Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Η zougla.gr κάνει πρωτοσέλιδο επεκτείνοντας το δικό μας θέμα για την "ελαφρότητα" Τσιόδρα και Αρκουμανέα που προφανώς και έκαναν λάθος εκτιμήσεις


Η zougla.gr πιάνοντας ό,τι σας παρουσιάσαμε νωρίς το πρωί για τον κ. Τσιόδρα συμπληρώνει με νέα στοιχεία το δικό μας ρεπορτάζ

Γράφει λοιπόν: 

Στις 22 Ιανουαρίου του 2020 και ενώ η επιδημία κορωνοϊού είχε ενσκήψει στην Κίνα ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019 οι άνθρωποι που σήμερα έχουν αναλάβει την θωράκιση της χώρας από την πανδημία ήταν απολύτως απληροφόρητοι και ανυποψίαστοι ως προς το εύρος, την μεταδοτικότητα, τη θνητότητα των περιστατικών που προκαλεί ο Covid-19.

Συγκεκριμένα στις 22 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της ανώτατης επιστημονική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα «iatronet .gr» υποστήριζε και μάλιστα με επιστημονική επιχειρηματολογία πώς ο νέος κορωνοϊός είναι πολύ λιγότερο μεταδοτικός και λιγότερο θανατηφόρος από εκείνον που προκάλεσε την επιδημία SARS . Ο κ. Τσιόδρας επικέντρωνε την επιχειρηματολογία του στα στατιστικά δεδομένα της στιγμής, στις αναλύσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και βεβαίως στα πορίσματα των αρμοδίων κοινοτικών οργάνων στις Βρυξέλλες. 

Δηλαδή των θεσμών που και σήμερα βρίσκονται στην ανώτατη βαθμίδα της ιεραρχικής κλίμακας του συντονισμού της μάχης κατά του Covid-19 τόσο στον κόσμο όσο και στην Ελλάδα.

Επισημαίνεται πώς στις 21 Ιανουαρίου ο πρόεδρος του καθ’ ύλη αρμόδιου θεσμικού οργάνου για την παρακολούθηση της επιδημίας ΕΟΔΥ, ο κ. Αρκουμανέας στις 19:52 νωρίς το βράδυ δήλωνε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Ο ιός δεν είναι θανατηφόρος και δεν μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο». Η δήλωση αυτή συμπεριλαμβανόταν στην είδηση που μετέδωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ με τον χαρακτηριστικό τίτλο « Σε επαγρύπνηση ο ΕΟΔΥ για τον νέο κορωνοϊό που εμφανίστηκε στην Κίνα».

Στο σημείο αυτό θα έπρεπε για λόγους επιστημονικής αρτιότητας να επισημανθεί πως στις 22 Ιανουαρίου στην πόλη Γιουχάν και στην επαρχία Χουμπέι υπήρχε πλήρης εικόνα για το εύρος και την επικινδυνότητα της επιδημίας ενώ οι κινεζικές αρχές ήταν ήδη σε πορεία λήψης δραστικών μέτρων.

Δύο μήνες μετά τις 22 Ιανουαρίου ο ιός έχει καταλάβει την Ευρώπη και έχει προκαλέσει συνθήκες οι οποίες παραπέμπουν στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ιταλία μετρά περισσότερους νεκρούς από την Κίνα σε έναν υποπολλαπλάσιο όμως πληθυσμό από αυτόν της ασιατικής χώρας και ακολουθεί δυστυχώς με αντίστοιχα ποσοστά η Ισπανία. Και είμαστε ακόμη στην αρχή.

Πριν προχωρήσουμε στην εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων, ας δούμε λέξη προς λέξη την επιχειρηματολογία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στις 22 Ιανουαρίου του 2020 όπως αυτή κατατίθεται σε άρθρο – συνέντευξη στην εξειδικευμένη ιστοσελίδα «iatronet.gr» υπό τον τίτλο «Σωτήρης Τσιόδρας: Πόσο απειλητικός είναι ο νέος κοροναϊός της Κίνας»:

«Aπό τους 400 εργαζόμενους στις δομές Υγείας του Wuhan που ήρθαν σε επαφή με ασθενείς, δεν εμφάνισε κανείς συμπτώματα της νόσου, αναφέρει ο καθηγητής.

Λιγότερο επικίνδυνος είναι ο νέος κοροναϊός της Κίνας, από το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο της περιόδου 2002 – 2003 (SARS) και του αντίστοιχου συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS) του 2012, τα οποία είχαν επίσης προκαλέσει κοροναϊοί.

Ο νέος κοροναϊός "2019 - nCoV", που ξεκίνησε τη δράση του από το Wuhan της Κίνας, έχει μικρότερη μεταδοτικότητα και θνησιμότητα, ενώ αρχικά είχε εκτιμηθεί πως δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τα παραπάνω αναφέρει στο Iatronet ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Παθολογίας - Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ο καθηγητής είναι καθησυχαστικός και επιχειρεί να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση:

Κύριε καθηγητά, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του νέου κοροναϊού;

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), πρόκειται για έναν νέο κοροναϊό, ο οποίος εμφανίζει χαμηλή μεταδοτικότητα και μειωμένη θνησιμότητα σε σχέση με τον SARS και MERS.

Γιατί εκτιμήθηκε αρχικά πως δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο;

Από τη μέχρι τώρα εικόνα, προκύπτει πως πρόκειται για έναν κοροναϊό, ο οποίος μεταδίδεται δύσκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η αρχική εκτίμηση του ΠΟΥ αποδίδεται στο ότι από τους 400 εργαζόμενους στις δομές Υγείας του Wuhan που ήρθαν σε επαφή με ασθενείς, δεν εμφάνισε κανείς συμπτώματα της νόσου.

Τι μέτρα λαμβάνονται ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην Ελλάδα;

Βάση για τη διάγνωση πιθανής νόσησης εξαιτίας του κοροναϊού είναι η επίσκεψη στην Κίνα. Στο πλαίσιο αυτό, η έμφαση δίνεται σε όσους επιστρέφουν από την περιοχή. Η πιθανότητα εμφάνισης κρούσματος στην Ελλάδα είναι περιορισμένη, καθώς η χώρα μας δεν έχει απ' ευθείας αεροπορική σύνδεση με την περιοχή όπου καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα.

Προκαλεί εντύπωση πώς ένα εικοσιτετράωρο πριν δημοσιευθεί η συνέντευξη του καθηγητή Τσιόδρα, δηλαδή στις 21 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Αρκουμανέας καταλήγει στα ίδια συμπεράσματα που εκφράζονται σχεδόν με την ίδια ορολογία. Οι πηγές και των δύο παραγόντων είναι προφανώς ταυτόσημες. Την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου οι ελληνικές αρμόδιες αρχές αλλά ως φαίνεται και οι διεθνείς αρμόδιοι φορείς δεν αντιλαμβάνονται, δεν οσμίζονται καν, δεν διαισθάνονται και τελικά δεν γνωρίζουν τίποτε περί του επερχόμενου κινδύνου. Είναι άοπλοι επιστημονικά, οργανωτικά και θεσμικά έναντι της επερχόμενης πανδημίας. Μόνον έτσι μπορεί αν εξηγηθεί η θεσμική και η οργανωτική ολιγωρία στη λήψη δραστικών μέτρων στην Ευρώπη η οποία τελικά εξελίχθηκε στο βασικό επίκεντρο εκδήλωσης και διασποράς της νόσου.

Οι γεωπολιτικές επιπτώσεις του κορωνοϊού



Χαρακτηριστικό είναι ότι στις 16 Μαρτίου η ευρωπαϊκή διοίκηση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ (US European Command) εκδίδει στην Στουτγάρδη της Γερμανίας ανακοίνωση με την οποία αναβάλλονται ή ακυρώνονται μία σειρά από προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις στην Ευρώπη λόγω «των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων για την πορεία και την συμπεριφορά του νέου ιού Covid-19» όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση στην αγγλική γλώσσα.

Δείτε την επίσημη ανακοίνωση του αμερικανικού αρχηγείου στην Ευρώπη της 16ης Μαρτίου. Σε αυτήν γίνεται σαφές πως ακυρώνεται και η βασική ετήσια συμμαχική άσκηση Defender – Europe 20 η οποία διεξάγεται στο θέατρο μάχης του μαλακού υπογαστρίου της Ρωσίας λόγω Ουκρανικού Ζητήματος και αφορά κυρίως τις πρώην Ανατολικές Χώρες και βασικά τις τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες (Εσθονία ,Λιθουανία και Λετονία) .

Είναι νωρίς ή μάλλον δεν είναι η στιγμή για να καταλήξουμε σε οριστικά συμπεράσματα ως προς το πραγματικό background αυτού του ζητήματος που έχει φέρει την Ευρώπη σε απόγνωση και τις ευρωπαϊκές κοινωνίες σε απελπισία. Για την ώρα απλά επισημαίνεται πώς με την ίδια «επιστημονική ευκολία» με την οποία εφησυχαζόταν η κοινή γνώμη από τους αρμόδιούς στις 22 Ιανουαρίου, με την ίδια «επιστημονική σιγουριά» λαμβάνονται ή δεν λαμβάνονται οι αποφάσεις για την λήψη μέτρων με σκοπό την προστασία του πληθυσμού. Οι «πηγές» και οι επιστημονικές αναφορές και στις δύο περιπτώσεις είναι οι ίδιες. «Τότε δεν γνώριζαν» επακριβώς αλλά τώρα οι «πηγές» γνωρίζουν.

Να κοιμόμαστε δηλαδή ήσυχοι.


Μπράβο στη zougla.gr που προφανώς δεν είναι διατεθειμένη να κρύψει την ανικανότητα όσον παρουσιάζονται ως τάχα "μεγάλα κεφάλια" αλλά αλλάζουν άποψη μετά από ένα μήνα για θέματα που λογικά θα έπρεπε να παίζουν στα δάχτυλα αφού αφορούν την επιστήμη τους. Προφανώς και δεν μπορούν να χειριστούν μια τέτοια κρίση αφού εμπιστεύονται τάχα "επιστήμονες" από μια χώρα που δημιούργησε το πρόβλημα με τις εγκληματικές της αβλεψίες. 

Σ.Μ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Δημοσιεύουμε τους αριθμούς κυκλοφορίας των οχημάτων - μηχανημάτων που αγοράστηκαν για την Υπηρεσία Καθαριότητας επί Δημαρχίας Γιάννη Αναγνώστου

Συγκεκριμένα, ο στόλος των μηχανημάτων για την Υπηρεσία Καθαριότητας που προμηθεύτηκε η δημοτική αρχή επί δημαρχίας Γιάννη Αναγνώστου είναι ...