ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Επιβεβλημένη η κεντροδεξιά στροφή - Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν αποσυσπείρωση της ΝΔ από τα Δεξιά

Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

Επιβεβλημένη η κεντροδεξιά στροφή - Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν αποσυσπείρωση της ΝΔ από τα Δεξιά


Του Γιάννη Κουρτάκη

Διαχρονικά οι ηγέτες της Ν.Δ., συµπεριλαµβανοµένου (φυσικά) του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιχειρούσαν ένα κεντρώο άνοιγμα, σε µια προσπάθεια να διευρύνουν την εκλογική δύναμη της παράταξης. Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν πάντα η συγκεκριμένη επιλογή επιβραβευόταν από το εκλογικό αποτέλεσμα.  Όσες φορές η Ν.∆. «άνοιξε», κατάφερε να μεγαλώσει, επικρατώντας στο πολιτικό σκηνικό. Από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης ο σημερινός πρόεδρος, κατέστησε σαφές, εντός και εκτός κόµµατος, ότι ο βασικός στόχος είναι να μεγαλώσει η Ν.Δ. Και το έκανε µε το παραπάνω, αφού όλα αυτά τα χρόνια κατάφερε να προσελκύσει στελέχη κυρίως από την Κεντροαριστερά, που κατά κοινή παραδοχή προσέδωσαν ξεχωριστή πολιτική δυναμική στην ελληνική Κεντροδεξιά.


Το έχουμε  επισημάνει και κατά το πρόσφατο παρελθόν ότι ο βασικός λόγος που το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να ανακάμψει στον χρόνο συνδέεται µε το ότι τα καλύτερα στελέχη που διέθετε βρίσκονται στο Υπουργικό Συμβούλιο του Μητσοτάκη. Τόσο απλά και τόσο πρακτικά. Το στοίχημα του ανοίγματος της Ν.∆. στην Κεντροαριστερά κερδήθηκε και αυτό φαίνεται από τα εκλογικά αποτελέσματα.

Εσχάτως, όμως, σε έναν κόσμο που αλλάζει µε γρήγορους ρυθμούς, διαπιστώνουμε ότι οι κοινωνίες επιχειρούν (αν δεν την έχουν ήδη κάνει) µια στροφή προς τη συντήρηση. Σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, δεξιά ή περισσότερο δεξιά σχήματα αμφισβητούν τις κεντρώες, τις πράσινες, τις ηλεκτρικές και κάθε άλλη πολιτική που επιχειρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια να εφαρμοστεί σε επίπεδο Ε.Ε. Αν και η χώρα µας, έχοντας περάσει από το τρελάδικο των «αγανακτισμένων» και της πλατείας, έδειχνε να µην κινδυνεύει από αυτό το κύμα του ακραίου λαϊκισμού, που έπληττε σοβαρές χώρες και ακόμα πιο ανθεκτικές οικονομίες, εσχάτως, βλέποντας κανείς τις δημοσκοπήσεις, διαπιστώνει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ξαναδούμε φαινόμενα 2012. 

Και στην έρευνα της GPO που δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά» στις 6 Απριλίου, προκύπτει απευθείας μετακίνηση ψηφοφόρων της Ν.∆. προς την Ελληνική Λύση, εξέλιξη απολύτως φυσιολογική, αν αναλογιστεί κανείς ότι επί µακρόν η κυβέρνηση έχει σχεδόν γυρίσει την πλάτη στο δεξιό ακροατήριο. Η νομοθέτηση της ισότητας στον γάμο ομοφύλων ήταν η σταγόνα για να ξεχειλίσει το ποτήρι, αφού, εκτός των άλλων, συγκρότησε ένα μέτωπο από έναν Οργανισμό, όπως είναι η Εκκλησία, που µετρά σχεδόν δυόµισι αιώνες ζωής.

∆εν ξέρω ποιοι, πόσοι και κυρίως τι εισηγούνται στον Κυριάκο Μητσοτάκη, απεναντίας γνωρίζω, και µμάλιστα από πρώτο χέρι, ότι πλέον επιβάλλεται η ανάληψη πρωτοβουλιών, προκειμένου να «µμαζευτεί» το δεξιό ακροατήριο, που δείχνει διάθεση να διασκορπιστεί στο πολιτικό σκηνικό. Απαραίτητη προϋπόθεση για να σταματήσουν οι εκροές είναι να αναληφθούν εδώ και τώρα πρωτοβουλίες, ενόψει και της μάχης των ευρωεκλογών. Για παράδειγμα, αν και δεν έχω την καλύτερη άποψη για τον Φρέντη Μπελέρη, ούτε είναι φίλος µου, ούτε έχω µιλήσει ποτέ µαζί του, η συµµετοχή του στο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο κρίνεται περισσότερο από αναγκαία. Είναι η µόνη που µπορεί κάπως να µαζέψει το σχεδόν απόλυτο ξεχαρβάλωμα της Βορείου Ελλάδος. Πέραν του Μπελέρη, υπάρχει αναγκαιότητα επικοινωνίας µε τη δεξιά δεξαμενή της Ν.∆., που το τελευταίο διάστημα έχει την αίσθηση ότι έχει εγκαταλειφθεί. 

Επειδή λοιπόν αν κάτι κρατώ από τις δημοσκοπήσεις είναι το ολοένα και αυξανόμενο μέτωπο όσων θέλουν να στείλουν μήνυμα στον Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του, η στροφή προς τα δεξιά ίσως και να είναι επιβεβλημένη. Κι αν η λέξη «στροφή» δεν αρέσει (που είναι σίγουρο) στους συμβουλάτορες του προέδρου, ευτυχώς το ελληνικό λεξιλόγιο προσφέρει πολλές αντίστοιχες, που όλο και κάποια θα τους ταιριάζει. Άλλωστε, σε αυτή τη φάση προέχουν τα «πρέπει» από τα «θέλω». Αρκετά κόστισαν τα δεύτερα…



ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ Σε αντίθεση με τον κ. Κουρτάκη που δεν έχει την καλύτερη άποψη για τον Φρέντι Μπελέρη πιθανότατα επειδή δεν τον γνωρίζει προσωπικά συμφωνούμε απόλυτα με τις επισημάνσεις του. Τέλος προτρέπουμε τον συναγωνιστή Φρέντη Μπελέρη να διαπραγματευτεί τη συμμετοχή του στο Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ επιβάλλοντας ΒΕΤΟ για κάποιους συνυποψηφίους του. Η Ελευθερία για αυτόν είναι σύντομη και ΔΕΔΟΜΕΝΗ και ελάχιστα βοήθησε η υπάρχουσα κυβέρνηση Μητσοτάκη στο να συμβεί αυτό είχε , έχει και θα έχει και στο μέλλον δυνατότερους συμμάχους άρα μην μπει στη διαδικασία να συνυπάρξει με όσους υπάρχουν μέσα στο Ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος της ΝΔ που όχι μόνο τον θέλουν "φυλακισμένο" αλλά κάτι πολύ χειρότερο για αυτόν. Έχουμε ήδη μαζέψει κάποιες δηλώσεις τους έχουμε ενημερώσει όσους πρέπει και θεωρούμε με λύπη μας πως όσο περνάνε οι μέρες και δεν ανακοινώνεται πως η υποψηφιότητά του απομακρύνεται για αυτό και θεωρούμε το άρθρο του κ. Κουρτάκη πως κινείται προς την σωστή κατεύθυνση! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: