ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Οσία Ξένη: O βίος της Αγίας που γιορτάζουμε στις 24 Ιανουαρίου

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Οσία Ξένη: O βίος της Αγίας που γιορτάζουμε στις 24 Ιανουαρίου



Του Παναγιώτη Πάσχου 

Οι φυσικοί της γονείς‚ ευγενείς Ρωμαίοι‚ μερίμνησαν ιδιαιτέρως για τη μόρφωση της Ευσεβείας‚ όπως ήταν το αρχικό της όνομα‚ την προετοίμαζαν για γάμο με νέο που προερχόταν από την ίδια κοινωνική τάξη. Η Οσία όμως είχε άλλα στον νού της και λίγες ημέρες πριν την ημερομηνία του γάμου της‚ αφού συνεννοήθηκε με δύο υπηρέτριές της‚ οι οποίες προθυμοποιήθηκαν να την ακολουθήσουν‚ έφυγε νύκτα από το πατρικό της‚ προσευχομένη στον Χριστό να της υποδείξει τον δρόμο που έπρεπε να ακολουθήσει‚ ώστε να εκπληρώσει τον πνευματικό πόθο της παρθενίας και ασκήσεως.



Ο Κύριος οδήγησε τα βήματά τους πρώτα στην Κω. Εκεί‚ για να μη μάθει ο κόσμος ποια ήταν‚ άλλαξε το όνομά της και την αποκαλούσαν Ξένη‚ διότι ξένη ήταν στον τόπο εκείνο. Εν συνεχεία‚ πήγαν με θαυμαστό τρόπο στα Μύλασα. Η Οσία προσευχόταν θερμώς στον Θεό να της φανερώσει κατάλληλο πνευματικό οδηγό‚ ο οποίος θα την οδηγούσε στη σωτηρία. Ενώ βρισκόταν στην Κω και προσευχόταν θερμώς‚ είδε έναν ηλικιωμένο κληρικό να την πλησιάζει. Είχε ξεχωριστή‚ λαμπρή όψη και φαινόταν βαθύτατα πνευματική μορφή. Η Οσία τον πλησίασε και εξακρίβωσε ότι ήταν ο Όσιος Παύλος ο Θηβαίος‚ ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν Ηγούμενος σε ένα ανδρικό Μοναστήρι έξω από τα Μύλασα και αργότερα έγινε Επίσκοπος της πόλεως. Αυτός βρισκόταν στην Κω προσωρινώς‚ επιστρέφοντας από Προσκύνημα στους Αγίους Τόπους. Η Οσία τον ακολούθησε και μαζί με τις θεραπαινίδες της έφτασε στα Μύλασα. Με υπόδειξή του έφτιαξε γυναικείο Μοναστήρι προς τιμή του Αγίου Ενδόξου Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου. Το Μοναστήρι αυτό, με την πάροδο των ετών, αναδείχθηκε σε πνευματικό κέντρο, όπου ασκούνταν δεκάδες μοναχές υπό την πνευματική καθοδήγηση της Οσίας.

Το τέλος της Αγίας

Το τέλος της ήταν οσιακό‚ όπως ήταν και η ζωή της. Γνώρισε εκ των προτέρων την ώρα της κοιμήσεώς της και ζήτησε και έλαβε συγχώρηση από όλες τις συμμονάστριές της. Όταν κλείσθηκε στον Ναό της Μονής‚ για να ετοιμαστεί για την κοίμησή της φάνηκε υπερφυσικό φως και μία θαυμάσια ευωδία γέμισε την ατμόσφαιρα. Οι άλλες Μοναχές μπήκαν στον Ναό και βρήκαν την Οσία κεκοιμημένη. Ο πνευματικός της Πατέρας‚ βλέποντας στον ουρανό το σημείο του Σταυρού μέσα σε κύκλο αστεριών‚ κατάλαβε ότι η μακαρία Ξένη εκοιμήθη. Αμέσως πήγε μαζί με πολλούς Χριστιανούς στη Μονή της, όπου τέλεσε την εξόδιο ακολουθία της Οσίας.

Η μνήμη της Οσίας Ξένης τελείται στις 24 Ιανουαρίου


Δεν υπάρχουν σχόλια: