ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Εξαιρετικά επιτυχής η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Η.Π.Α

Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Εξαιρετικά επιτυχής η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Η.Π.Α



Η επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Η.Π.Α. ολοκληρώθηκε σήμερα τα ξημερώματα -ώρα Ελλάδας- αποφέροντας εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα για τα συμφέροντα και το κύρος της Πατρίδας μας, όπως και για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας στη νέα εποχή που διαγράφεται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.Στη διάρκεια της επίσκεψης επαναβεβαιώθηκε το γεγονός ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Η.Π.Α. είναι στο καλύτερο επίπεδο που ήταν ποτέ.
Ο Πρόεδρος Biden εξήρε την στάση που κράτησε ο Πρωθυπουργός απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και εξέφρασε ευχαριστίες τονίζοντας τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην περιοχή.


Στη διάρκεια της συνάντησης με τον Αμερικανό Πρόεδρο έγινε εκτενής συζήτηση για τα θέματα της ενέργειας, τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη μπορεί να απεξαρτηθεί από το φυσικό αέριο, αλλά και για το πώς οι Η.Π.Α. μπορεί να μας βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

 
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας για την περιφερειακή ευημερία και ασφάλεια και πάντα θα αναζητά ειρηνικά μέσα για να επιλύει τις διαφορές με τους γείτονές της. Συζήτησε με τον Πρόεδρο τα θέματα που αφορούν την Τουρκία, αλλά όχι σε μια λογική αντιπαράθεσης. Όλοι άλλωστε αντιλαμβάνονται ότι αυτή τη στιγμή ο επεκτατισμός και ο αναθεωρητισμός δεν έχουν θέση σε ένα παγκόσμιο τοπίο το οποίο έχει γίνει τόσο σύνθετο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός τόνισε -και μάλιστα δημόσια κατά την αντιφώνηση του προς τον Πρόεδρο- ότι δεν θα δεχθούμε παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Ο Πρωθυπουργός, κάνοντας πράξη τη δήλωσή του ότι θα μιλήσει όχι μόνο ως ηγέτης της Ελλάδας, αλλά και ως εκπρόσωπος του Ελληνισμού, έθεσε και το θέμα της Κύπρου. Κάλεσε τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. να ασκήσει την επιρροή του προκειμένου για να φέρει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ξανά σε τροχιά σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. και επανέλαβε ότι κανένας δεν μπορεί και δεν πρόκειται να δεχτεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

 
Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε στον Πρόεδρο Biden την επιθυμία της χώρας να ενταχθεί στο πρόγραμμα των F-35. Είναι μια μακροχρόνια επένδυση για την Ελλάδα και όχι ένα πρόγραμμα το οποίο θα υλοποιηθεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Εφόσον υπάρξει συμφωνία θα έχουμε αεροσκάφη F-35 από το 2028 και μετά.


Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα σήμερα δεν συγκρίνεται με την Ελλάδα της δεκαετούς οικονομικής κρίσης που ήταν το κακό παράδειγμα στην Ευρώπη. Τόνισε ότι σήμερα η οικονομία μας είναι ισχυρή. Δημιουργούμε θέσεις εργασίας και επενδύουμε σε νέους κλάδους όπως η ψηφιακή και η καθαρή τεχνολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: