ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Ν -τροπολογίες Βρούτση υπέρ των κακοπληρωτών εργοδοτών

Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

Ν -τροπολογίες Βρούτση υπέρ των κακοπληρωτών εργοδοτών


Τόση ξεφτίλα από τον  Γιάννη Βρούτση δεν την περίμενα ποτέ. Ούτε φυσικά από μία κυβέρνηση που ήρθε για να βάλει τάξη στο Κράτος να μειώσει τις σπατάλες όπως έλεγε προεκλογικά στο Δημόσιο αλλά τελικά μάλλον ήρθε για να εξαργυρώσει κάποια γραμμάτια σε οικονομικά ισχυρούς που θεωρούν πως η φτωχοποιημένη Ελλάδα είναι η καλύτερη ευκαιρία για αυτούς για να πλουτίσουν. 

Όλους αυτούς λοιπόν που φώναζαν όπως και εγώ για την αναγκαιότητα να υπάρξει πολιτική αλλαγή δεν μας περνούσε καν από το μυαλό πως η νέα "φιλελεύθερη" κυβέρνηση θα τολμούσε να βάλει πλάτη σε όσους αποδεδειγμένα θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενοι εργαζομένους των 500 έως και  1000 ευρώ. Του ιδιωτικού τομέα που δουλεύουν 12ωρα και έξι μέρες την εβδομάδα για να πάρουν αυτά τα χρήματα.

Και ενώ η πρώτη τροπολογία για το πλαφόν στις συντάξεις (μόνο σε Σοβιετίες υπάρχουν πλαφόν σε συντάξεις) με βρίσκει εν μέρει  σύμφωνο αφού δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν συνταξιούχοι με 24.000 ευρώ το μήνα όσο η χώρα χρωστάει δισ. ευρώ στους δανειστές μας, τόσο κάθετα αντίθετος είμαι με τις ν-τροπολογίες του κ. Βρούτση και της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τα εργασιακά. 

Η δεύτερη τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας, «φωνάζει» από μακριά ότι είναι υπαγορευμένη από τον ΣΕΒ και άλλες ομάδες εργοδοτών, αφού καταργεί τρεις σημαντικές υπέρ των εργαζομένων διατάξεις που θεσπίστηκαν το 2018 και το 2019 - εναντίον άλλωστε ο ΣΕΒ είχε ήδη προσφύγει δικαστικά. Συγκεκριμένα:

■ Καταργείται το άρθρο 9 του Ν. 4554/2018, με το οποίο θεσπίστηκε η κοινή και αλληλέγγυα ευθύνη του αναθέτοντος ένα έργο, του εργολάβου και του υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων με το κυβερνητικό επιχείρημα ότι «έχει προκαλέσει εκτεταμένη σύγχυση και δυσκολίες εφαρμογής». 
Η καταργούμενη διάταξη έδινε τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να διεκδικήσουν απλήρωτες αμοιβές και άλλες αξιώσεις τους όχι μόνο από τον εμφανιζόμενο ως άμεσο εργοδότη τους -εργολάβο ή υπεργολάβο- αλλά και από αυτόν που στην πραγματικότητα δέχεται τις υπηρεσίες τους, δηλαδή τον κύριο του έργου. Η καταργούμενη διάταξη φιλοδοξούσε να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα ασυδοσίας εις βάρος των εργολαβικών εργαζόμενων στην καθαριότητα, τη φύλαξη και άλλους τομείς, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

■ Καταργείται το άρθρο 48 του Ν. 4611/2019, σύμφωνα με το οποίο μια καταγγελία εργασιακής σχέσης, δηλαδή απόλυση, θεωρείται έγκυρη μόνο αν οφείλεται σε βάσιμο λόγο σύμφωνα με τον Αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη (άρθρο 24), τον οποίο ο εργοδότης οφείλει όχι μόνο να επικαλείται, αλλά και να τον αποδεικνύει. Εκτός από τον βάσιμο λόγο, φυσικά, σύμφωνα με την καταργούμενη διάταξη ο εργοδότης όφειλε να έχει κάνει εγγράφως την καταγγελία της σύμβασης και να έχει καταβάλει αποζημίωση.

■ Καταργείται το άρθρο 58 του Ν. 4611/2019, το οποίο όριζε ότι όσο βρίσκεται σε εξέλιξη μια συμφιλιωτική διαδικασία ή διαδικασία επίλυσης διαφοράς στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για την ανάκληση μιας απόλυσης, «παγώνουν» οι προθεσμίες που έχει ο εργαζόμενος για την κατάθεση αγωγής κατά της απόλυσής του. Κι αυτό, γιατί συχνά οι εργοδότες εξαντλούσαν προσχηματικά τον χρόνο της συμφιλιωτικής διαδικασίας για να χάσει ο εργαζόμενος την ευκαιρία προσφυγής στη Δικαιοσύνη.

Μήπως κάποιος από τη ΝΔ να απαντήσει για όλα αυτά που έγιναν χθες στη Βουλή και οδήγησαν σε αποχώρηση ΚΑΙ καταδίκη όλων των κομμάτων πλην του κυβερνώντος.

Που αναφέρονται όλα αυτά στο πρόγραμμα της ΝΔ ; Το οποίο και έχω μελετήσει διεξοδικά ως μέλος του μητρώου στελεχών του κόμματος. Ακριβώς τα αντίθετα θα διαβάσει κανείς εκεί για μέτρα κατά της ασυδοσίας των εργοδοτών και της αδήλωτης εργασίας. 

Βρούτση όσοι σε ψήφισαν στις Κυκλάδες εάν δεν είναι βιομήχανοι ή επιχειρηματίες μάλλον την πάτησαν οικτρά. Η Έφη Αχτσιόγλου αποδεικνύεται πολύ καλύτερη από σένα αφού βοήθησε πολλές κατηγορίες εργαζομένων, ενώ εσύ ΚΑΜΙΑ μέχρι τώρα. Δύο καλά που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση για τους εργαζόμενους ήρθες να τα διαλύσεις μέσα στον μήνα που είσαι στην καρέκλα του υπουργού. 

Εάν δεν συμφωνείς και είναι κεντρική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και των τεχνοκρατών δίπλα του να μας πουν που στον κόσμο υπάρχει επιχειρηματικότητα με κρατικά χρήματα. Που στον κόσμο το Κράτος πληρώνει τους υπαλλήλους του ΕΒΕΑ και του ΣΕΒ. 

Τι ακριβώς προσφέρουν οι 150 εργαζόμενοι στον ΕΒΕΑ του κ. Μίχαλου και γιατί πρέπει να τους πληρώνουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες φορολογούμενοι; 

Κρίμα σε όσους Νεοδημοκράτες πίστεψαν σε κάτι καλύτερο και σας ψήφισαν για να βγει η χώρα από την κρίση. Με τέτοιες όμως πολιτικές δεν πρόκειται να βγει ποτέ. Βαθύτερα θα μπαίνει αφού με τέτοιες αποτυχημένες πρακτικές η "ζούγκλα" στην αγορά εργασίας θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση της αγοράς και δεν θα φέρει καμία ανάπτυξη. 

Με εργαζόμενους που δεν πληρώνονται δεν θα κρατηθούν όρθιοι ούτε όσοι επιβουλεύονται από τα κλιματιζόμενα γραφεία του ΣΕΒ που πληρώνουμε εμείς την περαιτέρω εξαθλίωσή μας. 

Αυτός ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ως ΝΠΔΔ φορτώνεται στις δικές μας "πλάτες" αυτές που έβγαλαν την χώρα με σκληρές θυσίες από την κρίση και παράλληλα πλήρωναν τους μισθούς αυτών που μας έριξαν στα βράχια! 

Καλή νύχτα κ. υπουργέ ,ελπίζω τουλάχιστον η τροπολογία να μην ήταν "τζάμπα" σαν τις προεκλογικές σας κορώνες για επενδύσεις και ταχεία ανάπτυξη. 

Ανάπτυξη με επιχειρηματίες κρατικοδίαιτους που δεν βάζουν το χέρι στην δική τους τσέπη παρά μόνο στη δική μας δεν μπορεί όμως να γίνει. 

Στο Liberal κάποιοι πανηγύρισαν για τις τροπολογίες και για τον λόγο αυτό και οι αναγνώστες τους μέρα με την μέρα τους εγκαταλείπουν. Βλέπετε οι Έλληνες και οι Ελληνίδες παρόλο που έχουν καταπονηθεί από "ακραίες" και γενικά ατελέσφορες οικονομικές πολιτικές ξεχωρίζουν ακόμα ποιος είναι στο πλευρό τους και ποιος όχι. 

Συνεχίστε έτσι και στο τέλος ο "λογαριασμός" θα είναι βαρύς όπως τον εισέπραξε και η προηγούμενη κυβέρνηση που επί 4,5 χρόνια όπως ορθώς είπε ο κ. Βρούτσης βάδιζε στο δρόμο του ΣΕΒ και θυμήθηκε στο και πέντε να ψηφίσει δύο νόμους υπέρ των εργαζομένων και της κοινωνίας. 

Αυτά πλήρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και τις αρχικές του αυταπάτες. Εσείς όμως που δεν έχετε μπαίνετε με το "αριστερό" και δεν θα σας πάνε όλα δεξιά αφού δεν υπηρετείται καμία δεξιά παρά μόνο τις τσέπες σας. 

Σ.Μ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: