ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Απολογισμός έτους 2021 Δημοτικής Αστυνομίας Ηλιούπολης

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

Απολογισμός έτους 2021 Δημοτικής Αστυνομίας Ηλιούπολης




Η Δημοτική Αστυνομία Ηλιούπολης, στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων της διεκπεραίωσε κατά την χρονική περίοδο 2020-21 τις παρακάτω εργασίες:
 2291 αιτήματα πολιτών και Υπηρεσιών που διεκπεραιώθηκαν.

 1036 ελέγχους τήρησης διατάξεων περί παράνομης στάθμευσης οχημάτων και παρακώλυσης κυκλοφορίας του .

 625 θεωρήσεις γνησίου υπογραφής κατ’ οίκον σε άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα μετακίνησης.

 297 ελέγχους τήρησης των διατάξεων για τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων.

 233 ελέγχους τήρησης των διατάξεων περί καθαριότητας σε κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους.

 219 εντοπισμοί πιθανά εγκαταλελειμμένων οχημάτων.

 Συνδρομή στη λήψη μέτρων τροχαίας για τη διευκόλυνση της κίνησης οχημάτων άμεσης ανάγκης

 159 επιδόσεις εγγράφων του Δήμου ή άλλων Δημοτικών Αρχών.

 41 ελέγχους τήρησης των διατάξεων που αφορούν τα Ζώα Συντροφιάς.

 ελέγχους που αφορούν την καταγραφή παράνομης υπαίθριας διαφήμισης.

 19 ελέγχους που αφορούν το παράνομο υπαίθριο εμπόριο και τη μετακίνηση πληθυσμιακών ομάδων.

 25 ελέγχους που αφορούν την προστασία της Δημοτικής Περιουσίας (φθορά δημοτικού αστικού εξοπλισμού και προστασία αστικού πρασίνου του Δήμου).

 14 περιπτώσεις ρύθμισης κυκλοφορίας δημοτικού οδικού δικτύου λόγω ατυχήματος ή έκτακτης ανάγκης.

 8 έλεγχοι που αφορούν τη λήψη μέτρων ασφαλείας και τη σήμανση σε

κοινόχρηστους χώρους.

 3 ελέγχους που αφορούν τη λειτουργία καταστημάτων και επιχειρήσεων.

 Καθημερινές εποχούμενες περιπολίες για την καταγραφή των προβλημάτων της πόλης και διαβίβασή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες προς αποκατάσταση.

 Παροχή συνδρομής σε άλλες Υπηρεσίες του Δήμου για την διασφάλιση ορθής σήμανσης και λήψη των απαιτούμενων μέτρων ασφαλείας κατά την εκτέλεση οδικών έργων.


Συμμετοχές της Δημ Αστυνομίας σε δράσεις της Πολιτικής Προστασίας


 Μέτρα πρόληψης κατά την αντιπυρική περίοδο και των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Συμμετοχή στην εφαρμογή των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας (COVID-19).

Συγκεκριμένα, οι έλεγχοι όσον αφορά την τήρηση των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, αποτροπής συγχρωτισμού και περαιτέρω διασποράς του Covid-19 έχουν ως εξής:

 8737 έλεγχοι πολιτών για περιορισμό της κυκλοφορίας, τήρησης αποστάσεων και χρήσης μη ιατρικής μάσκας.

 192 έλεγχοι οχημάτων για περιορισμό της κυκλοφορίας

 64 έλεγχοι καταστημάτων και χώρων λατρείας για τήρηση των ειδικών κανόνων λειτουργίας.

 Έλεγχοι σε 12 δράσεις και εκδηλώσεις του Δήμου (π.χ. εθελοντική αιμοδοσία, διανομή προϊόντων σε δικαιούχους χαμηλών εισοδημάτων, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις).


ΔΡΑΣΕΙΣ-ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΓΙΑ Τ0 ΕΤΟΣ 2021



Η Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Ηλιούπολης, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις του κοινωνικού της ρόλου και δίνοντας αξία στην ανθρώπινη ζωή, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών προέβη επιπλέον στις παρακάτω δράσεις και παρεμβάσεις.

1. Σύναψη Συμφώνου Συνεργασίας με το ¨Χαμόγελο του Παιδιού¨ για τη συνδρομή της σε περιπτώσεις εξαφανίσεων παιδιών και ενηλίκων και πιστοποίηση μέσω παρακολούθησης των σεμιναρίων «Έθνικό συντονιστικό Πρόγραμμα Έγκαιρης και Έγκυρης ειδοποίησης πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης ανηλίκων και ενηλίκων πολιτών (AMBER ALERT HELLAS και MISSING ALERT HELLAS)»


2.Σε συνέχεια παρακολούθησης εκπαιδευτικού Προγράμματος Παροχής Πρώτων Βοηθειών του ΕΚΑΒ υλοποιήθηκε η προμήθεια δύο (2) φορητών απινιδωτών για τον εξοπλισμό των υπηρεσιακών οχημάτων και την κάλυψη εκτάκτων αναγκών.


3. Οργάνωση, συνδρομή και παροχή υποστήριξης σε εθελοντική δράση του Δήμου Ηλιούπολης με σκοπό την «Πυρασφάλεια» των αλσών, πάρκων και του όρους Υμηττού κατά τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν την περίοδο Αυγούστου-Σεπτέμβριου 2021.


4. Κατάθεση προτάσεων για τη δημιουργία νέων κεκλιμένων επιπέδων (ράμπες) και θέσεων στάθμευσης για ΑμεΑ με σκοπό την απρόσκοπτη κυκλοφορία τους στους δρόμους και την επίσκεψή τους σε διάφορα σημεία ενδιαφέροντος στην πόλη (Κεντρική Πλατεία, Δημοτικός Κινηματογράφος κ.α.). Παράλληλα εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι

για παράνομες σταθμεύσεις οχημάτων σε θέσεις και ράμπες ΑμεΑ και κατά τις απογευματινές ώρες (με δεδομένη την επιχειρησιακή δυνατότητα).

5 . Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις και εντατικοποίηση ελέγχων στην Πλατεία Παλαιών Πατρών Γερμανού κατά τις ώρες λειτουργίας της Βιολογικής Λαϊκής με αποτέλεσμα την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης και παρακώλυσης της κυκλοφορίας οχημάτων και των αστικών λεωφορείων

6. Συνδρομή και Επιτήρηση των Υγειονομικών Πρωτοκόλλων για την ανάσχεση της πανδημίας covid-19 σε δράσεις του ΕΟΔΔΥ όπως η διενέργεια rapid test σε κεντρικά σημεία της πόλης αλλά και σε εκδηλώσεις του Δήμου όπως η διανομή προϊόντων σε άπορους (ΤΕΒΑ), πολιτιστικές εκδηλώσεις (Φεστιβάλ Άλσους Κιντής), αθλητικές

εκδηλώσεις (Ποδηλατικός Γύρος) κ.α.

Στόχοι για το 2022


1. Δημόσια υγεία.

Το 2022 θα είναι όπως φαίνεται άλλη μια δύσκολη χρονιά ίσως περισσότερο από το 2021 λόγω covid-19.

Άρα ο πρωταρχικός μας στόχος όπως και το 2021 είναι μέσα σε αυτό τον πόλεμο να συνεχίσουμε με αμείωτο ρυθμό κάνοντας συστάσεις και συνεχείς ελέγχους σε καταστήματα και δημόσιους χώρους ώστε να

διασφαλίσουμε την δημόσια υγεία.

2. Προσβασιμότητα .

Όταν φτάνεις ή πλησιάζεις τους στόχους σου τους κάνεις ακόμα πιο δύσκολους ζητώντας επιπλέον πράγματα από τον ίδιο σου τον εαυτό .

Το 2021 είχαμε βάλει ως στόχο να αναβαθμίσουμε την προσβασιμότητα στην πόλη και το κάναμε όπως είδατε και στον απολογισμό του 2021 .

Έτσι θα συνεχίσουμε και το 2022 .Με προτάσεις για νέες θέσεις στάθμευσης Α.με.Α , νέους οδηγούς όδευσης τυφλών και ότι άλλο εντοπίσουμε ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης, ισότιμη και απεριόριστη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στην πόλη μας

3.Σταυθμέσεις σε πεζοδρόμια . Συνεχίζουμε την δράση μας και το 2022 ώστε να γίνουν ακόμα περισσότερα πεζοδρόμια προσβάσιμα για όλους. Η στάθμευση σε πεζοδρόμιο και ιδιαίτερα η κάθετη είναι ένα φαινόμενο αντικοινωνικό που αντιμετωπίζεται δύσκολα .


Δύσκολα γιατί προσπαθείς να εξηγήσεις τα αυτονόητα σε κάποιον που πάρκαρε για πολλά χρόνια παράνομα .

Δύσκολα γιατί αρκετοί έχουν την εντύπωση ότι το πεζοδρόμιο μπροστά από το σπίτι τους - ανήκει στο όχημα τους και όχι στους πεζούς . Πολλοί έχουν κάνει και κατασκευές σκιάσεις .


Δύσκολα γιατί είναι θέμα παιδείας και νοοτροπίας η οποία πρέπει να αλλάξει και εμείς είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε και το 2022 όπως κάναμε μέχρι σήμερα .



4.Εγκαταλελειμένα οχήματα . Τους τελευταίους σχεδόν 3 μήνες του 2021 όπου ανέλαβα τα εγκαταλελειμμένα οχήματα διαπίστωσα ότι αρκετοί πολίτες και ιδιαίτερα αρκετοί επαγγελματίες έχουν γεμίσει την πόλη με κουφάρια. Υπάρχουν και οχήματα που οι ιδιοκτήτες τους έχουν καταθέσει πινακίδες και είναι σε πολύ καλή κατάσταση . Κάποιοι από αυτούς τα ¨εγκαταλείπουν¨ και σχεδόν κάθε εβδομάδα τα πλένουν ώστε να είναι σε καλή κατάσταση για να μην ασχοληθεί κανείς μαζί τους μέχρι να ¨ξαναβάλουν¨ πινακίδες . Κάνουν όμως λάθος . Δεν διστάσαμε να ¨πάρουμε¨ οχήματα πολυτελείας αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ που ήταν χαρακτηρισμένα ως εγκαταλειμμένα. Έτσι θα συνεχίσουμε και το 2022 .

Δεν θα επιτρέψουμε ,αλλά με τις πράξεις μας θα αποτρέψουμε η πόλη μας να γίνει νεκροταφείο αυτοκινήτων .


5. Ρεζερβέ θέσεις παρκινγκ

Οι ρεζερβέ θέσεις παρκινγκ ήταν στους στόχους μας για το 2021 όπου και απομακρύναμε εκατοντάδες αντικείμενα και μόνιμες κατασκευές από τους δρόμους. Θα συνεχίσουμε και το 2022 με τον ίδιο αμείωτο ρυθμό ώστε να εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο .

6.Σεμινάρια -Πολιτικής Προστασίας
Η κλιματική αλλαγή έχει φέρει και αναμένεται να φέρει ακόμη μεγαλύτερες επιπτώσεις τον πλανήτη. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα θέσουν σε κίνδυνο αρκετές ζωές . Για αυτό τον λόγω η Δημοτική Αστυνομία πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους φαινόμενα εμπλουτίζοντας της γνώσεις της προς όφελος της ασφάλειας του πολίτη.


Όπως σας είχα αναφέρει και το 2021, ως αντιδήμαρχος δημοτικής αστυνομίας βρίσκομαι δυστυχώς στην δυσάρεστη θέση επιβολής προστίμων . Λέω δυστυχώς γιατί οι συστάσεις και οι επικλήσεις για την πιστή εφαρμογή των μέτρων και των νόμων δεν φτάνουν .

Η ευθύνη, δεν εμφανίζεται ξαφνικά, ούτε κατά παραγγελία. Καλλιεργείται στους πολίτες με την παιδεία, στο πλαίσιο της νομιμότητας και δεσμεύεται με υποχρεώσεις.

Η κοινωνική ευθύνη δεν αγοράζεται ούτε πωλείται είναι αγαθό που αποκτιέται με καθημερινή άσκηση και όχι ευκαιριακά!!

Η Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Ηλιούπολης, λειτουργώντας με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος , την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και τη βελτίωση της αισθητικής της πόλης, ευχαριστεί τους Πολίτες καθώς και την πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων για την έως τώρα συνεργασία και τη βοήθειά τους και ζητά την περαιτέρω ενεργό συμμετοχή τους και ¨στήριξη ¨για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης.

Συγχαρητήρια στους συνεργάτες μου τους Δημοτικούς Αστυνομικούς για τις καθημερινές τους Προσπάθειες .

Όλοι μαζί μπορούμε πέρα από κόμματα και χρώματα να επιτύχουμε το στοίχημα της προόδου του Δήμου μας .

Με Εκτίμηση

Κόκλας Παναγιώτης

Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: