτικά, ας τα βρουν οι Αμερικάνοι μόνοι τους.
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ: Δεν θεωρούμε το μέτρο προς την θετική κατεύθυνση αλλά σίγουρα θα είχε αποτελέσματα ιδίως στην πόλη μας που έτσι και αλλιώς η ρουφιανιά τείνει να γίνει το πιο δημοφιλές "σπορ". Όποιος θέλει να βοηθήσει τις αρχές μπορεί να το κάνει χωρίς αμοιβή. Το οικονομικό κίνητρο θα είχε για τέτοιες παραβάσεις στρεβλή χρήση αφού θα δίναμε τον "φουκαρά" που πάρκαρε για 10 λεπτά παράνομα αλλά δεν θα είχαμε όπως και δεν έχουμε την δυνατότητα να συμβάλλουμε στη διαλεύκανση σοβαρών υποθέσεων όπου οι αρμόδιες διωκτικές αρχές δεν δέχονται ως αποδείξεις παράνομα υποκλαπέν υλικό. Ας το διαβάσουν όσοι θεωρούν πως είναι παράνομο να φαίνονται πινακίδες παράνομα σταθμευμένου οχήματος . Έχουμε δεκάδες αθωωτικές αποφάσεις στα χέρια μας για όσους δημοσιοποίησαν σε ΜΜΕ πινακίδες αυτοκινήτων που είχαν παρκάρει παράνομα. Όσοι καλύπτουμε τις πινακίδες παράνομα παρκαρισμένου οχήματος το κάνουμε επειδή θέλουμε, δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να τιμωρηθούμε για τέτοιο "αδίκημα". Επίσης πρόσφατα το "Ντοκουμέντο" δημοσίευσε καταγεγραμμένους διαλόγους της ΕΥΠ ανάμεσα σε υπουργούς και δημοσιογράφους ούτε αυτό είναι ΑΔΙΚΗΜΑ για αυτό και οι "θιγμένοι" δεν κατέφυγαν στη Δικαιοσύνη επειδή αυτό θα οδηγούσε σε δημοσιοποίηση όλου του διαλόγου!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου