ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Υπό πίεση οι μικροί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

Υπό πίεση οι μικροί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας


Οι καθυστερήσεις φτάνουν για κάποιες εταιρείες ακόμη και το ένα έτος και συμποσούνται σε κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, με το φαινόμενο να διογκώνεται και να προκαλεί ανησυχία, καθώς ξυπνάει μνήμες της περιόδου Energa - Ηellas Power. (SHUTTERSTOCK)
Ο αυξημένος δανεισμός και οι δια-κανονισμοί δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν οι προμηθευτές ρεύματος το οξύ, λόγω των συνεχιζόμενων αυξήσεων, πρόβλημα ρευστότητας, γι’ αυτό και κάποιοι εξ αυτών προκειμένου να μη στεγνώσουν τα ταμεία τους, παρακρατούν τέλη που εισπράττουν υπέρ τρίτων.
Το ζήτημα της παρακράτησης δημοτικών τελών, τουλάχιστον από 6-7 εταιρείες του κλάδου προμήθειας, απασχολεί πολλούς δήμους της χώρας και στις 9 Δεκεμβρίου συζητήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Οι καθυστερήσεις φτάνουν για κάποιες εταιρείες ακόμη και το ένα έτος και συμποσούνται σε κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, με το φαινόμενο να διογκώνεται και να προκαλεί ανησυχίες, καθώς ξυπνά μνήμες της περιόδου Energa -Ηellas Power.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου μεταφέρει στην «Κ» με δηλώσεις του την ανησυχία των δήμων ανά τη χώρα και τα προβλήματα που δημιουργούνται στη λειτουργία τους και την ομαλή διεκπεραίωση των ανταποδοτικών υπηρεσιών προς τους δημότες τους. «Ανησυχούμε μη βρεθούμε μπροστά σε περιπτώσεις που ζήσαμε στο παρελθόν, με εταιρείες που παρακράτησαν εκατομμύρια τα οποία διεκδικούμε ακόμη δικαστικά, καθώς κάποιες καθυστερούν συστηματικά να αποδώσουν τις εισπράξεις από τα τέλη. Η πρακτική αυτή μεταφέρει τα προβλήματα ρευστότητας στους δήμους και δυσκολεύει τη λειτουργία των ανταποδοτικών υπηρεσιών τους», τονίζει ο κ. Παπαστεργίου.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει γνωστοποιηθεί από την ΚΕΔΕ στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και το αμέσως επόμενο διάστημα θα γνωστοποιηθεί και στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, στον οποίο έχει υποβληθεί αίτημα για συνάντηση. Η ΚΕΔΕ θα εισηγηθεί στα συναρμόδια υπουργεία να υποχρεώσουν με νομοθετική ρύθμιση τις εταιρείες προμήθειας να αποδίδουν τις εισπράξεις από τα τέλη εντός διμήνου, όπως ισχύει με τα ληξιπρόθεσμα, διαφορετικά να φέρουν αστική, καθώς και ποινική ευθύνη.

Προτείνει επίσης τη δημιουργία πλατφόρμας μέσω της οποίας οι δήμοι θα μπορούν να βλέπουν ανά πάσα στιγμή ποιος πληρώνει και ποιος χρωστάει. Οι δήμοι δεν γνωρίζουν αυτή τη στιγμή ποιος από τους δημότες χρωστάει δημοτικά τέλη ή ποιος πλήρωσε αλλά φαίνεται να χρωστάει, γιατί ο προμηθευτής παρακράτησε τα χρήματα.

Το ζήτημα συζητήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).


Παρά τις δυστοκίες πάντως στην είσπραξη των χρημάτων, η ΚΕΔΕ διαφωνεί κάθετα με την πρόταση των προμηθευτών ρεύματος και της ΡΑΕ να αποσυνδεθούν τα δημοτικά τέλη από τον λογαριασμό ρεύματος. «Δεν υπάρχει πιο άμεσος μηχανισμός είσπραξης των τελών», τονίζει ο κ. Παπαστεργίου, ενώ σημειώνει ότι οι δήμοι αποδίδουν στους προμηθευτές προμήθεια 2% επί των συνολικών εσόδων για την είσπραξη των τελών και την απόδοσή τους.

Για τους προμηθευτές ρεύματος αποτελεί πάγιο αίτημα η ελάφρυνση του λογαριασμού ρεύματος από τέλη και φόρους υπέρ τρίτων. «Η θέση μας είναι καθαρή: να πάρουν από πάνω μας κάθε τέλος και χρέωση που δεν αφορά το ρεύμα, ακόμη και τις ρυθμιστικές χρεώσεις τις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να αποδίδουμε χωρίς να έχουμε εισπράξει», τονίζουν από την πλευρά των προμηθευτών, αίτημα που συμμερίζεται και η ΡΑΕ.

Πρόστιμα

Οι καθυστερήσεις πληρωμών στην αλυσίδα της αγοράς ηλεκτρισμού είναι ένα θέμα που απασχολεί τη ΡΑΕ, η οποία έχει εντείνει κατά τη διάρκεια της κρίσης τον εποπτικό της έλεγχο προς τους προμηθευτές. Μέσα στον Δεκέμβριο έβαλε πρόστιμα σε πέντε εταιρείες του κλάδου για συνολικά χρέη προς τους διαχειριστές ύψους 347 εκατ. ευρώ. Οι εταιρείες, μετά την επιβολή προστίμων προχώρησαν σε διακανονισμούς με τους διαχειριστές για την αποπληρωμή των οφειλών σε διάστημα 8-10 μηνών, διαδικασία για την οποία ενημερώνεται η ΡΑΕ προκειμένου να παρέμβει εάν χρειαστεί για να αποτρέψει φαινόμενα συστημικού κινδύνου.

Η ΡΑΕ δεν έχει κρύψει τις ανησυχίες της για τη βιωσιμότητα των εταιρειών προμήθειας και κυρίως των αδύναμων μικρών εταιρειών, καθώς η παρατεταμένη ενεργειακή κρίση έχει οξύνει τα προβλήματα ρευστότητας. Οι εταιρείες προμήθειας για πάνω από επτά μήνες τώρα καλούνται καθημερινά να αγοράζουν ρεύμα σε όλο και πιο υψηλές τιμές για να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους, από τους οποίους όμως θα εισπράξουν ύστερα από διάστημα δύο μηνών. Για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες αυξημένης ρευστότητας ανοίγουν συνεχώς νέες πιστωτικές γραμμές, με αποτέλεσμα να έχει εκτιναχθεί ο δανεισμός τους. Το πρόβλημα επιτείνεται από τη δυσκολία των καταναλωτών να αποπληρώσουν συνεχόμενους αυξημένους λογαριασμούς, οι οποίοι με τη σειρά τους ζητούν διακανονισμούς.

Οι προμηθευτές ανταποκρίνονται για να μη χάσουν τους πελάτες τους, παρέχοντας ουσιαστικά πιστώσεις που ανατροφοδοτούν το πρόβλημα ρευστότητας. Είναι κοινή η εκτίμηση στην αγορά ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους θα δοκιμάσει τις αντοχές των αδύναμων εταιρειών του κλάδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: