ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Ολοκληρώθηκε το έκτακτο ΚΥΣΕΑ για τη Μέση Ανατολή - Δεν «βλέπουν» άμεση κλιμάκωση στην περιοχή κυβερνητικοί κύκλοι

Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Ολοκληρώθηκε το έκτακτο ΚΥΣΕΑ για τη Μέση Ανατολή - Δεν «βλέπουν» άμεση κλιμάκωση στην περιοχή κυβερνητικοί κύκλοι



Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό στον απόηχο της έντασης στη Μέση Ανατολή. Στη σημερινή συνεδρίαση συμμετείχε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από τις ΗΠΑ.Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκτίμηση του κυβερνητικου επιτελείου είναι ότι προς ώρας αποκλιμακωνεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Οι ίδιες εκτιμήσεις, λένε, πως η ισραηλινή πλευρά δεν θα προχωρήσει σε κάποια εκκίνηση περαιτέρω κλιμάκωσης, αλλά κανείς ωστόσο δεν μπορεί να πει με ασφάλεια τι θα γίνει το επόμενο διάστημα, καθώς οι αβεβαιότητες παραμένουν και είναι πολλές. Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι υπάρχει ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της Αθήνας και του Τελ Αβίβ.


«Η πιο ισχυρή παραίνεση στους Ισραηλινούς είναι αυτή του Αμερικανού προέδρου, η οποία αυτή τη στιγμή φαίνεται να πιάνει τόπο. Μένει να δούμε για πόσο και τι θα διαμειφθεί στο παρασκήνιο για να είναι παρατεταμένη. Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται κάποιος άμεσος οικονομικός αντίκτυπος, αλλά είμαστε σε αναμονή», αναφέρει πηγή του ΚΥΣΕΑ στo protothema.gr.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης τονίζει σε δήλωση του πως «η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση εναντίον του Ισραήλ και τις απειλές για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Η Ελλάδα, πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, υπογραμμίζει την ανάγκη αυτοσυγκράτησης από όλες τις πλευρές προκειμένου να αποφευχθεί μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Παύλου Μαρινάκη

Συνεδρίασε υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.


Στη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή μετά τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ και έγινε ανασκόπηση της κατάστασης ασφαλείας.


Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση εναντίον του Ισραήλ και τις απειλές για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Η Ελλάδα, πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, υπογραμμίζει την ανάγκη αυτοσυγκράτησης από όλες τις πλευρές προκειμένου να αποφευχθεί μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Δείτε φωτογραφίες





Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή προκαλούν ανησυχία παγκοσμίως. Συνεδριάζουν ταυτόχρονα οι G7, με φόντο την χθεσινή επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθαρίζει ότι πρέπει να αποφευχθεί μια νέα ανάφλεξη σητν περιοχή και σε επικοινωνία του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξουν οι ΗΠΑ μια πιθανή αντεπίθεση του Ισραήλ προς το Ιράν.

Το Ιράν πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα για την επίθεσή του στο Ισραήλ ανέφερε σε ανακοίνωσή του, που ανέβηκε στο Twitter, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας πως το πρώτο βήμα πρέπει να είναι «η άμεση ανακήρυξη των Φρουρών της Επανάστασης ως τρομοκρατικής οργάνωσης». Θα οικοδομήσουμε έναν περιφερειακό συνασπισμό και θα απαιτήσουμε το τίμημα από το Ιράν με τον τρόπο και τη χρονική στιγμή που είναι κατάλληλοι για εμάς, τόνισε ο Μπένι Γκαντζ, υπουργός Πολέμου του Ισραήλ.


Από την άλλη πλευρά, η Τεχεράνη υπογραμμίζει ότι είχε ενημερώσει για τις επιθέσεις τις ΗΠΑ καθώς και τις γειτονικές χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Ζοζέπ Μπορέλ, συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Χουσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν για να καταδικάσει τις ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ και να καλέσει όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση.

«Εξ ονόματος των κρατών μελών της ΕΕ, καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο τις ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ και καλώ όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: