ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Το ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ στην έκθεση "Θαλασσοπόροι της Γηραιάς Ηπείρου. Έλληνες ναυτικοί με τον Κολόμβο και τον Μαγγελάνο"

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

Το ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ στην έκθεση "Θαλασσοπόροι της Γηραιάς Ηπείρου. Έλληνες ναυτικοί με τον Κολόμβο και τον Μαγγελάνο"


Την έκθεση με τίτλο «Θαλασσοπόροι της Γηραιάς Ηπείρου. Έλληνες Ναυτικοί με τον Κολόμβο και τον Μαγγελάνο» που διοργανώνει ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού σε συνεργασία με τις Πρεσβείες και τα Μορφωτικά Ιδρύματα της Ιταλίας και της Ισπανίας στην Ελλάδα σας παρουσιάζουμε σήμερα μέσα από το φωτορεπορτάζ του Παναγιώτη Πάσχου.
Η έκθεση αυτή, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, είναι ένας συνδυασμός δύο επί μέρους εκθέσεων, μία Ιταλικής για την ανακάλυψη της Αμερικής από τον Κολόμβο και μια Ισπανικής για τον πρώτο περίπλου της Γης από τον Μαγγελάνο, δύο αποστολών που έγιναν για λογαριασμό της Ισπανίας.



Η σημασία των αποστολών αυτών για την ιστορία της ανθρωπότητας που αναδεικνύεται μέσα από αυτές τις εκθέσεις δεν αμφισβητείται. Είναι όμως πολύ λίγο γνωστό ότι στα εγχειρήματα αυτά συμμετείχαν και Έλληνες ναυτικοί, μέλη των πληρωμάτων των δύο αυτών θαλασσοπόρων, μερικοί μάλιστα με σημαντικό έργο στην επιτυχή έκβασή τους.





Πρόκειται για μια συνέργεια της πολιτιστικής συνεργασίας της Ελλάδας με την Ιταλία και την Ισπανία, μέσω του Δήμου Παπάγου-Χολαργού που φιλοξενεί την έκθεση και υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Διεύθυνσης Αποδήμου Ελληνισμού του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και των Πρεσβειών και Μορφωτικών Ιδρυμάτων Ιταλίας και Ισπανίας στην Αθήνα.





Τα εγκαίνια της έκθεσης προγραμματίζονται για την Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2024, στις 19.00 στο Αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» του

Δημαρχείου Παπάγου- Χολαργού,
με τους προβλεπόμενους χαιρετισμούς και ομιλίες των επισήμων καθώς και με την προβολή του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ του Ισπανού Ελληνιστή Πέδρο Ολάγια, «Φρανθίσκο Άλμπο, οι Έλληνες ναυτικοί στον πρώτο περίπλου της Γης».





Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ξεναγήσεις στις δυο εκθέσεις.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον δήμο Παπάγου- Χολαργού για την φιλοξενία και ευχόμαστε και στον δήμο μας να δούμε ανάλογες εκθέσεις που τραβούν το ενδιαφέρον του κοινού. 
























Δεν υπάρχουν σχόλια: