ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Το ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ στο Μουσείο της Ακρόπολης (Μέρος δεύτερο)

Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

Το ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ στο Μουσείο της Ακρόπολης (Μέρος δεύτερο)


Στο Μουσείο της Ακρόπολης ( Διονυσίου Αεροπαγίτου 15) βρέθηκε σήμερα το πρωί ο συνεργάτης μας Παναγιώτης Πάσχος, κάνοντας για εσάς ένα μοναδικό φωτορεπορτάζ που θα σας παρουσιάσουμε σε πέντε μέρη.
Με αυτές τις πέντε αναρτήσεις θα καλύψουμε ελάχιστα εκθέματα από έναν  χώρο που πρέπει ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ να επισκεφθείτε. Σε κάθε ανάρτηση θα σας έχουμε και στοιχεία για τα δημοφιλή εκθέματα του Μουσείου που δικαιείται να φιλοξενεί και τα γλυπτά εκείνα που κλάπηκαν από την χώρα μας δήθεν για να συντηρηθούν από τους ξένους.














Λουτροφόρος-αμφορέας
διακοσμημένη με τη μελανόμορφη τεχνική. Βρέθηκε σε θραύσματα τα έτη 1955 και 1957 στο ιερό της Νύμφης, συγκολλήθηκε και συμπληρώθηκε.

Στον λαιμό του αγγείου εικονίζεται πομπή λουτροφορίας με γυναίκες που κρατάνε δάδες και παίζουν αυλούς. Στο σώμα παριστάνεται η μεταφορά της νύφης στο σπίτι του γαμπρού (αγωγή) με τη συνοδεία θεών, η νοερή παρουσία των οποίων εξυψώνει τον γάμο και τονίζει την ιερότητά του. Οι νεόνυμφοι επιβαίνουν σε τέθριππο, το οποίο οδηγεί ο γαμπρός ενώ από τη νύφη διακρίνεται μόνο το ένα υψωμένο της χέρι.

Προπορεύεται ο Ερμής, με φτερωτά σανδάλια και κηρύκειο, στον ρόλο του προηγητή. Δίπλα στο άρμα στέκεται ο Απόλλωνας με την κιθάρα του για να συνοδεύσει τον υμέναιο και απέναντί του μια γυναίκα με άνθος στο χέρι. Πίσω από το άρμα η μητέρα της νύφης κρατά δάδα αναμμένη με τη φωτιά της εστίας του σπιτιού της, για να προστατεύει την κόρη της κατά τη μετάβαση στη νέα της κατοικία.

Διαβάστε επίσης: 

Το ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ στο Μουσείο της Ακρόπολης (Μέρος πρώτο)

Δεν υπάρχουν σχόλια: