ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ για να μαθαίνετε όσα όλοι οι άλλοι σας κρύβουν....: Ορκωμοσία Μαμαλάκη: “Δεν θα διστάσω να συγκρουστώ με ξεπερασμένες αντιλήψεις και ιδεοληψίες…”. Οι δηλώσεις του νέου δημάρχου Αγίου Δημητρίου

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023

Ορκωμοσία Μαμαλάκη: “Δεν θα διστάσω να συγκρουστώ με ξεπερασμένες αντιλήψεις και ιδεοληψίες…”. Οι δηλώσεις του νέου δημάρχου Αγίου Δημητρίου


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ

Ορκίστηκε ενώπιον Θεού και ανθρώπων το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023, ο Στέλιος Μαμαλάκης, οι συνεργάτες του αλλά και όλοι οι εκλεγέντες όλων των παρατάξεων οι οποίοι θα πλαισιώσουν τη δομή του νέου δημοτικού συμβουλίου και θα πάρουν στα χέρια τους τις τύχες του δήμου Αγίου Δημητρίου.

Με απώτερο σκοπό, όπως τόνισε μεταξύ των άλλων στις δηλώσεις του και ο νέος δήμαρχος της πόλης αυτής, ένα καλύτερο μέλλον για τον Άγιο Δημήτριο. Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στο αμφιθέατρο “Μελίνα Μερκούρη” του δημαρχείου για να παρακολουθήσει τη σεμνή τελετή.

Και παράλληλα να συνομιλήσει με το νέο δήμαρχο και τα νέα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο πιάνει δουλειά, όπως και ο Στέλιος Μαμαλάκης φυσικά, από την 1η Ιανουαρίου 2024. Ανάμικτα τα συναισθήματα. Από τη μία πλευρά η νεοεκλεγείσα διοίκηση και τα μέλη της με περίσσεια τα χαμόγελα και από την άλλη η διοίκηση της Μαρίας Ανδρούτσου με σφικτά χείλη, η οποία την 1η του έτους θα παραδώσει τα ηνία στη διοίκηση του Στέλιου Μαμαλάκη. Σίγουρα, ανάμεσα στα πρόσωπα που έδωσαν τον όρκο να υπηρετήσουν με όλες τους δυνάμεις το δήμο και τους πολίτες και η νεοεκλεγείσα παράταξη του Γιώργου Παπατριανταφύλλου, με τους δύο δημοτικούς της συμβούλους. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει από το κάδρο και η Λαϊκή Συσπείρωση με την επικεφαλής Γιώτα Δήμου και τον Θεόδωρο Αυγέρη και ο Χρήστος Πρεκετές με τη Νέα Πνοή Προοπτική.




Η ομιλία Στέλιου Μαμαλάκη

Στην ομιλία του ο Στέλιος Μαμαλάκης έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός δήμο Ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ενώ δεν δίστασε να τονίσει ότι :”Δεν θα διστάσω να συγκρουστώ με ξεπερασμένες αντιλήψεις και ιδεοληψίες…”.

Χαρακτηριστικά, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος του Αγίου Δημητρίου, τόνισε:

“Σας ευχαριστώ θερμά που με την παρουσία σας σήμερα, τιμάτε τη σημαντικότερη και ιερότερη στιγμή που μπορεί να βιώσει, νομίζω στη ζωή του, ένας δημοκρατικός πολίτης. Να μπορέσει δηλαδή να υπηρετήσει τους συμπολίτες του, ορκιζόμενος ως δήμαρχος της πόλης του.

Ξέρετε, πολλοί λένε ότι ο δήμαρχος είναι ο πρώτος πολίτης της πόλης. Εγώ επιτρέψτε μου να πω κάτι διαφορετικό. Θέλω να υπηρετήσω καθέναν από σας, όλους τους πολίτες του Αγίου Δημητρίου, με σεμνότητα, ως ο τελευταίος πολίτης της πόλης.

