ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Κατερίνα Μαρκουλάκη: Με μεγάλη μου λύπη και έκπληξη διαπιστώνω, ότι κάποιοι συμπολίτες μας είτε δεν μπόρεσαν να εκτιμήσουν την σπουδαιότητα αυτού του έργου για τον καλλωπισμό της πόλης μας.......

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023

Κατερίνα Μαρκουλάκη: Με μεγάλη μου λύπη και έκπληξη διαπιστώνω, ότι κάποιοι συμπολίτες μας είτε δεν μπόρεσαν να εκτιμήσουν την σπουδαιότητα αυτού του έργου για τον καλλωπισμό της πόλης μας.......


Με αφορμή τα κακεντρεχή σχόλια που έχουν αναρτηθεί στο facebook για την τοποθέτηση στη πλατεία Φλέμινγκ αναμνηστικής πλάκας για το έργο « Συντήρηση - Ανάδειξη των υπαίθριων γλυπτών του Δήμου Ηλιούπολης και του περιβάλλοντος χώρου τους» ενημερώνω τους συμπολίτες μου τα εξής:
Το συγκεκριμένο έργο της συντήρησης και ανάδειξης των 22 υπαίθριων γλυπτών της Ηλιούπολης που αφορούν σε πρόσωπα αγωνιστών της παλαιότερης και νεότερης Ιστορίας, καθώς και σε διεθνώς καταξιωμένους λογοτέχνες, προτάθηκε και υποστηρίχτηκε από την Επιστημονική Επιτροπή για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η οποία συστάθηκε με απόφαση Δημάρχου και αποτελούνταν από Ακαδημαϊκούς, καθηγητές Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς!

Η Ηλιούπολη διαθέτει μεγάλο αριθμό αξιόλογων υπαίθριων γλυπτών, γεγονός που καταδεικνύει μία τάση των δημοτών της να σηματοδοτούν με καλλιτεχνικά έργα το ιστορικό παρελθόν.

Η προβολή αυτών των γλυπτών και η ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου τους, με κατάλληλο φωτισμό και φύτευση συντελεί στην παιδεία των νεότερων γενεών.

Ήδη σχολεία της Ηλιούπολης έχουν εντάξει τις περιηγήσεις στους χώρους γλυπτών στα εκπαιδευτικά τους προγράμματα, ώστε οι μαθητές να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν στην προστασία των καλλιτεχνικών δημιουργημάτων και του περιβάλλοντος, με την ελπίδα ότι η νεότερη γενιά δεν θα κακοποιήσει τα έργα και το περιβάλλον.

Επιλέχτηκε αυτό το έργο να πραγματοποιηθεί με την ευκαιρία της χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Αττικής για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και έγινε μεγάλη προσπάθεια να προωθηθούν οι διαδικασίες μέσα στο 2023 ώστε να μη χαθεί η χρηματοδότηση.

Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ολοκληρώθηκαν και το έργο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2023 και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τα πρώτα 10 γλυπτά ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο αποπεράτωσης και θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα.

Με μεγάλη μου λύπη και έκπληξη διαπιστώνω, ότι κάποιοι συμπολίτες μας είτε δεν μπόρεσαν να εκτιμήσουν την σπουδαιότητα αυτού του έργου για τον καλλωπισμό της πόλης μας και για την παιδεία των πολιτών της, είτε για άλλους λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με τη σημασία του έργου.

Περιέργως χλευάζεται από ορισμένους συμπολίτες μας, η σηματοδότηση του με την τοποθέτηση αναμνηστικής πλάκας, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί και έχει φιλοτεχνηθεί από μαρμαροτεχνίτη του Υπουργείου Πολιτισμού με 30ετή εργασία στα μνημεία της Ακρόπολης κ. Γ. Παγανή.

Όταν κατασκευάζεται σε μία πόλη ένα δημοτικό, αφιερωματικό έργο με ιστορικό περιεχόμενο, είθισται να τοποθετείται αναμνηστική πλάκα, στην οποία αναφέρονται οι λόγοι της πραγματοποίησης του έργου και οι συντελεστές, μελετητές, επιβλέποντες, χρηματοδότες κτλ.

Εν κατακλείδι σας ενημερώνω, ότι σε κάθε τέτοιο έργο αναφέρεται η χρονολογία και η δημαρχία επί της οποίας κατασκευάστηκε.

Επαναλαμβάνω ότι η Επιτροπή εργάστηκε απολύτως αφιλοκερδώς.

Η Eπιτροπή είχε επίσης προτείνει και υποστήριξε άλλα δύο έργα:
1) Δημιουργία Εργαστηρίου Ιστορίας στο υπόγειο του κτιρίου του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης.
Υποβλήθηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου πλήρης φάκελος για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Τρίτσης. Αλλά δεν έγινε δυνατόν να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα λόγω χαμηλής χρηματοδότησης.

2) Εκπόνηση μελέτης για την επισκευή του αμφιθεάτρου του σχολικού συγκροτήματος του 5ου Λυκείου.

Ο αρχικός μελετητής του σχολικού συγκροτήματος, ομότιμος καθηγητής αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κ. Αναστάσιος Μπίρης προσφέρθηκε να επιβλέψει την εκπόνηση της μελέτης από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και να δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές αφιλοκερδώς.
Τα σχετικά υπάρχουν στον Δήμο.

Κατερίνα Μαρκουλάκη 
Πρόεδρος Επιτροπής  Δήμου Ηλιούπολης για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 


ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ: Αυτά αναφέρει η πρώην Αντιδήμαρχος Παιδείας της διοίκησης Βαλασόπουλου κα Κατερίνα Μαρκουλάκη,  με τις λεκτικές επιθέσεις να προέρχονται ΜΟΝΟ από κεντροαριστερούς της πόλης μας που δείχνουν για ακόμη μια φορά την ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ τους. Αυτονόητη η συντήρηση των γλυπτών της πόλης μας ΔΕΝ ΗΤΑΝ , αλλά κάποιοι φαίνεται πως με μουντζουρωμένα αγάλματα και γλυπτά τα πράγματα ήταν  καλύτερα! Το πρώην μέλος της παράταξης "Πρώτα η Ηλιούπολη" δέχεται την χλεύη των πρώην συντρόφων της! Η παράταξη "Πρώτα η Ηλιούπολη" έχει γενικότερο πρόβλημα με δυναμικές γυναίκες όπως η κα Μαρκουλάκη και η κα Χωματά προτιμάει τις γυναίκες χωρίς άποψη και φωνή ή όσες λατρεύουν τα χρήματα! Δεν βαριέστε στις 4 Ιανουαρίου στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο θα δείτε ποιες ψηφίσατε για να αντικαταστήσουν αυτές που μάλλον τις θέλατε για "γλάστρες".








Δεν υπάρχουν σχόλια: