Τρίτη 28 Μαΐου 2024

Metron Analysis: Προβάδισμα 15,3 μονάδων η ΝΔ, απόλυτη κυριαρχία Μητσοτάκη, θρίλερ για 6 κόμματα που κυνηγούν από μία έδρα



Την εικόνα της κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος για άλλη μία φορά συγκεντρώνει υψηλότερη αποδοχή από το κόμμα του, τόσο στη δημοτικότητα, όσο και στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για το αξίωμα του πρωθυπουργού, επιβεβαίωσε η δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Mega. Στην εκτίμηση ψήφου, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 31%, με ελαφρές απώλειες σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη μέτρηση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει οριακά κέρδη 0,3 της μονάδας και ανεβαίνει στο 15,7%.

Ανόδο σχεδόν μίας μονάδας εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ μετά από ένα τρίμηνο συνεχούς πτώσης, παρά το γεγονός ότι η εικόνα του προέδρου του, Νίκου Ανδρουλάκη παραμένει σε καθοδική τροχιά. Σημειώνεται ότι η Metron Analysis δεν «κλειδώνει» τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση, μιας και το άνω όριο του ΠΑΣΟΚ - στο 14,7% - είναι μία μονάδα πάνω από το κάτω όριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και άνω όριο του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι πλέον στο 17,7%, δηλαδή στα επίπεδα των εθνικών εκλογών του περασμένου Ιουνίου.


Το ίδιο ισχύει και για την τέταρτη θέση - παρά το προβάδισμα του ΚΚΕ έναντι της Ελληνικής Λύσης, που εμφανίζεται με πτώση και στη συγκεκριμένη μέτρηση, η διαφορά παραμένει στα όρια του στατιστικού λάθους και όλα θα κριθούν από τη συμμετοχή.

Σε ό,τι αφορά τα μικρότερα κόμματα, υπάρχει σε εξέλιξη ένα δημοσκοπικό θρίλερ, αφού 6 σχηματισμοί διεκδικούν από μία έδρα, με την Πλεύση Ελευθερίας και τη Νίκη να είναι πιο κοντά στην κατάκτησή της: Η Πλεύση Ελευθερίας ξεπερνά το 4% στην εκτίμηση ψήφου, ενώ η Νίκη το προσεγγίζει.

Μειωμένο το ενδιαφέρον

Ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές - πολύ ή αρκετό - εκφράζει το 67% των ερωτηθέντων, ποσοστό που είναι 5 μονάδες χαμηλότερο σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019. Σημειώνεται ότι τότε, η ευρωκάλπη αποδείχθηκε ο «προθάλαμος» των εθνικών εκλογών που ακολούθησαν, καθώς η ευρεία νίκη της ΝΔ είχε υποχρεώσει τον Αλέξη Τσίπρα να πάει σε πρόωρες εθνικές εκλογές, ενώ στην φετινή αναμέτρηση δεν υπάρχει τέτοιο διακύβευμα, πράγμα που περιορίζει το ενδιαφέρον. Σε εκείνες τις ευρωεκλογές, η συμμετοχή είχε φτάσει το 58%, ένα ποσοστό που δεν διαφαίνεται ενόψει της 9ης Ιουνίου.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μέτρησης, το ενδιαφέρον των νέων ψηφοφόρων για τις εκλογές είναι χαμηλό - στο 59% - και αυξάνεται με την ηλικία, για να φτάσει στο 76% στους άνω των 78 ετών.

Οι ψηφοφόροι θεωρούν ως μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας την ακρίβεια, την οικονομία και την ανεργία, ωστόσο μειώθηκε κατά 3 μονάδες, από το 64% στο 61% το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση.

Δείτε την έρευνα:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Δημοσιεύουμε τους αριθμούς κυκλοφορίας των οχημάτων - μηχανημάτων που αγοράστηκαν για την Υπηρεσία Καθαριότητας επί Δημαρχίας Γιάννη Αναγνώστου

Συγκεκριμένα, ο στόλος των μηχανημάτων για την Υπηρεσία Καθαριότητας που προμηθεύτηκε η δημοτική αρχή επί δημαρχίας Γιάννη Αναγνώστου είναι ...