Ο όρκος που δώσαμε εδώ σήμερα, όλα τα αιρετά μέλη του δήμου μας, αποτελεί μία ουσιαστική δέσμευση που σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα. Μία νέα αρχή, με μία άλλη προοπτική για την πόλη μας.

Ως νέος δήμαρχος, αναλαμβάνω 1η Ιανουαρίου 2024. Θέλω να σας διαβεβαιώσω όμως, ότι εγώ και οι συνεργάτες μου, οι αντιδήμαρχοι, οι εντεταλμένοι σύμβουλοι, τα στελέχη, θα πορευτούμε με σχέδιο, αποφασιστικότητα, σεμνότητα, σοβαρότητα και κυρίως χωρίς αλαζονεία. Θα τιμήσουμε την ψήφο σας, θα υπηρετήσουμε την ενότητα, τη σύνθεση, τη συνεργασία, τη διεύρυνση. Λειτουργώντας όμως με αξιοκρατία και διαφάνεια.

Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σκληρά, προκειμένου να συμβάλουμε στην οικοδόμηση, ενός νέου σύγχρονου δήμου, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Στόχος μας είναι η ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πολιτών της επικράτειας του δήμου μας, χωρίς κομματικούς ή άλλους διαχωρισμούς. Σύμφωνα όμως, πάντα με τις ανάγκες, το όραμα της προγραμματικής μας σχέσης.

Και σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να δεσμευτώ για άλλη μία φορά. Δεσμεύομαι ότι θα εργαστούμε πραγματικά για να δοθούν λύσεις σε προβλήματα που χρονίζουν. Βεβαίως με σεβασμό στο έργο που έχει προηγηθεί.

Όμως, να ξεκαθαρίσω ότι δεν θα διστάσω σε καμία περίπτωση να συγκρουστώ με ξεπερασμένες αντιλήψεις και ιδεοληψίες. Και προσέξτε. Σε αυτό το σημείο θα μου επιτρέψετε να μείνω λίγο παραπάνω και να είμαι σαφής. Έχω την αίσθηση της συνέχειας που πρέπει να έχει ένας δήμαρχος.

Το είπα και προεκλογικά, το ξαναλέω κι εδώ σήμερα. Θα συνεχίσουμε ότι καλό έχει ξεκινήσει. Θ’ αλλάξουμε όμως, όλα όσα μας πληγώνουν και θ’ αναλάβουμε νέες πρωτοβουλίες για το καλό της πόλης μας.

Εμείς εδώ, ήρθαμε για να κτίσουμε. Όχι για να γκρεμίσουμε. Ν’ απλώσουμε χείρα φιλίας και γέφυρες. Σ’ όλους όσους βέβαια θέλουν να συνεργαστούν, βάζοντας το καλό της πόλης, πάνω απ’ όλα.

Γιατί τελικά, αυτό είναι η αυτοδιοίκηση. Συνεργασία και συναίνεση. Ανοίγουμε λοιπόν διάπλατα, ένα παράθυρο στο μέλλον και βάζουμε τέλος, πίσω στην απραξία των προηγούμενων ετών, στην πιθανή κακοδιαχείριση και σε κάποια ταλαιπωρία που έχουν υποστεί κάποιοι.

Σας κοιτώ λοιπόν στα μάτια και θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Η απερχόμενη διοίκηση, ελπίζω επιτέλους έως και την τελευταία στιγμή, να καταθέσει ένα προϋπολογισμό για το 2024. Εξάλλου, γνωρίζουν ότι γνωρίζουμε την οικονομική κατάσταση που μας κληροδοτούν.

Δεσμεύομαι όπως είχα πει και προεκλογικά – και θα το τηρήσω – ότι όλα θ’ αναδειχτούν, όλα θα δημοσιοποιηθούν. Πάντα βέβαια, κατόπιν των απαραίτητων ελέγχων.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Το δηλώνω ξεκάθαρα. Εξάλλου, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και δημόσια διαβούλευση θα εργαστούμε για να έχουμε ένα νέο ξεκίνημα στον Άγιο Δημήτριο.

Σ’ αυτό λοιπόν το σημείο, θα ήθελα να ξεκινήσω με μία ακόμη δέσμευση, γιατί η αλλαγή του χρόνου θα φέρει και αλλαγή στο δήμο.

Όπως έχω δηλώσει, θα είμαι δήμαρχος όλων των κατοίκων του Αγίου Δημητρίου. Και γι αυτό το λόγο θεσπίζω στο εξής, την ώρα του δημότη. Και ταυτόχρονα, την ώρα του εργαζόμενου. Μία προκαθορισμένη λοιπόν ημέρα, κάθε εβδομάδα, όπου οι πολίτες θα μπορούν να έρθουν στο δήμο, εδώ, να μ’ επισκεφτούν και να συζητήσουμε ότι τους απασχολεί. Το ίδιο, κάθε 15 μέρες, για όλους τους εργαζόμενους, για όλους τους υπαλλήλους του δήμου.

Τώρα! Πως θα διοικήσουμε. Ξεκινάμε δυναμικά παρ’ όλη την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε, με σεβασμό στα χρήματά σας. Συμβάλλοντας στην εξυγίανση των οικονομικών του δήμου. Λειτουργώντας με διαφάνεια κι ενημέρωση.

Θ’ αξιοποιήσουμε σύγχρονα μέσα κι έξυπνες εφαρμογές για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Με πρωταγωνιστές, εσάς. Τους κατοίκους αυτής της πόλης θ’ αναπτύξουμε τους πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριχτεί το οικοδόμημα ενός σύγχρονου δήμου. Ενός δήμου που θα έχει ως βασικό στόχο την ασφάλεια των πολιτών.

Θωρακισμένου απέναντι στις φυσικές καταστροφές. Με σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση ποιότητας ζωής και βέβαια, στην ανάπτυξη της εξωστρέφειας. Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σταθερά, στην υλοποίηση του προγράμματός μας.

Και για το λόγο αυτό, να είστε σίγουροι δεν θα επιτρέψουμε να επικρατήσουν μικρο-παραταξιακές σκοπιμότητες. Σ’ αυτό εγχείρημα εξάλλου, σας θέλουμε όλους κοντά. Κανένας δεν μπορεί και κανένας δεν πρέπει να λείψει. Σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση. Με τ’ αρμόδια υπουργεία. Με την περιφέρεια της Αττικής, τους τοπικούς φορείς αλλά κυρίως με εσάς. Θα εργαστούμε με αυταπάρνηση, προκειμένου ο δήμος μας να περάσει στη νέα εποχή που εμείς οραματιζόμαστε.

Στρατηγικό μας σχέδιο είναι να δημιουργήσουμε μία νέα πόλη, με σύγχρονη ευρωπαϊκή προοπτική. Μία πόλη επιτέλους με ευρωπαϊκή ταυτότητα. Για το λόγο αυτό, βάζουμε στο επίκεντρο κάθε γειτονιά που προσδοκούμε ν’ αποτελέσει ένα κύτταρο ανάπτυξης.

Σχεδιάζουμε λοιπόν να κάνουμε το δήμο μας ένα κέντρο προσέλκυσης επισκεψιμότητας, κάτι που του λείπει. Με σκοπό την ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής του. Στοχεύουμε στην αναβάθμιση της δημοτικής συγκοινωνίας και ταυτόχρονα να επιλύσουμε τα σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα και τα προβλήματα με τις θέσεις στάθμευσης. Σκοπός μας είναι με την αξιοποίηση σύγχρονων μεθόδων κι εργαλείων, μία καθαρή πόλη με λύσεις ανακύκλωσης.

Δημιουργούμε μία άλλη εποχή για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, κοιτώντας τον βέβαια μέσα από μία άλλη, νέα οπτική.

Η κοινωνική συνοχή; Προφανώς και αποτελεί μία βασική μας προτεραιότητα. Θα στηρίξουμε τις ευάλωτες ομάδες. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τις οικογένειες, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους. Σχεδιάζουμε νέα προγράμματα που θα προάγουν την καινοτομία και θα συμβάλουν στη διασύνδεση των σχολικών κοινοτήτων, κάτι που είχα πει έντονα προεκλογικά. Διασύνδεσή τους λοιπόν με τον αθλητισμό και τους πολιτιστικούς φορείς.

Ταυτόχρονα θέτουμε σε προτεραιότητα και τη φιλοζωία. Με την ανάπτυξη δομών, φύλαξη ζώων συντροφιάς και βέβαια την οργανωμένη περίθαλψη και φροντίδα τους.

Κλείνοντας, θέλω για άλλη μία φορά να σας ευχαριστήσω όλους που την ψήφο σας, είτε με ψηφίσατε, είτε δεν με ψηφίσατε, μ’ αναδείξατε τουλάχιστον, δήμαρχο της πόλης μας.

Σας διαβεβαιώ ότι δεν θα λειτουργήσω ως ένας αιρετός άρχοντας αλλά ως ένας απλός εργαζόμενος που θέλει να υπηρετήσει και να συμβάλει, χωρίς καμία έπαρση, προκειμένου ν’ αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα, μέσα από μία σύγχρονη προοπτική. Με την επαγγελματική κι επιστημονική μου εμπειρία, με τις γνώσεις και τη συνεργασία νέων ανθρώπων που θα με περιβάλουν. Επιστημονικών συνεργατών που αγαπούν διαχρονικά την αυτοδιοίκηση. Να είστε σίγουροι ότι θα πετύχουμε τους υψηλούς στόχους που θέτουμε. Εξάλλου, όπως έλεγε ένας πατριώτης μου, ένας μεγάλος στοχαστής, ο Νίκος Καζαντζάκης, η πιο ιερή μορφή της θεωρίας, τελικά είναι η πράξη.

Επειδή λοιπόν το μέλλον το ορίζουμε εμείς κι επειδή το μέλλον είναι μπροστά, σας καλώ για άλλη μία φορά, όλους σας να εργαστούμε μαζί για ένα καλύτερο αύριο, για μία πιο φιλόξενη πόλη.

Για εμάς και για τα παιδιά μας. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ”.


Οι παρευρισκόμενοι

Πολύς ο κόσμος οποίος παραβρέθηκε στο αμφιθέατρο “Μελίνα Μερκούρη” για να παρακολουθήσει τη διαδικασία της ορκωμοσίας. Ανάμεσά τους ήταν και οι:

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βουλευτής ΝΔ Β3′ Νοτίου Τομέα Αθηνών, Βασίλης Σπανάκης. Επίσης ο πρώην υπουργός και βουλευτής Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, η βουλευτής της ΝΔ νοτίου τομέα Άννα Καραμανλή,

Ο πολιτευτής της ΝΔ στο νότιο τομέα Τάσος Γαϊτάνης, ο Παύλος Χρηστίδης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ στο νότιο τομέα, ο βουλευτή της Νίκης στο νότιο τομέα, Νίκος Βρεττός, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης, Μιχάλης Σταυριανιουδάκης, η αντιπεριφερειάρχης Αττικής Τζίνα Αδαμοπούλου, ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Αγίου Δημητρίου, Δημοσθένης Λαδάς, ο διοικητής του τμήματος Ασφαλείας του Αγίου Δημητρίου, Στέλιος Καλκοπέδης.

Επίσης, η πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης, Ρένα Βασιλάκη, ο επίσκοπος Ταλαντίου, κος Επιφάνιος, ο οποίος τέλεσε τον αγιασμό και τη διαδικασία του θρησκευτικού όρκου και άλλοι κληρικοί.








Δεν υπάρχουν σχόλια: