Λίγες μέρες πριν τη λειτουργία του νέου κοιμητηρίου του δήμου Γλυφάδας πήγαμε ως εκεί με το Δήμαρχο να μας δείχνει το σημαντικό έργο που παραδίνεται στους πολίτες του.
Ένα μεγάλο έργο του δήμου Γλυφάδας μετά από τρεισήμισι χρόνια ολοκληρώνεται και είναι έτοιμο να παραδοθεί στους πολίτες. Το νέο κοιμητήριο, τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου, στις 16.00 ξεκινά τη λειτουργία με τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού.
Τέσσερις ημέρες πριν ανοίξει επίσημα η πύλη για το κοινό πήγα μαζί με τον φωτογράφο Νίκο Χριστοφάκη να δούμε από κοντά το νέο κοιμητήριο της Γλυφάδας, αλλά και τις τελευταίες εργασίες που γίνονται στο χώρο.
Στο τέλος της Μικράς Ασίας, λίγα μέτρα πιο πάνω από τις εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στην Άνω Γλυφάδα, όπου στεγάζεται εδώ και δεκαετίες το Εργοστάσιο Τηλεπικοινωνιακών και Ηλεκτρονικών Μέσων (ΕΤΗΜ) γίνονται εργασίες ώστε να είναι έτοιμη (και) η κεντρική πύλη του κοιμητηρίου.
Ανηφορίζοντας τον ολοκαίνουργιο δρόμο προς τα πάνω στη δεξιά πλευρά δεσπόζει ένα αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ μόλις μερικά μέτρα πιο πέρα βρίσκεται το μνημείο όπου αναφέρονται τα 750 περίπου ονόματα των πεσόντων της Αεροπορίας από την ίδρυσή της -πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο- μέχρι σήμερα.
Στο προαύλιο χώρο τα συνεργεία του δήμου δουλεύουν με πυρετώδεις ρυθμούς προκειμένου να είναι όλα έτοιμα στην ώρα τους.
Λίγο πριν ανέβω στον Ιερό Ναό του Αρχάγγελου Μιχαήλ (προστάτης της Πολεμικής Αεροπορίας) με υποδέχεται ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, ο οποίος τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια που ξεκίνησαν οι εργασίες για το κοιμητήριο βρίσκεται καθημερινά εδώ.
Παρόλο την ενδυμασία του (φοράει ένα μπλε πουκάμισο και παντελόνι) δε διστάζει να κουβαλήσει υλικά οικοδομής και να βοηθήσει σε τυχόν εργασίες που προκύπτουν.
Το κοιμητήριο σχεδιάστηκε, αδειοδοτήθηκε και κατασκευάστηκε με δαπάνες του Δήμου Γλυφάδας, σε έκταση που παραχωρήθηκε με ειδικό νόμο το Δεκέμβριο του 2014 από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Όσο για τον Ιερό Ναό του κοιμητηρίου κατασκευάστηκε με δωρεά του Θανάση Μαρτίνου.
Πάνω από σαράντα χρόνια η Γλυφάδα αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα λόγω της έλλειψης κοιμητηρίου. Έπειτα από πολλά γραφειοκρατικά και πρακτικά εμπόδια οι πολίτες της Γλυφάδας θα μπορούν να έχουν έναν αξιοπρεπή χώρο για να αποχαιρετούν τους συνανθρώπους τους.
Ρωτάω το δήμαρχο αν περίμενε αρνητικές αντιδράσεις και εμπόδια σε ένα τόσο μεγάλο, αλλά άκρως απαραίτητο έργο. «Ήξερα ότι θα υπάρχουν δυσκολίες. Όλες οι προηγούμενες εμπειρίες που όμως δεν οδήγησαν σε κάποιο αποτέλεσμα έγιναν οι οδηγοί μας για να προστατεύουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Για αυτό δεν ήρθαμε σε έναν οποιοδήποτε χώρο, όπως έκαναν πριν 50 χρόνια, για να φτιάξουμε το κοιμητήριο. Ξεκινήσαμε από την αρχή και με τον σωστό τρόπο: με μελέτες, σχεδιασμό, άδειες και με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές. Ευτυχώς, όλα ξεπεράστηκαν και σήμερα βρισκόμαστε στη τελική ευθεία. Δε σκέφτηκα ποτέ να παρατήσω αυτό το έργο. Καθημερινά έρχονταν στο γραφείο μου οικογένειες που δεν μπορούσαν να βρούνε χώρο για να αναπαυτούν οι δικοί τους, ή είχαν θέματα με τις εκταφές. Όλα αυτά τα αληθινά γεγονότα με κράτησαν. Και τώρα που αυτό το σημαντικό έργο ολοκληρώνεται νιώθω μεγάλη συγκίνηση. Πλέον θα έχουμε ένα χώρο όπου με σεβασμό και αξιοπρέπεια θα αποχαιρετούμε τους συνανθρώπους μας» μου λέει ο δήμαρχος καθώς περπατάμε περιμετρικά του χώρου.
Το έργο ξεκίνησε στα τέλη του 2014, με ειδικό νόμο παραχωρήθηκε έκταση 42 στρεμμάτων προκειμένου να κατασκευαστεί νέο κοιμητήριο και από τις αρχές του 2015, ο Δήμος Γλυφάδας, προχώρησε με τις απαραίτητες τεχνικές μελέτες για την εκκίνηση, την αδειοδότηση και την ολοκλήρωση του σπουδαίου αυτού έργου, με σημαντικές κοινωνικές προεκτάσεις.
Κάνοντας μια βόλτα στο χώρο, μαζί με το δήμαρχο, παρατηρώ πως η εικόνα δε θυμίζει ένα κλασσικό κοιμητήριο. Οι περιοχές ταφής στο μεγαλύτερο τμήμα του κοιμητηρίου δεν αποτελούνται από εμφανείς διαμορφώσεις τάφων, όπως συνηθίζεται στα περισσότερα κοιμητήρια της χώρας μας, αλλά βρίσκονται καλυμμένες μέσα σε μεγαλύτερες ενότητες που ακολουθούν την κλίση του εδάφους και παράλληλα διατηρούν το χαρακτήρα φυσικής διαμόρφωσης αυτού. Επιπλέον, έχουν φυτευτεί πάνω από 1.000 δέντρα και έχουν τοποθετηθεί φώτα Led.
Στις δύο ώρες που παρέμεινα στο χώρο αρκετοί κάτοικοι της περιοχής έρχονταν για να δούνε από κοντά το κοιμητήριο με το δήμαρχο να τους ρωτάει για τις εντυπώσεις του. «Σήμερα ανοίξαμε την πύλη και μπόρεσαν να έρθουν οι κάτοικοι. Μέχρι τώρα δεν είχαμε αφήσει κανέναν» μου λέει ο δήμαρχος λίγο πριν με αφήσει για να ρυθμίσει κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες.
Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου