ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Οι πυρκαγιές, η πρόληψη και η δική μας ευθύνη

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Οι πυρκαγιές, η πρόληψη και η δική μας ευθύνη



Του Ηρακλή Τσιμέκα, εκπαιδευτή Ι.Δ.Α.Φ.Κ. (Ινστιτούτου Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών)


Τέτοια εποχή πριν 5 χρόνια κάναμε τον απολογισμό της μεγάλης φωτιάς του Υμηττού, τον Ιούλιο του 2015, που μας άφησε άσχημες αναμνήσεις και έκανε δυστυχώς το βουνό μας στάχτη. Η πρόληψη φίλες και φίλοι είναι η καλύτερη προστασία τόσο για το βουνά μας και τα δάση μας, όσο και των ανθρώπων αλλά και των περιουσιών. Τα γεγονότα στο Μάτι ένα χρόνο πίσω μας φέρνουν στη μνήμη εικόνες που δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε. Ας δούμε λοιπόν ποιες ενέργειες θα πρέπει να αποφεύγουμε για να μην υπάρξει φωτιά από ανθρώπινο λάθος…

-Αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες, που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου, που εκτοξεύει σπινθήρες).

– Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές (barbeque) κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών, ούτε σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά.

– Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε τα αναμμένα υπολείμματα καύσης στην ύπαιθρο, διότι ενδέχεται να αναζωπυρωθούν και να προκαλέσουν πυρκαγιά.

– Σε καμία περίπτωση, δεν βάζουμε φωτιά σε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο.

– Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα, από το παράθυρο του αυτοκινήτου, ούτε όταν βρισκόμαστε στο δάσος.

– Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος, διότι υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξής τους, ούτε γυάλινα μπουκάλια, διότι ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά σε ξερά χόρτα, μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας.

– Δεν προβαίνουμε σε χρήση βεγγαλικών – πυροτεχνημάτων, σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις.

– Δεν σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, μετά το σβήσιμο της μηχανής, καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο έναρξης πυρκαγιάς.

– Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από τις εξατμίσεις όλων των τύπων οχημάτων μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ευνοϊκές για πυρκαγιά.

– Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρό

σβασης στο δάσος, σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

Ποια μέτρα μπορούμε να πάρουμε αν η οικία μας είναι κοντά σε δασος.

-Δημιουργούμε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι μας, καθαρίζοντας και απομακρύνοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα, τις πευκοβελόνες, τα ξερά φύλλα, τα κλαδιά κλπ.

-Κλαδεύουμε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία τους και την κατάσταση των κλαδιών τους.

-Απομακρύνουμε όλα τα ξερά κλαδιά από τα δέντρα και τους θάμνους.

-Δεν αφήνουμε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια. Τα κλαδεύουμε, έτσι ώστε να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι μας.

-Αραιώνουμε γύρω από το κτίσμα την δενδρώδη βλάστηση, έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για λόγους ακόμη μεγαλύτερης ασφάλειας και όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, απομακρύνουμε την δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων.

-Δεν τοποθετούμε πλαστικές υδρορροές ή πλαστικούς οχετούς νερού στους τοίχους του κτίσματος.

-Προφυλάσσουμε, εξωτερικά, τα παράθυρα και τις γυάλινες πόρτες, τοποθετώντας παντζούρια από μη εύφλεκτα υλικά.

-Καλύπτουμε τις καμινάδες και τους αγωγούς εξαερισμού του κτίσματος με ειδικό, μη εύφλεκτο, συρμάτινο σύρμα έτσι ώστε οι σπίθες να μην μπορούν να διεισδύσουν στο εσωτερικό του κτηρίου.

-Δεν αποθηκεύουμε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι.

-Αποφεύγουμε την κατασκευή ακάλυπτων δεξαμενών καυσίμου κοντά στο σπίτι μας.

-Τοποθετούμε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.

-Προμηθευόμαστε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και μεριμνούμε για τη συντήρησή τους.

-Εξοπλιζόμαστε με σωλήνα ποτίσματος, με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλουμε να προστατεύσουμε σε περίπτωση πυρκαγιάς.
-Μία δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένας σωλήνας νερού, μπορεί να μας προστατεύσουν από την πυρκαγιά.

Τι κάνουμε αν αντιληφθούμε πυρκαγιά :


* Τηλεφωνούμε ΑΜΕΣΑ στο Κέντρο της Πυροσβεστικής (στον αριθμό κλήσης 199) και δίνουμε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρισκόμαστε, καθώς και πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βλέπουμε την πυρκαγιά.

* Περιγράφουμε το είδος της βλάστησης που καίγεται.

* Ακολουθούμε τις εντολές των αρχών και διευκολύνουμε το έργο τους.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να βοηθήσουν στο να προφυλάξουμε τους πνεύμονες πρασίνου που έχουν απομείνει στην Αττική αλλά και σε όλη τη χώρα μας, θα μας βηθήσουν να προστατεύσουμε τη ζωή μας και τέλος την περιουσία μας. Εύχομαι να μην ζήσουμε ξανά τραγωδίες όπως στο Μάτι και στην Ηλεία, όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει το κεντρικό κράτος αλλά και οι Περιφέρειες μαζί με τους Δήμους να έχουν ένα συνολικό και ανά περιοχή σχέδιο δράσης και βέβαια όλοι εμείς να συμβάλλουμε με την συμπεριφορά μας και την δέουσα προσοχή στην πρόληψη των πυρκαγιών, δασικών και αστικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: