Διατηρώντας την παράδοση το Startupper.gr σε συνεργασία με το MIT Enterprise Forum Greece σας παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στις 22 semifinalist ομάδες του MITEF Greece Startup Competition 2020 που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Ιούνιο.
Ο φετινός διαγωνισμός τρέχει σε τρία track: General, η οποία απευθύνεται σε τεχνολογικές Startups, Energy σε συνεργασία με τα Ελληνικά Πετρέλαια και θα αφορά την καινοτομία στο χώρο της ενέργειας και Maritime σε συνεργασία με το Athens Maritime Innovation Center με επίκεντρο τη Ναυτιλία και τη γαλάζια οικονομία.
Διαβάστε εδώ το πρώτο μέρος.
AEI Labs / The SARM Project, Energy Track
Από αριστερά: Στέφανος Σαββάκης, Σάββας Σαββάκης.
Ιδέα / επιχειρηματική πρόταση / λύση
Η ομάδα μας ξεκίνησε το 2015 να εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη ενός πρωτοποριακού κινητήρα εσωτερικής καύσης (SARM), ο οποίος αναμένεται να προσφέρει εξαιρετικές βελτιώσεις όσον αφορά στις διαστάσεις, στο κόστος και στην απόδοση, ενώ είναι ο πρώτος κινητήρας που θα λειτουργεί χωρίς την ανάγκη λίπανσης. Η ανάπτυξη αυτού του κινητήρα, μας οδήγησε στην δημιουργία τριών νέων μηχανών: Συμπιεστή, εκτονωτή και αντλίας.
Από τις νέες αυτές μηχανές, ο συμπιεστής είναι η πλέον προχωρημένη τεχνολογία (TRL4) και επιλέξαμε να είναι το πρώτο προϊόν που θα προωθήσουμε εμπορικά. Οι συμπιεστές χρησιμοποιούνται σε πλήθος εφαρμογών, από μικρές, όπως τα οδοντιατρικά μηχανήματα, έως και πολύ μεγάλες όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου. Πρόκειται για μία αγορά που ξεπερνά τα $40 δισ. και αναμένεται να έχει αύξηση με ρυθμούς που φτάνουν έως και 5% (συμπίεση υδρογόνου – 2023). Σύμφωνα με μελέτη του υπουργείου Ενέργειας της Αμερικής, το 20% της κατανάλωσης ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει να κάνει με εφαρμογές συμπίεσης. Η βιομηχανία αναζητά συνεχώς βελτιώσεις στην απόδοση των συμπιεστών που χρησιμοποιεί, τόσο για την αύξηση της αξιοπιστίας τους, όσο και για τη μείωση του κόστους και των ενεργειακών απαιτήσεων λειτουργίας τους.
Προβλήματα που επιλύετε / έμπνευση για ιδέα;
Ο συμπιεστής που αναπτύσσουμε σκοπεύουμε να είναι το σημαντικότερο βήμα εξέλιξης αυτής της τεχνολογίας μέχρι σήμερα. Προσφέρει εξαιρετικές βελτιώσεις τόσο στις διαστάσεις (έως και 80% μικρότερος) επειδή δε χρειάζεται πολλαπλά στάδια συμπίεσης και το βάρος (έως και 60% ελαφρύτερος), όσο και στην ενεργειακή απόδοση τους και είναι ο μοναδικός που λειτουργεί χωρίς την ανάγκη λίπανσης, ακόμα και στις υψηλές πιέσεις (πάνω από 15 bar). Με την ολοκλήρωση των δοκιμών ελέγχου και τη βελτιστοποίηση του πρωτοτύπου μας, αναμένουμε επίσης χαμηλότερο κόστος κατασκευής, χαμηλότερα επίπεδα θορύβου και δονήσεων, καθώς και σημαντική αύξηση στην παροχή πίεσης που μπορεί να προσφέρει.
Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα – milestones;
Ο συμπιεστής μας βρίσκεται πλέον στο τέταρτο επίπεδο τεχνολογικής ωριμότητας (TRL4). Η κατασκευή του πρωτοτύπου μας ολοκληρώνεται το Μάρτιο του 2020. Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι δοκιμές μετρήσεων απόδοσης, μέσω των οποίων θα καθοριστούν όλες οι σχεδιαστικές και κατασκευαστικές βελτιώσεις που θα πρέπει να εφαρμοστούν. Μετά την εφαρμογή των βελτιώσεων αυτών (TRL5), θα προχωρήσουμε στις τελευταίες δοκιμές και μετρήσεις του συμπιεστή και θα τον προετοιμάσουμε για την πρώτη βιομηχανική εφαρμογή του (πιλοτικό πρόγραμμα) προκειμένου να επιβεβαιωθούν οι δυνατότητες και τα οφέλη που προσφέρει (TRL6) και να λανσαριστεί στην αγορά, έως το 2ο τρίμηνο του 2021.
Γιατί συμμετέχετε στο διαγωνισμό και τι περιμένετε από αυτόν;
Επιλέξαμε να συμμετάσχουμε στο διαγωνισμό λόγω του ότι ο συμπιεστής μας αφορά μία αγορά διαφορετική αυτής για την οποία εργαζόμαστε τα τελευταία 5 χρόνια. Πιστεύουμε πως η καθοδήγηση και η αξιολόγηση από τους διοργανωτές και τους μέντορες του προγράμματος, η επαφή μας με τις υπόλοιπες ομάδες και τους επαγγελματίες που θα γνωρίσουμε καθώς και η πειθαρχία που η συμμετοχή μας απαιτεί, θα μας βοηθήσουν στο να χτίσουμε μία συμπαγή στρατηγική και να κάνουμε τα πρώτα μας βήματα για την εμπορική επιτυχία της τεχνολογίας μας.
DeepWave, General TrackΑπό αριστερά : Μάριος Μουρελάτος, Ιάσων-Μάριος Ζαφειριάδης και Παναγιώτης Βυτόγιαννης
Ιδέα / επιχειρηματική πρόταση / λύση
Σήμερα, το κύριο πρόβλημα από την απότομη έκρηξη του όγκου των δεδομένων είναι η διαχείριση τους για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.Στις μεσαίες και στις μικρές επιχειρήσεις η διαχείριση των δεδομένων αποτελεί σημαντικό πρόβλημα σε χρόνο και σε κόστος. Πολλές μικρές επιχειρήσεις κρατούν ιστορικά δεδομένα για τις διαδικασίες τους άλλα δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσουν την δύναμη τους λόγω περιορισμένων πόρων για παράδειγμα το ετήσιο κόστος ενός αναλυτή δεδομένων αγγίζει τις 30.000 ευρώ αυτό το κόστος καθιστά μια μεσαία και μικρή επιχείρηση αδύναμη στην αξιοποίηση των δεδομένων αυτών μπροστά στους ανταγωνιστές της. Έτσι γεννιέται η ιδέα του MLEX μια online πλατφόρμα ΑΙ που δίνει την δυνατότητα και σε μικρές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν την δύναμη των δεδομένων τους.
Προβλήματα που επιλύετε / έμπνευση για ιδέα;
Το MLEX είναι μια online πλατφόρμα machine learning, πιο συγκεκριμένα τεχνολογίας deep learning, που με απλά βήματα μπορεί να δώσει γρήγορα αποτελέσματα πρόβλεψης.
Το MLEX μειώνει την ανάγκη πρόσληψης Data science ή προγραμματιστών και παρέχει όσα χρειάζεστε για να δημιουργήσετε μοντέλα με βάση τα δικά μας στοιχεία.
Ακόμη δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να σχεδιάσει σενάρια, αποτελώντας έτσι ένα εργαλείο αποφάσεων. Η λύση που παρέχουμε βασίζεται στην ευκολία χρήσης με ένα φιλικό στο χρήστη user interface χωρίς να απαιτούνται γνώσεις προγραμματισμού.
Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα – milestones;
Σήμερα η Deepwave βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης και σχεδιασμού, το MLEX είναι ένα έτοιμο προϊόν παρόλα αυτά σχεδιάζουμε και νέες επιλογές για τους χρήστες.
Αυτή τη στιγμή έχουμε δύο μεγάλους πελάτες στην Ευρώπη και στην Ασία που χρησιμοποιούν το MLEX, φτάνουμε σε επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία.
Με μια απλή κατηγοριοποίηση ανά δραστηριότητα θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι πελάτες μας είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που λειτουργούν:
1. Στη Διαφήμιση και επικοινωνία
2. Στο λιανικό εμπόριο (Retail) και B2B (χονδρικό εμπόριο)
3. Μικρές και μεγάλες βιομηχανίες
4. Γεωργική βιομηχανία
5. Ασφαλιστικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Γιατί συμμετέχετε στο διαγωνισμό και τι περιμένετε από αυτόν;
Λαμβάνοντας μέρος στο διαγωνισμό του ΜΙΤ ΕF Greece τα οφέλη που αναδύονται μοιάζουν κληρονομιά για κάθε ανερχόμενο start upper. Πρώτα απ ‘όλα, μαθαίνουμε να δουλεύουμε ως ομάδα. Συνεπώς, μεγαλώνουμε την ιδέα μας,και κατ’ επέκταση την ομάδα μας .
Επιπροσθέτως, γνωρίζουμε ότι είναι καινοτόμο και λειτουργικό για τον επιχειρηματικό κόσμο και επιλύει ένα σημαντικό επιχειρηματικό πρόβλημα.
Εν κατακλείδι, η συμμετοχή σε ενός τέτοιου είδους πρόγραμμα ,αλλά και η αδιάλειπτη συναναστροφή που προσφέρει με κορυφαία στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου αποτελούν αδιαμφισβήτητο εφόδιο για τον εκάστοτε επερχόμενο επιχειρηματία.
Pidust, General Track
Ιδέα / επιχειρηματική πρόταση / λύση
Οι κβαντικοί υπολογιστές αναπτύσσονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, τόσο σε επίπεδο hardware όσο και σε software. Αν και ακόμα δεν είναι “ώριμες” τεχνολογίες, είναι σαφές ότι η υπολογιστική ισχύς που προσφέρουν είναι τεράστια και οι δυνατότητες που παρουσιάζονται πραγματικά τρομακτικές. Η PiDust εξειδικεύεται στην ανάπτυξη λογισμικού που επιλύει προβλήματα υπολογιστικής χημείας. Με πιο απλά λόγια, αναπτύσσει μια εφαρμογή που θα “τρέχει” σε quantum hardware (όχι, δηλαδή, σε “κλασσικό υπολογιστή”), η οποία μπορεί να πραγματοποιήσει προσομοιώσεις χημικών αντιδράσεων με πολλή μεγαλύτερη ακρίβεια από τις διαθέσιμες επιλογές που υπάρχουν σήμερα. Η αξιοποίηση αυτής της εφαρμογής είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε τμήματα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) οργανισμών που ειδικεύονται στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων, χημικών ουσιών και υλικών, καθώς επίσης και σε ερευνητικά κέντρα και ακαδημαϊκά ιδρύματα.
Προβλήματα που επιλύετε / έμπνευση για ιδέα;
Η ιδέα είναι η ανάπτυξη ενός αλγορίθμου, ο οποίος εκτελεί προσομοιώσεις χημικών προβλημάτων με ιδιαίτερη λεπτομέρεια. Το software της PiDust λαμβάνει υπόψη όλες τις κβαντικές παραμέτρους ενός τέτοιου προβλήματος, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι όσο πιο κοντά στην πραγματικότητα γίνεται. Ταυτόχρονα, οι κβαντικοί υπολογιστές δίνουν τη δυνατότητα όλα αυτά να εκτελούνται σε πάρα πολύ μεγάλες ταχύτητες. Σκοπός του τελικού προϊόντος είναι να μειώσει δραματικά το κόστος και να βελτιώσει την ακρίβεια των αποτελεσμάτων που χρειάζονται τα τμήματα R&D εταιρειών που ασχολούνται με θέματα χημείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος χρόνος από την αρχική έρευνα μέχρι την έγκριση ενός φαρμάκου είναι περίπου 10-15 χρόνια και το συνολικό του κόστος ανέρχεται στα 2-2.5 δισεκατομμύρια δολάρια!
Η έμπνευση προέρχεται από την ακαδημαϊκή και επαγγελματική εμπειρία της ομάδας, και κυρίως του Βασίλη Αρμάου, που είναι ο CEO. Έχοντας αποκτήσει εμπειρία στο quantum computing και ενώ κάνει παράλληλα το διδακτορικό του σε σχετικό αντικείμενο, είδε ότι μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις διαδικασίες έρευνας και ανάπτυξης σε θέματα χημείας, με το να αξιοποιήσει τη δύναμη των κβαντικών υπολογιστών. Η αγάπη για την επιστήμη και την τεχνολογία είναι ο κοινός παρονομαστής που έφερε και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας κοντά και αποτελεί απαραίτητο στοιχείο της εξέλιξής της.
Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα – milestones;
Αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται το λεγόμενο MVP (minimum viable product) της PiDust, όπου γίνεται πλέον πιο ξεκάθαρη η προσφορά της, ενώ σε αντίστοιχο επίπεδο βρίσκεται και το επιχειρηματικό πλάνο, με σκοπό την εύρεση χρηματοδότησης.
Γιατί συμμετέχετε στο διαγωνισμό και τι περιμένετε από αυτόν;
Ο διαγωνισμός MITEF Greece Startup Competition αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να αξιολογήσουμε την μέχρι τώρα πορεία μας, να εξελιχτούμε γρήγορα και σωστά μέσα από τα διαδραστικά workshops και τους μέντορες μας και, ιδανικά, να είμαστε “investment ready” στο τέλος του. Ταυτόχρονα, μας δίνεται η δυνατότητα να μιλήσουμε σε ακόμα μεγαλύτερο κοινό για το “Quantum Computing” ώστε να βοηθήσουμε στην καλύτερη κατανόησή του και κατά συνέπεια, στην ανάπτυξή του, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για όλους.
Energygenics, Energy TrackΑπό αριστερά: Μιχάλης Στριλιγκάς, Σάββας Ρουμελιώτης, Άννα Γκολφινοπούλου.
Ιδέα / επιχειρηματική πρόταση / λύση
Η EnergyGenics ξεκίνησε ως ιδέα το καλοκαίρι του 2018 με αφορμή τις απότομες αλλαγές του καιρού στη Κεντρική Ευρώπη, και τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες κατανάλωσης ενέργειας για τη δημιουργία ψυχρού αέρα στο εσωτερικό των κτιρίων. Τα ιδρυτικά μέλη της EnergyGenics μελέτησαν περαιτέρω το φαινόμενο, συνδυάζοντας τις αλλαγές στις κλιματολογικές συνθήκες με τα μοτίβα κατανάλωσης ενέργειας σε οικιακό επίπεδο. Μετά τα πρώτα αποτελέσματα της πρωτότυπης συσκευής, αναπτύχθηκε περαιτέρω η προσέγγιση ούτως ώστε η EnergyGenics να αποτελέσει μια “καθαρή” πηγή ανανεώσιμης ενέργειας ευρείας χρήσης, τεχνολογικά προσιτής και με μηδενικό αποτύπωμα σε CO2. Παράλληλα η συγκεκριμένη λύση ξεπερνάει τα εμπόδια της αδιάλειπτης παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, και συμπληρώνει τα κενά λειτουργίας των ήδη υπαρχουσών, όπως π.χ. η ηλιακή. Με τη περαιτέρω εξέλιξη της συγκεκριμένης προσέγγισης, δύναται να καθιερωθεί το σύστημα αυτό ως η κυρίαρχη πηγή ανανεώσιμης ενέργειας για οικιακή χρήση, προσανατολίζοντας τους καταναλωτές σε λύσεις καθαρότερες για το περιβάλλον.
Προβλήματα που επιλύετε / έμπνευση για ιδέα;
Το πρόβλημα που επιλύει η EnergyGenics είναι να προσφέρει μια συμπληρωματική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας, η οποία εκμεταλλεύεται τις συνεχείς αλλαγές των καιρικών συνθηκών, προκειμένου να καλύψει τους ‘νεκρούς’ χρόνους μέσα στου οποίους οι τρέχουσες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών δε μπορούν να καλύψουν (π.χ. περιορισμός παραγωγής ηλιακής ενέργειας σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές της ημέρας).
Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα – milestones;
Η EnergyGenics έχει κατασκευάσει μια πρωτότυπη συσκευή ως το λειτουργικό της MVP το οποίο έχει αποδείξει την εφαρμοσιμότητα της ιδέας σε μικρή κλίμακα, ενώ έχουμε διεξαγάγει ένα εκτεταμένο κύκλο δοκιμών σε συνθήκες εργαστηρίου που μας έχουν οδηγήσει στη χαρτογράφηση των επόμενων σταδίων δοκιμών. Το πλάνο για το επόμενους μήνες, είναι να προσεγγίσουμε σε θεωρητικό επίπεδο το scalability του συστήματος και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του Alpha Testing σε εφαρμογές οικιακής χρήσης ομάδας 5 καταναλωτών. Βάσει των αποτελεσμάτων αυτής της φάσης, σκοπός μας είναι εντός του 2020 να πολλαπλασιάσουμε την απόδοση της τεχνολογικής λύσης, η οποία σε σύγκριση με το λειτουργικό MPV, να εγκιβωτίζεται σε μια συσκευή με ratio προς απόδοση 1 προς 10.
Γιατί συμμετέχετε στο διαγωνισμό και τι περιμένετε από αυτόν;
συμμετοχή της EnergyGenics στο διαγωνισμό MIT Enterprise Forum Greece κατατέθηκε λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της τελικής δοκιμής του πρωτότυπου συστήματος. Η αξία της συμμετοχής μας στο διαγωνισμό εκτός τελικού αποτελέσματος, προσφέρει στη προσπάθειά μας ανεκτίμητη αξία βάσει της μεθοδολογίας σε ομάδες με καινοτόμες ιδέες και νεοφυείς επιχειρήσεις που ακολουθείται από το MIT. Συνάμα, η παγκόσμια αναγνωρισιμότητα του οργανισμού, το ευρύ δίκτυο συνεργατών, το coaching από διακεκριμένους επιστήμονες, αλλά και η έμπρακτη συνδρομή ισχυρών sponsors αναμένεται να τελειοποιήσουν το οικονομοτεχνικό πλάνο της EnergyGenics και να μας δώσουν την ευκαιρία να διεκδικήσουμε πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης ώστε να επιταχύνουμε την ανάπτυξή μας.
Mobito, General Track
Ιδέα / επιχειρηματική πρόταση / λύση
H εταιρεία Mobito δραστηριοποιείται στο χώρο της Έξυπνης Κινητικότητας (Smart Mobility) και των Έξυπνων Πόλεων (Smart Cities).
Η πρωτοβουλία μας αφορά στη δημιουργία και διαχείριση ηλεκτρονικής πλατφόρμας ανταλλαγής δεδομένων και υπηρεσιών Έξυπνης Κινητικότητας σε Αστικά κέντρα. Γνωρίζοντας καλά αυτόν τον κλάδο και παρακολουθώντας τη δημιουργία νέων λύσεων κινητικότητας καθώς και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, εντοπίσαμε σημαντική τριβή και δυσκολία στην διασύνδεση των διαφορετικών μερών του συγκεκριμένου οικοσυστήματος.
Η Mobito αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα με μια πλατφόρμα συγκέντρωσης και διαχείρισης δεδομένων γύρω από την Έξυπνη Αστική Κινητικότητα, δημιουργώντας νέες, άμεσες και δυναμικές υπηρεσίες που συνδέουν υπάρχουσες και καινούριες λύσεις και προάγουν τη συνεργασία και την διάδραση μεταξύ των πόλεων, επιχειρήσεων και πολιτών.
Συγκεκριμένα, η Mobito προσφέρει την ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης δεδομένων (Cloud Data Platform), η οποία επιτρέπει στις πόλεις τα ακόλουθα:
● Συγκέντρωση κι ομαλοποίηση δεδομένων από αισθητήρες (sensors) και μέσα μεταφοράς (Mobility)
● Πλήρης και διαρκής ενημέρωση (real-time monitoring) της κατάστασης της πόλης μέσω προσωποποιημένου τερματικού (dashboard) σχετικά με τα μέσα μεταφοράς, την κίνηση στους δρόμους, τις θέσεις στάθμευσης και τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης
● Έλεγχο και αξιολόγηση της δραστηριότητας εταιρειών Έξυπνης Κινητικότητας (λ.χ. LIME e-scooter, BEAT, UBER)
● Επιλογή (shortlisting) εταιρειών-παρόχων ηλεκτρονικών υπηρεσιών για Έξυπνες Πόλεις (Smart City Digital Services), όπως για παράδειγμα έξυπνες θέσεις στάθμευσης, διαχείριση απορριμμάτων και στόλου απορριμματοφόρων
● Ανάλυση δεδομένων και δημιουργία αναφορών (Big Data & Analytics Reports) για τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, κυκλοφοριακής δραστηριότητας στην πόλη ανά γειτονιά/περιοχή και πρόβλεψη για έγκαιρο προγραμματισμό και επενδύσεις σε νέες υποδομές της πόλης
● Αξιοποίηση και οικονομική εκμετάλλευση των ηλεκτρονικών δεδομένων που παράγονται στην πόλη (Mobility Data Monetization).
Επιπλέον, η πλατφόρμα Mobito προσφέρει στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρος της Έξυπνης Κινητικότητας:
● Πρόσβαση σε συγκεντρωτικά, ομαλοποιημένα και δυναμικά δεδομένα σχετικά με το οικοσύστημα κινητικότητας μια πόλης/περιοχής
● Άμεση διασύνδεση με πιθανούς πελάτες και εν δυνάμει συνεργάτες που συμμετέχουν στην πλατφόρμα
● Ανάλυση δεδομένων και δημιουργία αναφορών (Big Data & Analytics Reports) σχετικά με την δραστηριότητα και τις υπηρεσίες τους.
Προβλήματα που επιλύετε / έμπνευση για ιδέα;
Με τα παραπάνω βοηθάμε τις πόλεις να αποκτήσουν έλεγχο των ηλεκτρονικών δεδομένων του συνολικού οικοσυστήματος Έξυπνης Κινητικότητας, να ενισχύσουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες και να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα της καθημερινότητας και το επίπεδο ζωής των δημοτών. Ακόμη, βοηθάμε τις πόλεις να προσελκύσουν περισσότερες επιχειρήσεις εντός του οικοσυστήματός τους ενισχύοντας το τοπικό επιχειρηματικό πεδίο της πόλης.
Ταυτόχρονα, δίνουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αλληλεπιδρούν με άλλες επιχειρήσεις που λειτουργούν στο οικοσύστημα Έξυπνης Κινητικότητας και παράλληλα να επιτρέπουν την καλύτερη επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των αρχών της πόλης και των φορέων κινητικότητας. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθούμε δραστικά τις επιχειρήσεις να μειώσουν το κόστος που χρειάζεται για να ξεκινήσουν και να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους σε μια (νέα) πόλη. Τέλος, οι επιχειρήσεις έχουν την ευκαιρία μέσω της πλατφόρμας μας να αναβαθμίσουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους αξιοποιώντας ένα αποθεματικό “πλούσιων” δεδομένων και μοναδικών δυνατοτήτων βασισμένες στη δύναμη της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα – milestones;
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία διαπραγμάτευσης τεσσάρων πιλοτικών προγραμμάτων με Ευρωπαϊκές πόλεις, όπου και θα υλοποιήσουμε την πλατφόρμα μας. Συμμετέχουμε επίσης σε ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για νεοφυείς εταιρείες, στο οποίο έχουμε ήδη προκριθεί στο επόμενο στάδιο κι εργαζόμαστε για τον καθορισμό ενός πιλοτικού σχεδίου και εγκατάσταση της πλατφόρμας μας στην πόλη της Γάνδης, στο Φλαμανδικό κρατίδιο του Βελγίου.
Παράλληλα, εργαζόμαστε με εταιρείες-παρόχους έξυπνων αισθητήρων που θα λειτουργήσουν ως οι πρώτοι πάροχοι δεδομένων στην πλατφόρμα μας.
Επίσης, βρισκόμαστε σε επαφή και συνεργασία με τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς και συγκεκριμένα με το Intelligence Cities Challenge, όπου εργαζόμαστε για την εξέλιξη των Πόλεων σε Έξυπνες Πόλεις μέσω πρακτικών σχεδίων, εφαρμογών και δράσεων.
Γιατί συμμετέχετε στο διαγωνισμό και τι περιμένετε από αυτόν;
Η Mobito συμμετέχει στον διαγωνισμό MITEF Greece Startup για να επωφεληθεί από την πολύτιμη καθοδήγηση που παρέχεται από τους έμπειρους συμβούλους κι αναγνωρισμένους εκπαιδευτές, κι από τις ευκαιρίες δικτύωσης που προέρχονται από έναν διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό όπως το MITEF. Ταυτόχρονα, η εταιρεία μας θέλει να έρθει περισσότερο κοντά και να συνεργαστεί με άλλες νεοφυείς εταιρείες στην Ελλάδα που έχουν καινοτόμες ιδέες κι αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις στο χώρο της Έξυπνης Αστικής Κινητικότητας.
DeepWave, General TrackΑπό αριστερά : Μάριος Μουρελάτος, Ιάσων-Μάριος Ζαφειριάδης και Παναγιώτης Βυτόγιαννης
Ιδέα / επιχειρηματική πρόταση / λύση
Σήμερα, το κύριο πρόβλημα από την απότομη έκρηξη του όγκου των δεδομένων είναι η διαχείριση τους για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.Στις μεσαίες και στις μικρές επιχειρήσεις η διαχείριση των δεδομένων αποτελεί σημαντικό πρόβλημα σε χρόνο και σε κόστος. Πολλές μικρές επιχειρήσεις κρατούν ιστορικά δεδομένα για τις διαδικασίες τους άλλα δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσουν την δύναμη τους λόγω περιορισμένων πόρων για παράδειγμα το ετήσιο κόστος ενός αναλυτή δεδομένων αγγίζει τις 30.000 ευρώ αυτό το κόστος καθιστά μια μεσαία και μικρή επιχείρηση αδύναμη στην αξιοποίηση των δεδομένων αυτών μπροστά στους ανταγωνιστές της. Έτσι γεννιέται η ιδέα του MLEX μια online πλατφόρμα ΑΙ που δίνει την δυνατότητα και σε μικρές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν την δύναμη των δεδομένων τους.
Προβλήματα που επιλύετε / έμπνευση για ιδέα;
Το MLEX είναι μια online πλατφόρμα machine learning, πιο συγκεκριμένα τεχνολογίας deep learning, που με απλά βήματα μπορεί να δώσει γρήγορα αποτελέσματα πρόβλεψης.
Το MLEX μειώνει την ανάγκη πρόσληψης Data science ή προγραμματιστών και παρέχει όσα χρειάζεστε για να δημιουργήσετε μοντέλα με βάση τα δικά μας στοιχεία.
Ακόμη δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να σχεδιάσει σενάρια, αποτελώντας έτσι ένα εργαλείο αποφάσεων. Η λύση που παρέχουμε βασίζεται στην ευκολία χρήσης με ένα φιλικό στο χρήστη user interface χωρίς να απαιτούνται γνώσεις προγραμματισμού.
Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα – milestones;
Σήμερα η Deepwave βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης και σχεδιασμού, το MLEX είναι ένα έτοιμο προϊόν παρόλα αυτά σχεδιάζουμε και νέες επιλογές για τους χρήστες.
Αυτή τη στιγμή έχουμε δύο μεγάλους πελάτες στην Ευρώπη και στην Ασία που χρησιμοποιούν το MLEX, φτάνουμε σε επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία.
Με μια απλή κατηγοριοποίηση ανά δραστηριότητα θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι πελάτες μας είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που λειτουργούν:
1. Στη Διαφήμιση και επικοινωνία
2. Στο λιανικό εμπόριο (Retail) και B2B (χονδρικό εμπόριο)
3. Μικρές και μεγάλες βιομηχανίες
4. Γεωργική βιομηχανία
5. Ασφαλιστικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Γιατί συμμετέχετε στο διαγωνισμό και τι περιμένετε από αυτόν;
Λαμβάνοντας μέρος στο διαγωνισμό του ΜΙΤ ΕF Greece τα οφέλη που αναδύονται μοιάζουν κληρονομιά για κάθε ανερχόμενο start upper. Πρώτα απ ‘όλα, μαθαίνουμε να δουλεύουμε ως ομάδα. Συνεπώς, μεγαλώνουμε την ιδέα μας,και κατ’ επέκταση την ομάδα μας .
Επιπροσθέτως, γνωρίζουμε ότι είναι καινοτόμο και λειτουργικό για τον επιχειρηματικό κόσμο και επιλύει ένα σημαντικό επιχειρηματικό πρόβλημα.
Εν κατακλείδι, η συμμετοχή σε ενός τέτοιου είδους πρόγραμμα ,αλλά και η αδιάλειπτη συναναστροφή που προσφέρει με κορυφαία στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου αποτελούν αδιαμφισβήτητο εφόδιο για τον εκάστοτε επερχόμενο επιχειρηματία.
Pidust, General Track
Ιδέα / επιχειρηματική πρόταση / λύση
Οι κβαντικοί υπολογιστές αναπτύσσονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, τόσο σε επίπεδο hardware όσο και σε software. Αν και ακόμα δεν είναι “ώριμες” τεχνολογίες, είναι σαφές ότι η υπολογιστική ισχύς που προσφέρουν είναι τεράστια και οι δυνατότητες που παρουσιάζονται πραγματικά τρομακτικές. Η PiDust εξειδικεύεται στην ανάπτυξη λογισμικού που επιλύει προβλήματα υπολογιστικής χημείας. Με πιο απλά λόγια, αναπτύσσει μια εφαρμογή που θα “τρέχει” σε quantum hardware (όχι, δηλαδή, σε “κλασσικό υπολογιστή”), η οποία μπορεί να πραγματοποιήσει προσομοιώσεις χημικών αντιδράσεων με πολλή μεγαλύτερη ακρίβεια από τις διαθέσιμες επιλογές που υπάρχουν σήμερα. Η αξιοποίηση αυτής της εφαρμογής είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε τμήματα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) οργανισμών που ειδικεύονται στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων, χημικών ουσιών και υλικών, καθώς επίσης και σε ερευνητικά κέντρα και ακαδημαϊκά ιδρύματα.
Προβλήματα που επιλύετε / έμπνευση για ιδέα;
Η ιδέα είναι η ανάπτυξη ενός αλγορίθμου, ο οποίος εκτελεί προσομοιώσεις χημικών προβλημάτων με ιδιαίτερη λεπτομέρεια. Το software της PiDust λαμβάνει υπόψη όλες τις κβαντικές παραμέτρους ενός τέτοιου προβλήματος, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι όσο πιο κοντά στην πραγματικότητα γίνεται. Ταυτόχρονα, οι κβαντικοί υπολογιστές δίνουν τη δυνατότητα όλα αυτά να εκτελούνται σε πάρα πολύ μεγάλες ταχύτητες. Σκοπός του τελικού προϊόντος είναι να μειώσει δραματικά το κόστος και να βελτιώσει την ακρίβεια των αποτελεσμάτων που χρειάζονται τα τμήματα R&D εταιρειών που ασχολούνται με θέματα χημείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος χρόνος από την αρχική έρευνα μέχρι την έγκριση ενός φαρμάκου είναι περίπου 10-15 χρόνια και το συνολικό του κόστος ανέρχεται στα 2-2.5 δισεκατομμύρια δολάρια!
Η έμπνευση προέρχεται από την ακαδημαϊκή και επαγγελματική εμπειρία της ομάδας, και κυρίως του Βασίλη Αρμάου, που είναι ο CEO. Έχοντας αποκτήσει εμπειρία στο quantum computing και ενώ κάνει παράλληλα το διδακτορικό του σε σχετικό αντικείμενο, είδε ότι μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις διαδικασίες έρευνας και ανάπτυξης σε θέματα χημείας, με το να αξιοποιήσει τη δύναμη των κβαντικών υπολογιστών. Η αγάπη για την επιστήμη και την τεχνολογία είναι ο κοινός παρονομαστής που έφερε και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας κοντά και αποτελεί απαραίτητο στοιχείο της εξέλιξής της.
Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα – milestones;
Αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται το λεγόμενο MVP (minimum viable product) της PiDust, όπου γίνεται πλέον πιο ξεκάθαρη η προσφορά της, ενώ σε αντίστοιχο επίπεδο βρίσκεται και το επιχειρηματικό πλάνο, με σκοπό την εύρεση χρηματοδότησης.
Γιατί συμμετέχετε στο διαγωνισμό και τι περιμένετε από αυτόν;
Ο διαγωνισμός MITEF Greece Startup Competition αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να αξιολογήσουμε την μέχρι τώρα πορεία μας, να εξελιχτούμε γρήγορα και σωστά μέσα από τα διαδραστικά workshops και τους μέντορες μας και, ιδανικά, να είμαστε “investment ready” στο τέλος του. Ταυτόχρονα, μας δίνεται η δυνατότητα να μιλήσουμε σε ακόμα μεγαλύτερο κοινό για το “Quantum Computing” ώστε να βοηθήσουμε στην καλύτερη κατανόησή του και κατά συνέπεια, στην ανάπτυξή του, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για όλους.
Energygenics, Energy TrackΑπό αριστερά: Μιχάλης Στριλιγκάς, Σάββας Ρουμελιώτης, Άννα Γκολφινοπούλου.
Ιδέα / επιχειρηματική πρόταση / λύση
Η EnergyGenics ξεκίνησε ως ιδέα το καλοκαίρι του 2018 με αφορμή τις απότομες αλλαγές του καιρού στη Κεντρική Ευρώπη, και τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες κατανάλωσης ενέργειας για τη δημιουργία ψυχρού αέρα στο εσωτερικό των κτιρίων. Τα ιδρυτικά μέλη της EnergyGenics μελέτησαν περαιτέρω το φαινόμενο, συνδυάζοντας τις αλλαγές στις κλιματολογικές συνθήκες με τα μοτίβα κατανάλωσης ενέργειας σε οικιακό επίπεδο. Μετά τα πρώτα αποτελέσματα της πρωτότυπης συσκευής, αναπτύχθηκε περαιτέρω η προσέγγιση ούτως ώστε η EnergyGenics να αποτελέσει μια “καθαρή” πηγή ανανεώσιμης ενέργειας ευρείας χρήσης, τεχνολογικά προσιτής και με μηδενικό αποτύπωμα σε CO2. Παράλληλα η συγκεκριμένη λύση ξεπερνάει τα εμπόδια της αδιάλειπτης παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, και συμπληρώνει τα κενά λειτουργίας των ήδη υπαρχουσών, όπως π.χ. η ηλιακή. Με τη περαιτέρω εξέλιξη της συγκεκριμένης προσέγγισης, δύναται να καθιερωθεί το σύστημα αυτό ως η κυρίαρχη πηγή ανανεώσιμης ενέργειας για οικιακή χρήση, προσανατολίζοντας τους καταναλωτές σε λύσεις καθαρότερες για το περιβάλλον.
Προβλήματα που επιλύετε / έμπνευση για ιδέα;
Το πρόβλημα που επιλύει η EnergyGenics είναι να προσφέρει μια συμπληρωματική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας, η οποία εκμεταλλεύεται τις συνεχείς αλλαγές των καιρικών συνθηκών, προκειμένου να καλύψει τους ‘νεκρούς’ χρόνους μέσα στου οποίους οι τρέχουσες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών δε μπορούν να καλύψουν (π.χ. περιορισμός παραγωγής ηλιακής ενέργειας σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές της ημέρας).
Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα – milestones;
Η EnergyGenics έχει κατασκευάσει μια πρωτότυπη συσκευή ως το λειτουργικό της MVP το οποίο έχει αποδείξει την εφαρμοσιμότητα της ιδέας σε μικρή κλίμακα, ενώ έχουμε διεξαγάγει ένα εκτεταμένο κύκλο δοκιμών σε συνθήκες εργαστηρίου που μας έχουν οδηγήσει στη χαρτογράφηση των επόμενων σταδίων δοκιμών. Το πλάνο για το επόμενους μήνες, είναι να προσεγγίσουμε σε θεωρητικό επίπεδο το scalability του συστήματος και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του Alpha Testing σε εφαρμογές οικιακής χρήσης ομάδας 5 καταναλωτών. Βάσει των αποτελεσμάτων αυτής της φάσης, σκοπός μας είναι εντός του 2020 να πολλαπλασιάσουμε την απόδοση της τεχνολογικής λύσης, η οποία σε σύγκριση με το λειτουργικό MPV, να εγκιβωτίζεται σε μια συσκευή με ratio προς απόδοση 1 προς 10.
Γιατί συμμετέχετε στο διαγωνισμό και τι περιμένετε από αυτόν;
συμμετοχή της EnergyGenics στο διαγωνισμό MIT Enterprise Forum Greece κατατέθηκε λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της τελικής δοκιμής του πρωτότυπου συστήματος. Η αξία της συμμετοχής μας στο διαγωνισμό εκτός τελικού αποτελέσματος, προσφέρει στη προσπάθειά μας ανεκτίμητη αξία βάσει της μεθοδολογίας σε ομάδες με καινοτόμες ιδέες και νεοφυείς επιχειρήσεις που ακολουθείται από το MIT. Συνάμα, η παγκόσμια αναγνωρισιμότητα του οργανισμού, το ευρύ δίκτυο συνεργατών, το coaching από διακεκριμένους επιστήμονες, αλλά και η έμπρακτη συνδρομή ισχυρών sponsors αναμένεται να τελειοποιήσουν το οικονομοτεχνικό πλάνο της EnergyGenics και να μας δώσουν την ευκαιρία να διεκδικήσουμε πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης ώστε να επιταχύνουμε την ανάπτυξή μας.
Mobito, General Track
Ιδέα / επιχειρηματική πρόταση / λύση
H εταιρεία Mobito δραστηριοποιείται στο χώρο της Έξυπνης Κινητικότητας (Smart Mobility) και των Έξυπνων Πόλεων (Smart Cities).
Η πρωτοβουλία μας αφορά στη δημιουργία και διαχείριση ηλεκτρονικής πλατφόρμας ανταλλαγής δεδομένων και υπηρεσιών Έξυπνης Κινητικότητας σε Αστικά κέντρα. Γνωρίζοντας καλά αυτόν τον κλάδο και παρακολουθώντας τη δημιουργία νέων λύσεων κινητικότητας καθώς και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, εντοπίσαμε σημαντική τριβή και δυσκολία στην διασύνδεση των διαφορετικών μερών του συγκεκριμένου οικοσυστήματος.
Η Mobito αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα με μια πλατφόρμα συγκέντρωσης και διαχείρισης δεδομένων γύρω από την Έξυπνη Αστική Κινητικότητα, δημιουργώντας νέες, άμεσες και δυναμικές υπηρεσίες που συνδέουν υπάρχουσες και καινούριες λύσεις και προάγουν τη συνεργασία και την διάδραση μεταξύ των πόλεων, επιχειρήσεων και πολιτών.
Συγκεκριμένα, η Mobito προσφέρει την ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης δεδομένων (Cloud Data Platform), η οποία επιτρέπει στις πόλεις τα ακόλουθα:
● Συγκέντρωση κι ομαλοποίηση δεδομένων από αισθητήρες (sensors) και μέσα μεταφοράς (Mobility)
● Πλήρης και διαρκής ενημέρωση (real-time monitoring) της κατάστασης της πόλης μέσω προσωποποιημένου τερματικού (dashboard) σχετικά με τα μέσα μεταφοράς, την κίνηση στους δρόμους, τις θέσεις στάθμευσης και τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης
● Έλεγχο και αξιολόγηση της δραστηριότητας εταιρειών Έξυπνης Κινητικότητας (λ.χ. LIME e-scooter, BEAT, UBER)
● Επιλογή (shortlisting) εταιρειών-παρόχων ηλεκτρονικών υπηρεσιών για Έξυπνες Πόλεις (Smart City Digital Services), όπως για παράδειγμα έξυπνες θέσεις στάθμευσης, διαχείριση απορριμμάτων και στόλου απορριμματοφόρων
● Ανάλυση δεδομένων και δημιουργία αναφορών (Big Data & Analytics Reports) για τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, κυκλοφοριακής δραστηριότητας στην πόλη ανά γειτονιά/περιοχή και πρόβλεψη για έγκαιρο προγραμματισμό και επενδύσεις σε νέες υποδομές της πόλης
● Αξιοποίηση και οικονομική εκμετάλλευση των ηλεκτρονικών δεδομένων που παράγονται στην πόλη (Mobility Data Monetization).
Επιπλέον, η πλατφόρμα Mobito προσφέρει στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρος της Έξυπνης Κινητικότητας:
● Πρόσβαση σε συγκεντρωτικά, ομαλοποιημένα και δυναμικά δεδομένα σχετικά με το οικοσύστημα κινητικότητας μια πόλης/περιοχής
● Άμεση διασύνδεση με πιθανούς πελάτες και εν δυνάμει συνεργάτες που συμμετέχουν στην πλατφόρμα
● Ανάλυση δεδομένων και δημιουργία αναφορών (Big Data & Analytics Reports) σχετικά με την δραστηριότητα και τις υπηρεσίες τους.
Προβλήματα που επιλύετε / έμπνευση για ιδέα;
Με τα παραπάνω βοηθάμε τις πόλεις να αποκτήσουν έλεγχο των ηλεκτρονικών δεδομένων του συνολικού οικοσυστήματος Έξυπνης Κινητικότητας, να ενισχύσουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες και να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα της καθημερινότητας και το επίπεδο ζωής των δημοτών. Ακόμη, βοηθάμε τις πόλεις να προσελκύσουν περισσότερες επιχειρήσεις εντός του οικοσυστήματός τους ενισχύοντας το τοπικό επιχειρηματικό πεδίο της πόλης.
Ταυτόχρονα, δίνουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αλληλεπιδρούν με άλλες επιχειρήσεις που λειτουργούν στο οικοσύστημα Έξυπνης Κινητικότητας και παράλληλα να επιτρέπουν την καλύτερη επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των αρχών της πόλης και των φορέων κινητικότητας. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθούμε δραστικά τις επιχειρήσεις να μειώσουν το κόστος που χρειάζεται για να ξεκινήσουν και να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους σε μια (νέα) πόλη. Τέλος, οι επιχειρήσεις έχουν την ευκαιρία μέσω της πλατφόρμας μας να αναβαθμίσουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους αξιοποιώντας ένα αποθεματικό “πλούσιων” δεδομένων και μοναδικών δυνατοτήτων βασισμένες στη δύναμη της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα – milestones;
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία διαπραγμάτευσης τεσσάρων πιλοτικών προγραμμάτων με Ευρωπαϊκές πόλεις, όπου και θα υλοποιήσουμε την πλατφόρμα μας. Συμμετέχουμε επίσης σε ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για νεοφυείς εταιρείες, στο οποίο έχουμε ήδη προκριθεί στο επόμενο στάδιο κι εργαζόμαστε για τον καθορισμό ενός πιλοτικού σχεδίου και εγκατάσταση της πλατφόρμας μας στην πόλη της Γάνδης, στο Φλαμανδικό κρατίδιο του Βελγίου.
Παράλληλα, εργαζόμαστε με εταιρείες-παρόχους έξυπνων αισθητήρων που θα λειτουργήσουν ως οι πρώτοι πάροχοι δεδομένων στην πλατφόρμα μας.
Επίσης, βρισκόμαστε σε επαφή και συνεργασία με τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς και συγκεκριμένα με το Intelligence Cities Challenge, όπου εργαζόμαστε για την εξέλιξη των Πόλεων σε Έξυπνες Πόλεις μέσω πρακτικών σχεδίων, εφαρμογών και δράσεων.
Γιατί συμμετέχετε στο διαγωνισμό και τι περιμένετε από αυτόν;
Η Mobito συμμετέχει στον διαγωνισμό MITEF Greece Startup για να επωφεληθεί από την πολύτιμη καθοδήγηση που παρέχεται από τους έμπειρους συμβούλους κι αναγνωρισμένους εκπαιδευτές, κι από τις ευκαιρίες δικτύωσης που προέρχονται από έναν διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό όπως το MITEF. Ταυτόχρονα, η εταιρεία μας θέλει να έρθει περισσότερο κοντά και να συνεργαστεί με άλλες νεοφυείς εταιρείες στην Ελλάδα που έχουν καινοτόμες ιδέες κι αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις στο χώρο της Έξυπνης Αστικής Κινητικότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου