Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Το ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στη Μητρόπολη Αθηνών από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο


Φωτορεπορτάζ Παναγιώτης Πάσχος 

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Αθήνα, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, καθώς και επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων της τραγικής εισβολής στην Κύπρο και όλων των άλλων μαρτύρων που έχασαν τη ζωή τους λόγω θρησκευτικών διώξεων.
Παρόντες ήταν ο π. Άλεξ Καρλούτσος, Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας και ο Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα.



Στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, με αφορμή την Κυριακή του Παραλύτου, ανέφερε πως ο παράλυτος δεν είναι απλώς ένας ασθενής με τον οποίο όλοι μας αποφεύγουμε να ταυτιστούμε.

Ξεχνάμε πως όσο καλά και αν είμαστε, ο Κύριος είναι εκεί και είναι αυτός που θα θεραπεύσει τις ασθένειές μας οι οποίες πολλές φορές εκτός από το σώμα, μας παραλύουν την ψυχή και δεν μας αφήνουν να βρούμε τον δρόμο της μετανοίας και να ακολουθήσουμε τον Κύριο. Για αυτό, αυτό που μας λείπει είναι κάποιος να μας ενθαρρύνει να μας θυμίσει ποιος ήμασταν κάποτε.

Όσο βλέπουμε την αδυναμία μας να ανταποκριθούμε στην αγάπη του Κυρίου, παραλύουμε και παραδιδόμαστε στη ροή του ποταμού, αντί να αντιστεκόμαστε και να πηγαίνουμε κόντρα στο ρεύμα.

Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε κάποιον είτε εμείς μπορούμε να γίνουμε αυτός ο κάποιος, να μας πει ένα λόγο, να μην μας διαγράψει, όπως ο Κύριος επιβράβευσε την επιμονή του παραλυτικού, να είμαστε και εμείς εκείνος που θα απλώσει το χέρι.

Να γίνουμε εμείς οι άνθρωποι που θα απλώσουμε το χέρι στον συνάνθρωπο μας. Αυτό το μήνυμα θα πάρουμε μαζί μας σήμερα από τη λειτουργία”.



Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος πριν από το μνημόσυνο για τα θύματα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, μίλησε για το Συνέδριο των Αρχόντων.

Όπως τόνισε, “από που άλλου θα μπορούσε να ξεκινήσει το Συνέδριο αν όχι από την Αθήνα, από τη Μητέρα πατρίδα. Θέλω να ευχαριστήσω τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο ο οποίος είχε την ευγενή καλοσύνη να μας δώσει την άδεια να λειτουργήσουμε στην Αθήνα, και μάλιστα στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών.

Προσωπικά θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, που μου ανέθεσε να τον εκπροσωπήσω. Αλλά όταν έχουμε το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο να λέει “δεν έχω άνθρωπο”, είναι συγκινητικό να βλέπουμε όλους αυτούς τους Άρχοντες να στηρίζουν, και το απλωμένο χέρι του πατριάρχη δεν μένει ποτέ ανοιχτό.



Εφέτος δεν μπορούσαμε να είμαστε στην Αθήνα και να μη θυμηθούμε την τραγική επέτειο της παράνομης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, που συμπληρώνει τα 50 χρόνια. Παρακαλώ τον αντιπρόεδρο της ΑΧΕΠΑ, κ. Σάββα Τσιβίκο να πει δυο λόγια”.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Τσιβικος, ο οποίος τόνισε πως στην περίπτωση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, “υπήρξε ένας εθνικός σπαραγμός με 200.000 πρόσφυγες. Και πρέπει να θυμόμαστε ότι η Κύπρος δεν κειται μακράν.

Η Τουρκία δοκιμάζει τα όρια μας. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι υπό πολιορκία, τα δυο μνημεία μας έχουν μετατραπεί σε τζαμιά.

Όλοι μαζί ενωμένοι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τα δίκαια δικαιώματα του ελληνικού λαού, και περιμένουμε την απελευθέρωση της Κύπρου.



Ο ελληνισμός έχει μάθει από μακροχρόνιους αγώνες. Μην ξεχνάτε πως οι Έλληνες της διασποράς ήταν εκείνοι που ξεκίνησαν την επανάσταση του 1821.

Και εμείς οι Έλληνες της διασποράς διατηρούμε την Ελλάδα και την Ορθοδοξία, τώρα η υποχρέωση και το καθήκον είναι μεγαλύτερο για μας, από τη στιγμή μάλιστα που είμαστε στην Αμερική.

Είναι κρίμα που τα Ηγωμένα έθνη έχουν ξεχάσει την Κύπρο. Και ό,τι συνέβη στην Κύπρο συνέβη πριν δυο χρόνια στη Ουκρανία. Οι Ρώσοι δεν έκαναν κάτι καινούριο, χρησιμοποίησαν τα προσχήματα που είχε χρησιμοποιήσει η Τουρκία. Και εμείς οι Έλληνες αν ξεχνάμε είμαστε καταδικασμένοι να τα ξαναζήσουμε. Ας είμαστε ενωμένοι για να μην μας ξαναβρούν τέτοιες συμφορές. Πρέπει όλοι μαζί να έχουμε κοινούς στόχους και να μην ξεχνάμε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία.

Δεν γονατίζουμε, δεν συνθηκολογούμε, συνεχίζουμε μέχρι ο ήλιος της ελευθερίας να λάμψει πάνω από ολόκληρη την Κύπρο”.



Στον ναό βρέθηκαν οι Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο πλαίσιο του Τετάρτου Συνεδρίου των Αρχόντων για τη Θρησκευτική Ελευθερία, και το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 26-28 Μαΐου στην Αθήνα.

Το Συνέδριο θα καλύψει επείγοντα ζητήματα, όπως η μεταχείριση που δέχεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το αυξανόμενο κύμα του απολυταρχισμού, οι επιπτώσεις του στις θρησκευτικές κοινότητες καθώς και ο ρόλος της θρησκείας στη γεωπολιτική.





Στο Συνέδριο συμπροεδρεύουν ο Άρχοντας Αθανάσιος Μαρτίνος, Πρόεδρος της Αδελφότητας Παμμακαρίστου των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ευρώπη και ο Άρχοντας Δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης, Εθνικός Διοικητής των Αρχόντων Αμερικής.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Δημοσιεύουμε τους αριθμούς κυκλοφορίας των οχημάτων - μηχανημάτων που αγοράστηκαν για την Υπηρεσία Καθαριότητας επί Δημαρχίας Γιάννη Αναγνώστου

Συγκεκριμένα, ο στόλος των μηχανημάτων για την Υπηρεσία Καθαριότητας που προμηθεύτηκε η δημοτική αρχή επί δημαρχίας Γιάννη Αναγνώστου είναι ...