ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Lamda: Η επένδυση του Ελληνικού θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2019

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Lamda: Η επένδυση του Ελληνικού θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2019



«Φτάνουμε κοντά στην έναρξη των εργασιών για το Ελληνικό, δεν έχει διαφοροποιηθεί κάτι σε σχέση με τους επενδυτές και λεφτά …υπάρχουν», δήλωσαν οι εκπρόσωποι της Lamda Development κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, τονίζοντας ότι οι μέχρι σήμερα καθυστερήσεις στο έργο δεν έχουν μεταβάλλει τις διαθέσεις των ξένων επενδυτών στο σχήμα της Global Investment Group όπου συμμετέχουν ακόμη η κινεζική Fosun και η η Eagle Ηills από το Abu Dhabi.

«Η επένδυση του Ελληνικού θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2019», ανέφερε χθες η διοίκηση του ομίλου προσθέτοντας ότι στην παρούσα φάση, από πλευράς της εταιρείας, έχουν υποβληθεί οι απαραίτητες μελέτες και αναμένονται οι σχετικές υπογραφές από τα συναρμόδια υπουργεία.

Σημειώνεται εδώ ότι η έγκριση των πολεοδομικών μελετών δια Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων αποτελούν ουσιαστικά το δεύτερο αναγκαίο βήμα προς την πολεοδομική ωρίμανση του ακινήτου. Με την έγκριση των πολεοδομικών μελετών πλέον το ακίνητο θα έχει πολεοδομηθεί πλήρως και θα είναι γνωστές όλες οι παράμετροι ανάπτυξης αλλά και οι περιορισμοί του.

Η εξέλιξη του έργου θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο γρήγορα το ελληνικό Δημόσιο θα υλοποιήσει τις προαπαιτούμενες εκκρεμότητες, με την Lamda Development, ως επικεφαλής του αναδόχου σχήματος του έργου, να έχει καταθέσει το σύνολο των απαιτούμενων μελετών.

Την έναρξη βέβαια, της Μητροπολιτικής Παρέμβασης στο Ελληνικό θα σηματοδοτήσει η καταβολή στο Δημόσιο της πρώτης δόσης ύψους 300 εκατ. ευρώ, από το συνολικό τίμημα 915 εκατ. ευρώ. Για να φτάσει όμως, το έργο στο τελικό αυτό στάδιο, είναι αναγκαίο να τελεσιδικήσουν δικαστικές υποθέσεις, όπως και να ολοκληρωθούν σημαντικές αιρεσιμότητες, όπως ο διαγωνισμός για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας του καζίνο του Ελληνικού.

Τα δικαστικά ζητήματα

Όσον αφορά στα δικαστικά ζητήματα, εκκρεμούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τρεις αιτήσεις ακύρωσης κατά του Προεδρικού Διατάγματος (35/ΑΑΠ/2015) ΣΟΑ Ελληνικού) με θέμα την Έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά Περιφέρεια Αττικής.

Στις προσφυγές κατά της επένδυσης ανήκουν αυτήν από τον Δήμο Αλίμου για το φορέα διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού, όπως και μία ακόμη από φορείς στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά.

Οι τελευταίοι υποστηρίζουν ότι 37 στρέμματα στο πρώην αεροδρόμιο αποτελούν δασική έκταση, ζητώντας την ακύρωση απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (βάσει της οποίας το συγκεκριμένο τμήμα της έκτασης δεν αποτελεί δασική έκταση).

Οι περισσότερες από τις προσφυγές αυτές έχουν εκδικαστεί και αναμένονται οι αποφάσεις της δικαιοσύνης, οι οποίες, κατά την εκτίμηση της Lamda Development, δεν αναμένεται να φέρουν ανατροπή, ενώ σε κάθε περίπτωση «ουσιώδεις αλλαγές στο Master Plan δεν είναι δυνατόν να γίνουν”.

Κατά τα στελέχη της Lamda Development, δεν μπορεί να αποκλειστεί η υποβολή νέων προσφυγών, μετά την έκδοση των κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) για την έγκριση των πολεοδομικών μελετών της έκτασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: