ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Στις 02:00 αναμένεται να φτάσουν τα ιρανικά drone στο Ισράηλ - Είμαστε έτοιμοι, λέει ο Νετανιάχου

Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Στις 02:00 αναμένεται να φτάσουν τα ιρανικά drone στο Ισράηλ - Είμαστε έτοιμοι, λέει ο Νετανιάχου


Τύμπανα πολέμου ηχούν στη Μέση Ανατολή, με την επίθεση του Ιράν, που αναμενόταν τις τελευταίες ώρες, να έχει αρχίσει να πραγματοποιείται κατά του Ισραήλ μετά την κατάληψη του ισραηλινού πλοίου από τους Φρουρούς της Επανάστασης. Η Τεχεράνη έχει εξαπολύσει επιθέσεις με δεκάδες ίσως και εκατοντάδες drones τα οποία αναμένεται να φτάσουν στις 02:00 στο Ισραήλ.
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε, από την πλευρά του, ότι drones κατευθύνονται προς το Ισραήλ, δηλώνοντας ότι ο IDF βρίσκεται σε θέση απόλυτης ετοιμότητας. Τα ιρανικά μέσα σημειώνουν, πάντως, ότι πρόκειται για μια τεράστια επίθεση κατά του Ισραήλ.

Τα μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και των συμμάχων, όπως μεταδίδεται, θα προσπαθήσουν να εξουδετερώσουν τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη προτού φτάσουν στο Ισραήλ.

Το ισραηλινό δίκτυο Channel 12 TV μετέδωσε ότι δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) απογειώθηκαν από το Ιράν και κατευθύνονται προς στόχους στο Ισραήλ.

Ο απόστρατος στρατηγός Αμος Γιαντλίν δήλωσε στο Channel 12 TV ότι τα drone φέρουν το καθένα εκρηκτικά 20 κιλών και ότι η αντιαεροπορική άμυνα του Ισραήλ είναι έτοιμη για να τα καταρρίψει.

Λόγω του πυρκατωμένου κλίματος, το Ισραήλ δρομολογεί το κλείσιμο του εναέριου χώρου του κάτι που τόσο το Ιράν όσο και η Ιορδανία και το Ιράκ το έχουν πράξει.

Σε διάγγελμά του εν μέσω των εκρηκτικών εξελίξεων, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για απάντηση στην Τεχεράνη.

«Πολίτες του Ισραήλ, τα τελευταία χρόνια, και ακόμη περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας άμεσης επίθεσης από το Ιράν» τονίζει ειδικότερα.

«Τα αμυντικά μας συστήματα έχουν αναπτυχθεί και είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Το κράτος του Ισραήλ είναι ισχυρό, οι IDF είναι ισχυρές» προσθέτει.

«Εκτιμούμε τις ΗΠΑ που στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ, καθώς και την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και πολλών άλλων χωρών» συμπληρώνει.

«Καθιέρωσα μια ξεκάθαρη αρχή – όποιος μας βλάψει, θα τον βλάψουμε κι εμείς. Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από κάθε απειλή και θα το κάνουμε με ηρεμία και αποφασιστικότητα» επισημαίνει δε.

«Γνωρίζω ότι και εσείς, οι πολίτες του Ισραήλ, διατηρείτε την ψυχραιμία σας. Σας προτρέπω να ακούσετε τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου» τονίζει.

«Μαζί στεκόμαστε και με τη βοήθεια του Θεού, μαζί θα νικήσουμε όλους τους εχθρούς μας», καταλήγει ο Νετανιάχου.

Σαν προαναγγελία της επικίνδυνης όξυνσης έμοιαζε η προ ολίγων ωρών ανακοίνωση από το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας για σημαντική συσπείρωση δυνάμεων όπως και η ξαφνική ακύρωση του ταξιδιού του Τζο Μπάιντεν που έσπευσε να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο για να συνεδριάσει με αξιωματούχους του συμβουλίου ασφαλείας τους.

Το Ισραήλ «παρακολουθεί στενά σχεδιαζόμενη επίθεση» εναντίον του από το Ιράν και τους συμμάχους της Τεχεράνης στην περιοχή, δήλωσε νωρίτερα ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, χωρίς να δώσει στοιχεία για την απειλή.

Στην ανακοίνωσή του ο Γκάλαντ δηλώνει ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να ακολουθήσουν τις διαταγές που ενδεχομένως θα δοθούν από την Διοίκηση Πολιτικής Προστασίας του ισραηλινού στρατού (Homefront Command), η οποία εντοπίζει εισερχόμενους πυραύλους ή από αέρος απειλές κατά της χώρας ώστε να ειδοποιηθεί ο πληθυσμός και να σπεύσει στα καταφύγια.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε την ματαίωση όλων των σχολικών εκδρομών και εκδηλώσεων για τις επόμενες ημέρες και δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.

Ανακοινώνοντας τα μέτρα από τηλεοράσεως, ο Χαγκάρι δήλωσε ότι δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται στο αέρα στο πλαίσιο της κατάστασης συναγερμού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναδιατύπωσαν δε προς το Ισραήλ την «ακλόνητη δέσμευσή τους» μετά την κατάληψη από το Ιράν φορτηγού πλοίου, το οποίο, σύμφωνα με την Τεχεράνη, συνδέεται με το Ισραήλ, σε ένα πλαίσιο κλιμάκωσης της έντασης στην Μέση Ανατολή, δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

«Σήμερα το πρωί συνομίλησα με τον ισραηλινό ομόλογό μου (...) για τα γεγονότα στην Μέση Ανατολή», έγραψε στο Χ ο Τζέικ Σάλιβαν. Κατά την διάρκεια του τηλεφωνήματος αυτού, επανέλαβα την ακλόνητη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ασφάλεια του Ισραήλ».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα έγινε γνωστό πως ο Μπάιντεν θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον από το Ντελαγουέρ όπου βρισκόταν.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρόδρος των ΗΠΑ θα έχει εντατικές συνομιλίες με τους αξιωματούχους του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Η ισραηλινή θέση


Λίγες ώρες μετά το ρεσάλτο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραελ Κατζ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να περιλάβει στον κατάλογο των «τρομοκρατικών οργανώσεων» του Φρουρούς της Επανάστασης, τον ιδεολογικό στρατό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, οι οποίοι κατέλαβαν νωρίτερα σήμερα φορτηγό πλοίο στον Κόλπο.

«Καλώ την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον ελεύθερο κόσμο να κηρύξει αμέσως το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης τρομοκρατική οργάνωση και να επιβάλει άμεσα κυρώσεις στο Ιράν», έγραψε ο ισραηλινός υπουργός στον λογαριασμό του στο Χ, χαρακτηρίζοντας «εγκληματικό» το ιρανικό καθεστώς.

Νωρίτερα, ο Ισραελ Κατζ είχε κατηγορήσει την Τεχεράνη για πειρατεία.

Το χρονικό της κατάληψης

Σε βίντεο που έφερε στη δημοσιότητα το Associated Press, έχει καταγραφεί η στιγμή της εφόδου των Ιρανών, οι οποίοι προσέγγισαν με ελικόπτερο το πλοίο MSC Aries ενώ αυτό έπλεε στα στενά του Ορμούζ.

Στο βίντεο, κατά το ΑΡ, ακούγεται ένα μέλος του πληρώματος του πλοίου αρχικά να φωνάζει «μην βγείτε έξω» και στη συνέχεια να δίνει οδηγίες να κατευθυνθούν στη γέφυρα ενώ συνεχιζόταν η αποβίβαση των Ιρανών.

Σύμφωνα με το Associated Press το πλοίο ανήκει στην εταιρεία Zodiac Maritime με έδρα το Λονδίνο η οποία αποτελεί τμήμα του Zodiac Group του Ισραηλινού μεγιστάνα, Εγιάλ Όφερ, ο οποίος επισκέπεται συχνά την χώρα μας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Το τελευταίο στίγμα του MSC Aries ήταν στο Ντουμπάι έχοντας προορισμό τα Στενά του Ορμούζ καθώς στη συνέχεια ο αναμεταδότης δεδομένων είχε απενεργοποιηθεί, πρακτική συνηθισμένη για πλοία που σχετίζονται με το Ισραήλ και πλέουν στην περιοχή, όπως σημειώνουν οι Times of Israel.

H κατάληψη του πλοίου έρχεται σε μια περίοδο που οι σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν βρίσκονται στο «κόκκινο» καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι η Τεχεράνη ετοιμάζεται για χτύπημα-απάντηση μετά την ισραηλινή επίθεση στην πρεσβεία της στη Δαμασκό στην οποία είχαν σκοτωθεί Ιρανοί.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε «οι απειλές για επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ είναι αξιόπιστες και πραγματικές», χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για τη χρονική στιγμή ή τους στόχους μιας τέτοιας επίθεσης. Όπως ανέφερε, ο Τζο Μπάιντεν «ενημερώθηκε κατ' επανάληψη από την ομάδα εθνικής ασφάλειας και οι ΗΠΑ σκοπεύουν να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, για να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ μπορεί να αμυνθεί».

Σε κάθε περίπτωση, Αμερικανοί αξιωματούχοι ξεκαθαρίζουν ότι οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να αποκρούσουν οποιαδήποτε επίθεση με οποιοδήποτε όπλο προς το Ισραήλ, εάν θα έχουν αυτή τη δυνατότητα, σημειώνοντας τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών εν αναμονή ενός ιρανικού χτυπήματος. Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά που θα συμβαίνει κάτι τέτοιο, καθώς αμερικανικά πλοία που βρίσκονται στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα αποκρούσει επιθέσεις καταρρίπτοντας drones και επιθετικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που έχουν εκτοξεύσει οι Χούθι από την Υεμένη προς το Ισραήλ. Αμερικανικές πηγές σημειώνουν ότι και οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ σε Ιράκ και Συρία θα μπορούσαν να αναχαιτίσουν drones και πυραύλους που θα κατευθύνονται προς το βόρειο Ισραήλ, ανάλογα με το σημείο από το οποίο θα έχουν εκτοξευθεί.

Ο στρατηγός των Αμερικανικής Διοίκησης στην περιοχή, Έρικ Κουρίλα, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ισραηλινή ηγεσία για το θέμα και χθες, είχε συνάντηση με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των IDF, στρατηγό Χερζί Χαλεβί και με τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ. Ταυτόχρονα, με σειρά επαφών του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, παροτρύνει Κίνα, Τουρκία και Σαουδική Αραβία να πιέσουν το Ιράν να μην προχωρήσει σε επίθεση κατά του Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: