ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Δίκη για Ζακ Κωστόπουλο: Σημαντική η κατάθεση του ιατροδικαστή

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

Δίκη για Ζακ Κωστόπουλο: Σημαντική η κατάθεση του ιατροδικαστή


Φωτ. INTIME/ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Ιωάννα Μάνδρου

Αποδεικνύοντας ότι η δίκη για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου που συγκλόνισε την κοινή γνώμη, ότι είναι δίκη ιατροδικαστών, η κατάθεση του ιατροδικαστή Νικόλαου Καλογριά μονοπώλησε τη σημερινή ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.Ο ιατροδικαστής μιλώντας με βάση τα ευρήματα της ιατροδικαστικής έκθεσης επέμεινε στην θέση, ότι ο θάνατος του 33χρονου Κωστόπουλου προκλήθηκε από ισχαιμικό επεισόδιο που υπήρξε απότοκος του στρες που του προκάλεσαν τα σκληρά χτυπήματα που δέχθηκε από τους κατηγορούμενους.

Ο κ. Καλογριάς ξεκαθάρισε ότι το θύμα δεν είχε κάποια άλλη παθολογική αιτία που να προκάλεσε το ισχαιμικό επεισόδιο, αλλά παρά την πίεση που δέχθηκε από την υπεράσπιση των κατηγορουμένων, ποιό από τα χτυπήματα που δέχθηκε προκάλεσε τον θάνατο, δεν απάντησε, καθώς τόνισε ότι κάτι τέτοιο «θα προκύψει από την ακροαματική διαδικασία».

Προς τούτο το δικαστήριο έδειξε στον μάρτυρα και το γνωστό βίντεο, όπου ο άτυχος Ζακ Κωστόπουλος δέχεται σκληρά χτυπήματα από τον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου, στο οποίο είχε εισέλθει, «για άγνωστη αιτία» όπως αναφέρει το βούλευμα παραπομπής. Στα χτυπήματα σε βάρος του 33χρονου μετείχε και ο επίσης κατηγορούμενος μεσίτης στο επάγγελμα που προσέτρεξε στο κατάστημα.

«Τα περιστατικά αυτά είναι λίγα, ανέφερε ο μάρτυρας, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Μπορεί να μην είναι θανατηφόρα τα τραύματα και από μόνα τους να μην προκαλούσαν το θάνατο, αλλά η πολλαπλότητα τους με δεδομένη την απουσία άλλου προβλήματος υγείας, οδηγούν στο συμπέρασμα της συσχέτισης ισχαιμίας συνεπείας τραυμάτων».

Και ο ιατροδικαστής Νικ. Καλογριάς πρόσθεσε για να υποστηρίξει την θέση του για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

«Ελέγχθηκε τοξικολογικά, ελέγχθηκε και η καρδιακή κατάσταση. Με ασφάλεια λέμε ότι δεν έχει κανένα άλλο λόγο που να έχει να κάνει με το πνευμονικό οίδημα. Δεν είχα δει κάποια παθολογία να δικαιολογεί το πνευμονικό οίδημα. Τα τραύματα ήταν αυτά που οδήγησαν εκεί. Δεν λέω πώς προήλθαν τα τραύματα».

Ωστόσο ο μάρτυρας δεν μπόρεσε να ξεκαθαρίσει ποιό από τα χτυπήματα οδήγησαν στο ισχαιμικό επεισόδιο και στον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, αφήνοντας στο δικαστήριο την ουσιώδη κρίση για την ενοχή ενός εκάστου των κατηγορουμένων.

Στη δίκη κατηγορούμενοι είναι ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου, στο οποίο μπήκε ο Ζακ Κωστόπουλος, ο γείτονάς του μεσίτης στο επάγγελμα και τέσσερις αστυνομικοί που έσπευσαν να συλλάβουν το θύμα που ήταν ήδη αιμόφυρτο.

«Δεν μπορούμε να κρίνουμε, τόνισε ο κ. Καλογριάς, ποια τραύματα συμμετείχαν περισσότερο ή λιγότερο στην πυροδότηση του μηχανισμού στρες. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι αν πρόκειται για τραύματα στο κεφάλι τότε είναι πιο πιθανή η πυροδότηση του μηχανισμού, γιατί είναι ευαίσθητο σημείο του σώματος» εξήγησε μεταξύ άλλων.

Ο μάρτυρας κατά την εξέταση του από την υπεράσπιση, κλήθηκε να δει οπτικοακουστικό υλικό από τη στιγμή της βίαιης επίθεσης που δέχθηκε ο Ζακ Κωστόπουλος στο κοσμηματοπωλείο. Ωστόσο, όπως επεσήμανε και ο ίδιος, δεν μπορεί να εκφέρει άποψη γιατί δεν είναι αυτόπτης μάρτυρας, εμμένοντας στο ότι «όλα τα τραύματα συνετέλεσαν στο θάνατο και δεν υπάρχει τρόπος ποσοστοποίησης παρά μόνο αναφορικά με το μέρος του σώματος», ενώ αργότερα πρόσθεσε, «δεν θα πω εγώ ποιος προκάλεσε το τραύμα. Αυτό θα το κρίνει η ακροαματική διαδικασία».

Η εξέταση του μάρτυρα ολοκληρώθηκε και η δίκη συνεχίζεται την Τρίτη 26 Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: