ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ για να μαθαίνετε όσα όλοι οι άλλοι σας κρύβουν....: Πώς θα προετοιμάσετε τον σκύλο σας για τις κρύες μέρες του χειμώνα

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Πώς θα προετοιμάσετε τον σκύλο σας για τις κρύες μέρες του χειμώνα




Η θερμοκρασία έχει πέσει αισθητά και ως άνθρωποι είμαστε σε θέση να προετοιμαστούμε καλύτερα γι’ αυτό.Μπορούμε να φορέσουμε πιο χοντρά ρούχα, ίσως ένα σκουφάκι, μπότες, γάντια και ό,τι άλλο κάνει τον καθένα μας να νιώθει άνεση και ζεστασιά.

Ωστόσο, δεν είμαστε μόνοι σ’ αυτόν τον κόσμο. Έχουμε και το γούνινο παιδί μας να φροντίσουμε. Και ως υπεύθυνοι σκυλογονείς θα πρέπει να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε να εξασφαλίσουμε την ευεξία και την ευζωία του καλύτερού μας φίλου.

Ας δούμε, λοιπόν, μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς θα προετοιμαστούμε και θα διαχειριστούμε το κρύο σε σχέση με το κατοικίδιό μας.

● Κάτι πολύ σημαντικό, που μπορεί να το αμελούμε μερικές φορές είναι το κρεβάτι του σκύλου μας. Το χειμώνα που πέφτει η θερμοκρασία, καλό είναι να προμηθευτούμε μια λίγο πιο χοντρή φλις κουβέρτα για το κρεβατάκι του για να μπορεί να χουχουλιάζει όποτε θέλει. Αν είστε σαν κι εμάς που επιτρέπουμε τα κατοικίδια πάνω σε καναπέδες και κρεβάτια, τότε μπορούμε να βάλουμε μια κουβερτούλα σε αυτά τα μέρη. Το πιθανότερο είναι να χώνεται από κάτω για να κουλουριάζεται και να κοιμάται. Επιπλέον, υπάρχουν κάποια ειδικά στρώματα με ειδική ισοθερμική μόνωση που αντανακλούν ένα μεγάλο ποσοστό της θερμότητας του σώματος, με αποτέλεσμα το λατρεμένο μας σκυλάκι να παραμένει ζεστό ακόμα και σε αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες.


● Όταν βγάζουμε βόλτα τον σκύλο μας, μπορούμε να του φορέσουμε κάποιο πουλόβερ ή μπουφάν. Φυσικά, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα ρούχα που θα επιλέξουμε ώστε να μην ερεθίσει το δέρμα του αλλά και να μην τον στενεύει. Ειδικά, αν ο σκύλος μας είναι από αυτούς που δεν έχουν πλούσια γούνα, όπως είναι για παράδειγμα τα τσιουάουα, τότε καλό είναι να του φοράμε ένα ρουχαλάκι πριν περάσουμε την εξώπορτα του σπιτιού μας. Ας αποφύγουμε φερμουάρ ή διάφορα διακοσμητικά στοιχεία σε ένα ρούχο για να μην προκληθεί κάποιο ατύχημα.


● Μετά τη βόλτα ακολουθεί ένα πολύ σημαντικό βήμα: ο καθαρισμός των ποδιών του σκύλου μας. Επειδή οι πατούσες του είναι γυμνές και πατάνε απευθείας στο έδαφος, μπορεί να κρυώσουν πιο εύκολα και αν πατήσει σε κάποιο παγωμένο σημείο να δημιουργηθούν εκδορές. Αν το κατοικίδιό σας ανήκει σε μακρύτριχες φυλές, τότε πολύ πιθανό να μπλεχτούν φύλλα, κλαδάκια και λάσπες οπότε με ένα μαντηλάκι μπορείτε να καθαρίσετε τα ποδαράκια του φτάνοντας σπίτι.

● Όσον αφορά την ώρα του μπάνιου πρέπει να είμαστε κι εκεί εξαιρετικά προσεκτικοί. Σίγουρα θα χρειαστεί να κάνουμε το κουτάβι μας μπάνιο δύο τρεις φορές μέσα στο χειμώνα. Ας φροντίσουμε το νερό να είναι ζεστό, να το σκουπίσουμε καλά με καθαρές και απορροφητικές πετσέτες μόλις τελειώσουμε και να το στεγνώσουμε καλά με σεσουάρ. Εδώ χρειάζεται λίγη προσοχή ακόμη γιατί κάποιοι σκύλοι φοβούνται το πιστολάκι μαλλιών, οπότε πρέπει η διαδικασία να γίνει σταδιακά. Στο τέλος, καλό είναι να βεβαιωθούμε ότι η γούνα του σκύλου μας είναι τελείως στεγνή και δεν έχει μείνει καθόλου υγρασία που μπορεί να τον κάνει να κρυώνει.


● Όλοι γνωρίζουμε πόσο αρέσει στους σκύλους να κάθονται μπροστά από τη σόμπα ή το τζάκι. Συνήθως δεν υπάρχει πρόβλημα με αυτή τη συνήθεια. Ωστόσο, καλό είναι όταν ξαπλώνει και κοιμάται σε αυτά τα σημεία, να βρισκόμαστε στο χώρο να τον επιβλέπουμε. Δε θέλουμε σε καμία περίπτωση να συμβεί κάποιο ατύχημα.

● Κάτι τελευταίο που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι οι ψύλλοι. Δεν έχει σημασία που είναι χειμώνας. Οι ψύλλοι και τα άλλα παράσιτα είναι εκεί και μπορούν να επιβιώσουν ακόμα και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ας φροντίσουμε, λοιπόν, για την σωστή αποπαρασίτωση του σκύλου μας και αυτή την εποχή του χρόνου, δίνοντάς του χάπια για τα ενδοπαράσιτα και βάζοντάς του σπρέι και αμπούλες για τα εξωπαράσιτα.

Συνοψίζοντας

Οι τετράποδοι φίλοι μας εξαρτώνται πλήρως από εμάς. Αν και έχουμε πολλές υποχρεώσεις και η καθημερινότητά μας μπορεί να είναι αρκετά απαιτητική, δεν πρέπει να αμελούμε τη φροντίδα τους. Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για την ευεξία και την ευζωία τους και ας βεβαιωθούμε ότι νιώθουμε ασφαλείς και ευτυχισμένοι ακόμα και τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: