ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Μπάιντεν: «Δεν θέλουμε πόλεμο με τη Ρωσία – Ξεκινάμε με οικονομικές κυρώσεις»

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Μπάιντεν: «Δεν θέλουμε πόλεμο με τη Ρωσία – Ξεκινάμε με οικονομικές κυρώσεις»



Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναφέρθηκε στις κυρώσεις που θα επιβάλουν οι ΗΠΑ στη Μόσχα μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.
«Αυτή είναι η αρχή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», είπε, αναφερόμενος στην ομιλία του Πούτιν τη Δευτέρα και στην εξουσιοδότηση της Δούμας να στείλει στρατεύματα στο Ντονμπάς.

Όπως είπε θα συνεχίσουμε να κλιμακώσουμε τις κυρώσεις όσο η Ρωσία κλιμακώνει την επίθεση. Οι κυρώσεις θα είναι οικονομικές αλλά όχι μόνο.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δηλώνει ότι ενέκρινε την πρόσθετη μετακίνηση αμερικανικών δυνάμεων σε συμμαχικές χώρες στην Ανατολική Ευρώπη. Ειδικότερα, οι δυνάμεις και ο εξοπλισμός -που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη- θα σταλούν στις χώρες της Βαλτικής, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία.

«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής, πρόκειται για αμυντικές κινήσεις εκ μέρους μας», είπε. «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να πολεμήσουμε τη Ρωσία».

Οι αναπτύξεις, πρόσθεσε ο Μπάιντεν, έχουν ως στόχο να στείλουν ένα μήνυμα στους συμμάχους των ΗΠΑ ότι θα υπερασπιστούν το έδαφος του ΝΑΤΟ και θα τηρήσουν τις συμβατικές τους δεσμεύσεις.

Ο Τζο Μπάιντεν αναρωτιέται τι «δίνει [στον Πούτιν] το δικαίωμα να ανακηρύσσει νέες λεγόμενες χώρες σε εδάφη που ανήκουν στους γείτονές του»;

Αυτό αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Θα κρίνουμε τη Ρωσία βάση των πράξεων και όχι των λόγων της, υπογράμμισε και επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν τον πόλεμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: