Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται ο βρετανικός Guardian, η κλήση του Μπάιντεν στους συμμάχους των ΗΠΑ ήρθε μετά από μια σύσκεψη που έγινε στον Λευκό Οίκο και στην οποία συζητήθηκε η ανάπτυξη στρατευμάτων της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά και ο τρόπος σκέψης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, εκτός από τον κ. Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, ο πρόεδρος της Πολωνίας, Άντρεϊ Ντούντα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Λίγο μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν, είπε στους συντάκτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ του Λευκού Οίκου ότι οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι ο Πούτιν έχει δώσει την τελική διαταγή για επίθεση, αν και εκτίμησε ότι αυτή μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή.
«Εξακολουθούμε να βλέπουμε ενδείξεις κλιμάκωσης από τη ρωσική πλευρά, συμπεριλαμβανομένης και της άφιξης νέων δυνάμεων στο ουκρανικό μέτωπο», είπε στους δημοσιογράφους ο Σάλιβαν.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, μια ρωσική επίθεση θα μπορούσε να ξεκινήσει με αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Ζήτησε από τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται ακόμη στην Ουκρανία να φύγουν από τη χώρα αυτή μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες, λέγοντας ότι μια ρωσική αεροπορική επίθεση θα καθιστούσε δυσκολότερη την αναχώρησή τους. «Δεν λέμε ότι ο Πούτιν έχει λάβει την τελική του απόφαση», υπογράμμισε ωστόσο ο Σάλιβαν.
Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι οι Δυτικοί σύμμαχοι επιδεικνύουν «αξιοσημείωτη ενότητα» απέναντι στη Ρωσία, σχολιάζοντας ότι αν η Μόσχα αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία η επιρροή της δεν θα αυξηθεί, αντιθέτως θα μειωθεί. «Ό,τι κι αν συμβεί, η Δύση είναι πιο ενωμένη απ’ ό,τι ήταν εδώ και χρόνια, το ΝΑΤΟ ενισχύθηκε», διαβεβαίωσε.
Οι κυρώσεις που θα επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περίπτωση μιας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία θα πλήξουν τον οικονομικό και τον ενεργειακό τομέα, καθώς επίσης και τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, κατά τη βιντεοδιάσκεψη που είχε νωρίτερα σήμερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
«Η πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν παρουσίασε τις κυρώσεις ανά τομέα, στην περίπτωση μιας νέας στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Επανέλαβε ότι όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι και ότι οι κυρώσεις θα αφορούν τον οικονομικό και τον ενεργειακό τομέα, καθώς και τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας», ανέφερε το γραφείο της σε μια ανακοίνωσή του.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης με τους συμμάχους του σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, ότι φοβάται για την ασφάλεια της Ευρώπης. «Ο πρωθυπουργός δήλωσε στην ομάδα ότι φοβάται για την ασφάλεια της Ευρώπης υπό τις παρούσες συνθήκες», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του.
«Επισήμανε την ανάγκη οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να καταστήσουν απολύτως σαφές ότι θα υπάρξει ένα μεγάλο πακέτο οικονομικών κυρώσεων, που θα είναι έτοιμο να επιβληθεί, εάν η Ρωσία λάβει την ολέθρια και καταστροφική απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία», λέει το γραφείο του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου