ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Η φωτογραφία που ανήρτησε η Ρωσική Πρεσβεία στην Ελλάδα ΔΕΝ απεικονίζει Ουκρανικό Bayraktar TB-2 που κατέρριψε ο Ρωσικός στρατός

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Η φωτογραφία που ανήρτησε η Ρωσική Πρεσβεία στην Ελλάδα ΔΕΝ απεικονίζει Ουκρανικό Bayraktar TB-2 που κατέρριψε ο Ρωσικός στρατός




Ισχυρισμός

Η φωτογραφία που ανήρτησε η Ρωσική Πρεσβεία στην Ελλάδα απεικονίζει μη επανδρωμένο "Bayraktar TB-2" του Ουκρανικού στρατού, το οποίο κατερρίφθη στις 13-14 Μαρτίου του 2022.

Συμπέρασμα

Πρόκειται για φωτογραφία που απεικονίζει μη επανδρωμένο όχημα που ανήκε στον στρατό του Αζερμπαϊτζάν και εξουδετερώθηκε στις 8 Νοεμβρίου του 2020 από την αεράμυνα του Αρμένικου στρατού.

Στις 14/3/2022, στον επίσημο λογαριασμό της Ρωσικής Πρεσβείας στην Ελλάδα δημοσιεύθηκε ανασκόπηση των στόχων που εξουδετέρωσε ο Ρωσικός στρατός μέσα σε 24 ώρες. Την επίμαχη ανάρτηση συνοδεύει μια φωτογραφία, η οποία ωστόσο δεν έχει καμία σχέση με τα πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία.





Στην εξεταζόμενη ανάρτηση διαβάζουμε τα εξής:

Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας:

Στις τελευταίες 24 ώρες οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις κατέρριψαν 16 εναέριους στόχους στην Ουκρανία, ανάμεσά τους και έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη “Bayraktar TB-2”, ένα αεροσκάφος Su-24, ένα Su-25 και ένα ελικόπτερο Mi-8.

Στο στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κραματόρσκ, καταστράφηκαν τρία υπόστεγα με τέσσερα ουκρανικά πολεμικά αεροσκάφη Su-25 και έξι ελικόπτερα.Χθες το βράδυ, κοντά στο χωριό Guta-Mezhigorskaya, Ρώσοι αλεξιπτωτιστές κατέλαβαν το προπύργιο εθνικιστών και ξένων μισθοφόρων, και κατέσχεσαν 10 αμερικανικά αντιαρματικά συστήματα Javelin και άλλα δυτικά όπλα, τα οποία μεταβιβάζονται στις δυνάμεις των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λογκάνσκ.
Τι ισχύει

Παρότι πλαισιώνεται ως σχετική, η φωτογραφία που απεικονίζει ένα κατεστραμμένο Bayraktar TB-2 κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ήδη από το Νοέμβριο του 2020. Ειδικότερα, η λήψη αναρτήθηκε στην πλατφόρμα του Facebook από την εκπρόσωπο του Υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, Shushan Stepanyan, στις 8 Νοεμβρίου του 2020.

Μια μέρα αργότερα, στις 9 Νοεμβρίου του 2020, με διαμεσολαβητή τη Ρωσία υπογράφηκε εκχειρία ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία, ύστερα από πόλεμο μεγάλης κλίμακας που επίσημα ξεκίνησε στις 27 Σεπτεμβρίου του 2020, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Φωτογραφίες της Stepanyan

Μηχανή εσωτερικής καύσης της Rotax (912) των Bayraktar TB2



Μηχανή εσωτερικής καύσης της Rotax (912) των Bayraktar TB2



Αν και ο Ουκρανικός στρατός διαθέτειBayraktar TB-2“, η εικόνα που χρησιμοποιείται από την Ρωσική Πρεσβεία στην Ελλάδα δεν σχετίζεται με τον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία.


Σύγκριση μη επανδρωμένου Bayraktar TB-2 του Αζέρικου στρατού με τη φωτογραφία που χρησιμοποίησε η Ρωσική Πρεσβεία στην Ελλάδα. Στο εξάρτημα του κατεστραμμένου drone αναγράφεται στα τουρκικά η φράση “Dikkat Pervane” (μτφρ: Κίνδυνος Προπέλα).
Περισσότερα πλάνα εδώ.

Οπτικοακουστικό υλικό χτυπημάτων ακριβείας των μη επανδρωμένων Bayraktar TB-2 του Αζέρικου στρατού κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από το κανάλι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν στην πλατφόρμα του YouTube. Τα εν λόγω προηγμένα drones είχε προμηθεύσει η Τουρκία στο συμμαχικό Αζερμπαϊτζάν ενόψει του πολέμου με την Αρμενία.
Συμπέρασμα

Από τα ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι, παρά την πλαισίωση της υπό εξέταση ανάρτησης από την Ρωσική Πρεσβεία στην Ελλάδα, η επίμαχη φωτογραφία δεν απεικονίζει κάποιο Ουκρανικό στόχο που εξουδετέρωσε ο Ρωσικός στρατός. Στη φωτογραφία εντοπίζεται ένα μη επανδρωμένο όχημα “Bayraktar TB-2” του στρατού του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο κατερρίφθη στις 8 Νοεμβρίου του 2020, από την αεράμυνα του Αρμένικου στρατού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: