ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Απόστολος Ματθαίος

Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Απόστολος Ματθαίος


Ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Ματθαίος ή Λευί είναι ένας από τους αποστόλους, μαθητής του Ιησού Χριστού.



Το όνομα Ματθαίος προέρχεται από το εβραϊκό όνομα Ματιγιά και αποτελεί σύντμηση του ονόματος Ματιθγιά, ή Ματθανία, που σημαίνει «δώρο του Γιαχβέ» ή «δεδωρημένος υπό του Θεού», κάτι αντίστοιχο με το ελληνικό Θεόδωρος.

Ο Ματθαίος καταγόταν από τη Γαλιλαία και εργαζόταν ως τελώνης, δηλ. φοροεισπράκτορας. Κάποια ημέρα που ο Ιησούς περνούσε από την Καπερναούμ, όπου ο Ματθαίος κατοικούσε, τον είδε και γνωρίζοντας την ψυχή του ζήτησε να Τον ακολουθήσει. Ο Ματθαίος χωρίς δεύτερη σκέψη άφησε την εργασία του και από τότε ήταν δίπλα Του.

Η πορεία του Αποστόλου Ματθαίου ήταν μεγάλη, αφού κήρυττε για δώδεκα χρόνια μετά την Πεντηκοστή στην Παλαιστίνη και έπειτα σε άλλα έθνη για τη διάδοση του Χριστιανισμού. Στον Απόστολο Ματθαίο αποδίδεται η συγγραφή του πρώτου Ευαγγελίου, που φέρει και το όνομά του.

Λίγα είναι γνωστά για τη ζωή και τη δράση του. Αν και μεταγενέστερες παραδόσεις μιλούν για μαρτυρικό θάνατο στην πυρά ή εκτέλεση με ξίφος, η πιθανότερη εκδοχή είναι αυτή του Ηρακλείωνα, την οποία παραθέτει ο Κλήμης Αλεξανδρείας, και η οποία αναφέρει ότι ο Ματθαίος πέθανε από φυσικό θάνατο. Ο Ματθαίος κατά την παράδοση κήρυξε το Ευαγγέλιο στην Αιθιοπία, όπου και πέθανε μαρτυρικά. Στην Αιθιοπία η Αγία Ιφιγένεια ασπάστηκε τον χριστιανισμό από τον Απόστολο Ματθαίο. Ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Ματθαίος, μινιατούρα από Ευαγγέλιο του 12ου αιώνα, Άγιο Όρος

Τα λείψανά του θεωρείται ότι βρίσκονται στην κρύπτη του καθεδρικού ναού του Σαλέρνο, στην Ιταλία. Η μνήμη του τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 16 Νοεμβρίου. Θεωρείται άγιος από την Καθολική, την Λουθηρανική, την Αγγλικανική και μερικές ακόμα Προτεσταντικές εκκλησίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: