ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Τι βλέπει η γάτα σας όταν κοιτάζει το πρόσωπό σας

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

Τι βλέπει η γάτα σας όταν κοιτάζει το πρόσωπό σας




Αν έχετε γάτα, σίγουρα θα την έχετε κοιτάξει στα μάτια και θα έχετε αναρωτηθεί τι βλέπει όταν εκείνη σας κοιτάζει. Μπορεί πραγματικά να σας ξεχωρίσει από τους άλλους ανθρώπους; Σας αναγνωρίζει σαν ένα εντελώς διαφορετικό είδος από την ίδια;

Η απάντηση ίσως απογοητεύσει κάποιους από εσάς καθώς οι υπέροχες αυτές φουντωτές υπάρξεις μας βλέπουν πολύ διαφορετικά από τον τρόπο που οι εμείς βλέπουμε τον εαυτό μας. Για να δούμε όμως τι ακριβώς συμβαίνει.


Μπορούν οι γάτες να ξεχωρίσουν τους ανθρώπους;

Η σύντομη απάντηση είναι ότι οι γάτες δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τα ανθρώπινα πρόσωπα και ούτε καν τις ενδιαφέρει να προσπαθήσουν.

Μια ομάδα επιστημόνων από το The Pennsylvania State University των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποίησε ένα πείραμα. Στο πείραμα αυτό ζητήθηκε από σκύλους και γάτες να επιλέξουν μεταξύ δύο εικόνων για να πάρουν μια λιχουδιά. Όταν οι γάτες είδαν μια εικόνα του κηδεμόνα τους δίπλα σε μια εικόνα ενός ξένου, μόνο το 50% των γατών κατάφερε να επιλέξει την εικόνα του κηδεμόνα του.

Η ίδια διαδικασία επαναλήφθηκε, αλλά αντί να χρησιμοποιηθούν ανθρώπινα πρόσωπα, στις γάτες έδειξαν μια εικόνα μιας γνώριμης γάτας και μια εικόνα μιας άγνωστης γάτας. Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα καθώς το 90% των γατών επέλεξε τη γνώριμη γάτα. Οι γάτες σημείωσαν παρόμοια ποσοστά όταν τους έδειξαν ένα οικείο και ένα άγνωστο περιβάλλον. Το 85,8% αναγνώρισε το οικείο περιβάλλον.


Μπορεί λοιπόν οι γάτες να μην τα καταφέρνουν στην αναγνώριση των προσώπων μας, εντούτοις χρησιμοποιούν τις άλλες αισθήσεις τους για να μας ξεχωρίσουν από τα άλλα ζώα, όπως την όσφρηση, την αφή και την ακοή.

Μια άλλη έρευνα αναφέρει ότι σε ένα ανάλογο πείραμα όπου οι γάτες αντί για φωτογραφίες άκουσαν φωνές των κηδεμόνων τους και φωνές αγνώστων κατάφεραν στις συντριπτική πλειοψηφία τους να αναγνωρίσουν τη φωνή του δικού τους ανθρώπου.


Μας βλέπουν οι γάτες σαν διαφορετικό από αυτές είδος;

Αρχικά πρέπει να αναφέρουμε ότι οι γάτες μας βλέπουν ως μεγαλύτερους στο μέγεθος και ογκώδεις, κάτι άλλωστε που είναι λογικό. Από την άλλη αν στέκεστε πολύ μακριά από τη γάτα σας, μπορεί να μοιάζετε με μια μεγάλη θολούρα.

Τι γίνεται όμως συγκριτικά με τους σκύλους; Εκεί υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Οι σκύλοι επικοινωνούν και παίζουν με τους ανθρώπους διαφορετικά από ό,τι παίζουν με τους άλλους σκύλους, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να διαφοροποιήσουν τους ανθρώπους από τους σκύλους τους, το είδος τους δηλαδή. Οι γάτες όμως συμπεριφέρονται στους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο που φέρονται και στις άλλες γάτες. Για παράδειγμα τρίβονται στα πόδια μας όπως τρίβονται και στις άλλες γάτες. Ή τους σκύλους. Και το πιο βασικό. Μας βλέπουν σαν ισότιμους. Γιατί αν μια γάτα τρίβεται πάνω σας καθώς γουργουρίζει, αυτό σημαίνει ότι σας χαιρετάει ως ισότιμη.


Σύμφωνα με μελέτες, οι γάτες δεν ανταποκρίνονται άμεσα όταν γενικά τις καλούμε. Αυτό το βλέπουμε άλλωστε και στην πράξη. Ανταποκρίνονται όμως και μάλιστα γρήγορα όταν τις καλούμε για να τις ταΐσουμε ή να τις βγάλουμε έξω για να παίξουν.

Τι συνέβη στο παρελθόν

Οι γάτες λίγο πολύ εξημερώθηκαν μόνες τους πριν από 9.000 χρόνια. Πολύ αργότερα από τότε που τα σκυλιά έγιναν ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Οι γάτες ενσωματώθηκαν στην ανθρώπινη κοινωνία όταν ακολούθησαν τα ποντίκια και τους αρουραίους στα χωριά, τα οποία έτρωγαν τα δημητριακά των ανθρώπων. Έτσι ξεκίνησε η σχέση τους με τους ανθρώπους. Αυτές έτρωγαν τα ποντίκια και τους αρουραίους και οι άνθρωποι τις τάιζαν.

Έτσι δικαιολογούνται πολλά πράγματα στη συμπεριφορά τους. Δεδομένου ότι το είδος τους βρίσκεται κοντά στον άνθρωπο για λιγότερο χρόνο από ό,τι οι σκύλοι, λογικό είναι να μην έχουν αναπτύξει την ίδια συμπεριφορά.

Επίσης, δεν έχουν αλλάξει πολύ, από γενετική άποψη. Οι γάτες δεν βοηθούν άμεσα τον άνθρωπο, όπως κάνουν οι σκύλοι. Οι σκύλοι βοηθούν τους ανθρώπους σε δουλειές. Αλλά με τις γάτες δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Έτσι δεν χρειάστηκε να δώσουν προσοχή στις εκφράσεις του ανθρώπινου προσώπου όσο οι σκύλοι. Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας λόγος για τον οποίο οι γάτες δεν αναπτύχθηκαν ποτέ αρκετά ώστε να αναγνωρίζουν τους ανθρώπους τους.


Συμπέρασμα

Οι γάτες δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τα ανθρώπινα πρόσωπα τόσο καλά όσο μπορούν να ξεχωρίσουν άλλες γάτες ή μέρη του σπιτιού σας. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή δεν νοιάζονται για εσάς, αλλά επειδή βασίζονται σε άλλες αισθήσεις για να σας ξεχωρίσουν από τους ξένους, όπως μέσω της μυρωδιάς, της φωνής και του πώς αισθάνεστε.

Οι γάτες δεν σας βλέπουν ως κατώτερο, αλλά ως μια μεγάλη, αδέξια γάτα που αισθάνονται ότι πρέπει να φροντίζουν. Έτσι, μπορεί να σας περιποιούνται ή να σας ζυμώνουν επειδή σας αναγνωρίζουν ως οικογένεια, ως ισότιμο μέλος της αγέλης τους. Με άλλα λόγια αισθάνονται ως ένα βαθμό ότι έχουν συγγένεια μαζί σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: